Simularea pentru Evaluarea Națională 2024. Cele mai importante schimbări de anul acesta

Elevii de clasa a VIII-a susțin, astăzi, simularea pentru Evaluarea Națională. Examenul vine cu noi reguli. Lucările vor fi corectate folosindu-se platforma de evaluare digitalizată, sunt permise sublinierile, iar numele elevilor rămân la vedere.

Prima probă a Evaluării este la Limba și Literatura Română Foto: Shutterstock
Prima probă a Evaluării este la Limba și Literatura Română Foto: Shutterstock

Care sunt disciplinele la Evaluarea Națională

Luni, 5 februarie a început simularea pentru Evaluarea Națională 2024 pentru absolvenții de clasa a VIII-a. Accesul elevilor în săli a fost permis până la ora 8.30, proba a început la ora 9.00, iar timpul destinat elaborării lucrării este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Disciplinele la Simularea Evaluării Naționale 2024 sunt limba și literatura română, limba și literatura maternă pentru elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă și matematică. În desfășurarea probelor simulării vor fi implicați aproximativ 24.000 de profesori asistenți, aproape 6.000 de profesori evaluatori la limba română și tot atâția la matematică, aproape 500 la limba maternă. Se adaugă comisiile de organizare de la nivelul fiecăruia dintre cele peste 3.700 de centre de examen. Pentru că este o simulare a examenului propriu-zis, se aplică aceleași reguli organizatorice valabile în cazul examenelor. 

Prima probă scrisă la Simularea Evaluării Naționale 2024 este cea la limba și literatura română. Ministrul Educației a anunțat că subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor. 

Lucrările se corectează digital

Anul acesta, lucrările elevilor de clasa a VIII-a, care vor susține începând de luni simularea evaluării naționale 2024, vor fi evaluate digitalizat. Profesorii vor introduce fiecare lucrare într-un sistem unic, apoi acestea vor fi evaluate direct  pe platformă. 

Cum se poate corecta o greșeală

La proba de limba română și/sau maternă, un răspuns completat în căsuța de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuță și scrierea în dreapta căsuței a literei asociate răspunsului considerat corect. Un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opțiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X și marcarea cu X a răspunsului considerat corect.

Sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar in cazul itemilor care vizează sintaxa frazei, nu se consideră semn particular delimitarea propozițiilor în frază. Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor, pot părăsi sala de examen cel mai devreme după o oră de la începerea probei scrise.

La părăsirea sălii de examen, candidații nu primesc subiectele. În situații obiective, neimputabile candidaților, în care, în timpul probei scrise, este luată decizia anulării și a rescrierii lucrării, se poate prelungi timpul destinat redactării, cu cel mult o oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Organizare a Evaluării Naționale.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
tramvai lego profimedia jpg
Poza mare el acum jpg
valentin olariu Tatal lui Sebi jpeg
image png
ceai de macese jpeg
mulled wine 6704928 1280 jpg
femeie cu caine langa calorifer 2251084105 jpg
povestea statuii din aprcul cismigiu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net