Situație îngrijorătoare după COVID: în 5 luni, unii pacienții se întorc în spital. Alții mor

Ultima actualizare:

    O treime dintre cei care au făcut o formă gravă a bolii ajung din nou în spital, în următoarele luniFoto: Profimedia
O treime dintre cei care au făcut o formă gravă a bolii ajung din nou în spital, în următoarele luniFoto: Profimedia

S-a vorbit încă din vară despre „COVID-ul lung”, despre recuperarea după boală și despre simptomele cu care rămân pacienții mult timp după externarea din spital. Medicii au acum date mai clare și au observat un fenomen mult mai îngrijorător: o treime dintre cei care s-au vindecat după o formă gravă a bolii se întorc în spital, în următoarele luni, cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet. Unul din opt moare.

Un studiu realizat de Universitatea Laicester din Anglia și de Oficiul Național pentru Statistică scoate la iveală efecte pe termen lung devastatoare asupra celor care au avut o formă severă de COVID-19. În decurs de 5 de la externarea din spital, la mulți apar probleme la inimă, diabet, afecțiuni cronice la rinichi, la ficat. Mai exact, din 47.780 de persoane care au fost externate în primul val al pandemiei, 29,4% au fost reinternate în spital în următoarele 140 de zile, iar 12,3% din total au murit, precizează Hotnews, citând Telegraph.

30% dintre pacienți sunt reinternați

„Se pare că oamenii se duc acasă, au efecte pe termen lung, se întorc și mor. Am consemnat că aproape 30% sunt reinternați. Cifrele sunt foarte mari”, a declarat medicul Kamlesh Khunti, unul din autorii studiului. Care este explicația? „Nu știm dacă e din cauză că SARS-CoV-2 distruge celulele beta care produc insulină (și așa faci diabet de tip unu) sau din cauză că produce rezistență la insulină (și faci tipul doi), dar observăm aceste surprinzătoare diagnostice de diabet”, a adăugat expertul.

Recuperarea îndelungată după boală și simptomele care rămân multă vreme după externare au fost semnalate și recunoscute de medicii din toată lumea. Fenomenul poartă denumirea de „COVID lung” și afectează 1 din 10 pacienți sub 50 de ani. Experții citați de dailymail.co.uk avertizau că, numai în Anglia, sistemul național de sănătate se va confrunta cu o avalanșă de cazuri de pacienți care încă resimt efectele coronavirusului, chiar dacă analizele arată că sunt vindecați.

Simptomele „COVID-ului lung”

Cei care au trecut prin boală rămân mult timp cu simptome
Cei care au trecut prin boală rămân mult timp cu simptome

S-au făcut studii ample despre simptomele care persistă la cei care au trecut prin boală. Astfel, au fost semnalate: probleme de respirație, tuse cu sânge, buze vinete, frisoane, dureri de cap și putere de concentrare scăzută, căderea părului, stări de leșin și confuzie, inclusiv probleme la nivelul psihicului (depresie, anxietate, stres, frică). Peste 60% dintre participanții la un studiu au spus că experimentează cel puțin un astfel de simptom, cel mai frecvent fiind oboseala, urmată de dificultatea de a face mișcare și de tulburări cognitive. Inclusiv cei care au avut forme ușoare de COVID rămân cu oboseală și o stare permanentă de epuizare ce persistă de la 6 până la 10 săptămâni.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Kate, William și Harry, Foto Getty (2) jpg
image
image
image
image
image
image
stadion jpeg
240430 ukraine 98 woman mb 0911 8acfbf webp
cimitir ecologic1 jpg
zbor1 jpg
mona lisa gioconda leonardo da vinci foto afp jpg
eliza petrachescu captura video jpg
Jogging miscare sport exercitii FOTO Shutterstock jpg
Alegeri 2024  buletin vot FOTO Mediafax jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net