Șoferii vor fi obligați să facă acest lucru pe toate drumurile publice

Un proiect de lege inițiat în 2019 de un deputat al Minorităților a primit recent un raport favorabil, iar zilele acestea va fi votat. Este vorba de o lege prin care șoferii vor fi obligați să folosească faza scurtă pe timpul zilei, pe toate drumurile publice din România.

Masini faruri aprinse zi FOTO Shutterstock (2) jpg

Potrivit proiectului de lege, după amendamente, "în circulația pe toate categoriile de drumuri publice conducătorii de autovehicule și tractoare agricole sau forestiere sunt obligați să folosească și în timpul zilei luminile de întâlnire sau luminile pentru circulația diurnă", relatează Digi24.

În data de 10 mai, proiectul a primit raport favorabil de la Comisia pentru industrii şi servicii, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională și Comisia pentru transporturi şi infrastructură din Camera Deputaților, iar votul va avea loc în intervalul 15 - 17 mai.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

În prezent, obligația de a folosi faza scurtă sau DLR (Daytime running lights - lumini diurne) se aplică în România doar când vine vorba de circulația pe drumuri expres, drumuri europene și autostrăzi, iar la momentul prezent nu există obligativitate care să acopere drumurile naționale și județene. 

Dacă proiectul de lege privind modificarea OUG 195/2002 va trece de Camera Deputaților  , el va trebui promulgat de președintele Klaus Iohannis, apoi publicat în Monitorul Oficial, înainte de a se aplica.

Dacă legea intră în vigoare, șoferii care nu vor respecta această obligație de a folosi faza scurtă sau DLR (Daytime running lights - lumini diurne) vor fi sancționați cu amendă și 2 puncte de penalizare, potrivit proiectului de lege. 

Anul trecut, aproximativ 20600 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere, la nivelul Uniunii Europene, ceea ce reprezintă o creștere de 3 % față de 2021, pe fondul reluării nivelurilor de trafic după pandemie. Obiectivul UE și ONU este reducerea la jumătate a numărului de decese până în 2030.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
politia pixabay jpg
washington monument 1628558 1280 jpg
inecat jpg
CAROL I, LASCAR CATARGIU jpg
cei mai profitabili pomi fructiferi jpeg
index webp
Cristian Popescu Piedone afișând tricoul cu mesajul „Și eu sunt interlop” png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net