Șoc! Ce ți se poate întâmpla dacă îți pierzi cardul contactless
Posesorii de carduri contactless, dispozitive care permit cumpărături în limita unei sume de bani fără introducerea codului PIN, au serioase motive de îngrijorare. O anchetă a portalului de consultanță financiară moneysavingexpert.com din Marea Britanie a dezvăluit că banii din conturile utilizatorilor pot fi folosiți de terțe persoane și la opt luni de la pierderea sau furtul cardurilor.
Peste 92 de milioane de carduri „fără contact” sunt acum în circulație în Marea Britanie. Mii de astfel de dispozitive noi de plată a cumpărăturilor se pierd sau se fură în fiecare an în Regat, iar posesorii lor au reclamat că s-au trezit cu conturile goale, în ciuda faptului că au cerut băncilor să le blocheze. Specialiștii britanici atrag atenția că aceste dispozitive pot fi folosite fraudulos de terțe persoane și la opt luni de la pierderea sau furtul lor.
MoneySavingExpert.com prezintă povestea lui Justin Robson, din Cheshire. Bărbatul și-a pierdut cardul în toamna anului trecut, însă în vara acestui an a sesizat că i-au fost retrași bani din cont cu ajutorul dispozitivului dispărut.
Investigația portalului britanic a scos la iveală că dispozitivele contactless emise de majoritatea marilor bănci pot fi folosite fără probleme de orice persoană, chiar și după blocarea cardului. Cele mai multe bănci nici nu au cum să verifice dacă plățile suspecte sunt sau nu ale tale. Purtătorul de cuvânt al băncii cu care Justin are contract a declarat că în astfel de cazuri îi despăgubesc pe clienții care au suferit de pe urma acestei fraude.
Jurnaliștii britanici au mers și mai departe și au întrebat băncile ce se întâmplă cu banii clienților atunci când cardurile cad în mâinile altor persoane. Din cele 16 instituții financiare care au răspuns solicitării toate au recunoscut că dispozitivele contactless pot fi folosite și după blocarea accesului. Opt bănci au declarat că banii dispar din contul clientului pe loc, iar trei au afirmat că fondurile mai sunt accesibile doar în ziua blocării cardului, nu și după aceasta. De asemenea, o instituție bancară a declarat că o terță persoană are acces a banii clienților lor doar în cazul în care cardul este pierdut, nu și dacă e furat.
Și totuși, cum îți iau hoții banii din cont
Reprezentanții portalului de consultanță financiară arată că plățile efectuate cu ajutorul cardurilor contactless se fac fie în modul online, fie în modul offline. În primul caz, dacă dispozitivul de plată, pierdut sau furat, este anulat de bancă orice încercare de folosire a acestuia este detectată și anulată. Plățile realizate offline sunt stocate în loturi de comercianți și procesate online de bănci, însă după o perioadă de timp, care poate fi chiar de câteva zile. Această „scăpare” le permite hoților să profite și să cumpere bunuri cu banii aflați în conturile posesorilor de drept, fără ca băncile să știe cine le-a achiziționat.
Cei care profită de această situație pot fi împiedicați să cheltuiască banii care nu le aparțin doar dacă folosesc în exces cardul contactless. Fiecare dispozitiv de acest gen are un număr limitat de plăți într-o zi fără introducerea codului PIN. Dacă acest plafon este depășit, utilizatorului i se cere codul de siguranță.