Sinucigaşule, te împuşcăm dacă nu cobori de pe stâlp!
Cum convingi un om care ameninţă că se sinucide să renunţe la gestul disperat? Cu vorba bună, cu negocieri, cu promisiuni? Da, dar nu în România. Un bărbat care ameninţa că se aruncă în gol de pe un stâlp de înaltă tensiune a fost dat jos de oamenii legii cu focuri de armă.
Un bărbat de 36 de ani, din Mangalia, cunoscut cu afecţiuni psihice, a declanşat o reacţie a trupelor speciale care, dacă nu ar fi fost dramatismul situaţiei, ar fi demnă de filmele cu Stan şi Bran.
Marţi seara, Teodor Stelian Maerian (36 de ani), s-a urcat pe un stâlp de înaltă tensiune şi a ameninţat că se sinucide. Motivul? Unul imaginar. Cică o vecină de-a lor o ţine sechestrată pe iubita lui. La faţa locului au ajuns mama sa, poliţiştii, dar şi primarul localităţii, Mihai Claudiu Tusac.
„Am trimis echipele s-o caute pe femeie. Tu trebuie doar să cobori ca să putem sta de vorbă!", a încercat să-l înduplece primarul. În zadar însă. Nimeni nu a reuşit să-l convingă să coboare.
„Uite-o pe mama ta cum plânge! Nu ţi-e milă de ea?", îl întrebau oamenii. „Nu mă interesează! Nu mi-e milă de nimeni!", le răspundea el.
Ieri dimineaţă, sătui de atâta aşteptare, câţiva membri ai trupelor speciale ale poliţiei, DIAS, au acţionat. Dar nu ca în filmele americane, unde psihologi antrenaţi stau ore în şir de vorbă cu sinucigaşii ca să-i convingă să renunţe. În schimb, au pus mâna pe pistoale şi au început să tragă.
E drept că în aer, dar sperau să-l sperie pe Teodor Stelian. Temându-se probabil că moare înainte să se sinucidă, bărbatul s-a dat jos de pe stâlpul de înaltă tensiune şi a fost dus la un spital de psihiatrie pentru a primi tratamentul necesar.
De-abia aseară, şeful DIAS Constanţa a anunţat declanşarea unei anchete pentru a se stabili în ce condiţii au folosit armele subordonaţii lui.
Cum sunt salvaţi sinucigaşii în SUA
Psihoterapeutul Chester Williams, care a colaborat cu poliţia din New York, Texas, California şi Colorado în salvarea sinucigaşilor spune că negocierile se desfăşoară "întotdeauna la limită".
"Ai de a face cu un om care nu reacţionează normal la stimulii din jurul lui. Tot ce trebuie făcut în astfel de situaţii este să vorbeşti cu sinucigaşul şi să îl faci să se gândească «ce va face mâine». Dacă nu funcţionează, încearcă terapia de şoc: vorbeşte-i despre agonia de dinainte de moarte. O negociere durează şi 12 ore", a explicat Williams. El a salvat peste 30 de sinucigaşi, majoritatea dependenţi de droguri.