Somnul african decimează peștii din Deltă. Ce este și cum arată cel mai vorace prădător de apă dulce

Ultima actualizare:

    Somnul african poate dezechilibra grav ecosistemul din Delta DunăriiSursa foto: Shutterstock
Somnul african poate dezechilibra grav ecosistemul din Delta DunăriiSursa foto: Shutterstock

Somnul african a invadat apele Deltei Dunării, iar autoritățile sunt în alertă maximă. Dacă acest pește invaziv, extrem de violent și de agresiv, nu este oprit, dacă înmulțirea sa nu este într-un fel sau altul stopată, întreaga resursă piscicolă ar putea fi grav afectată. Această specie, cred autoritățile, a fost scăpată în apele Deltei dintr-o crescătorie. Aici, având condiții favorabile, s-a înmulțit excesiv și devorează tot ce mișcă. Motivul? Nu are prădători naturali, fiind un real pericol pentru ecosistem.

Somnul african. Unde trăiește această specie de pește

Somnul african este o specie de somn din familia Claridae, iar specia este, după cum îi spune și numele, de proveniență africană. De fapt, habitatul său original se află nu numai în apele dulci și calde din Africa, ci și în Asia Mică și partea de sud a Turciei. Somnul este crescut intensiv și în ferme, dar numai în condiții speciale și atent controlate. Motivul? Are nevoie de o temperatură de peste 18 grade Celsius pentru a supraviețui. Ideal ar fi un habitat cu o temperatură între 20-28 de grade.  Nu suportă temperaturi mai mici decât dacă este expus pentru o scurtă perioadă de timp, scrie crimatex.ro.


    Peștele și-a dezvoltat un plămân cucare respiră oxigen din aerSursa foto: Shutterstock
Peștele și-a dezvoltat un plămân cucare respiră oxigen din aerSursa foto: Shutterstock

Acest pește, cunoscut pentru agresivitatea sa, trăiește și în Europa, fiind adus pentru prima oară în Cipru, apoi în Cehia, Slovacia, Olanda și Polonia. Peștele a fost introdus în România în anul 2002 și este crescut doar sub formă de puiet atât în scopuri comerciale cât și de agrement.

Somnul african are capul turtit, mai mic decât cel al somnului european și nu are solzi. Culoarea peștelui este influențată de mediul în care trăiește. Aceasta poate fi o nuanță închisă (maro, maro-cenușiu închis) sau mai deschisă (maro deschis, maro-gălbui sau cenușiu deschis). În primele luni de viață pentru a se dezvolta sănătos, peștele are nevoie de apă curată și bine oxigenată. Asta până în momentul formării sistemului respirator. Din fericire pentru el dar din nefericire pentru fauna subacvatică, acest pește se dezvoltă foarte repede. La vârsta de un an poate atinge o greutate între 600 și 1200 de grame. Interesant este și faptul că acest prădător suportă și o densitate foarte mare de apă, spre deosebire de alți pești. 


    Somnul african din Delta Dunării ar fi scăpat dintr-o crescătorieSursa foto: Shutterstock
Somnul african din Delta Dunării ar fi scăpat dintr-o crescătorieSursa foto: Shutterstock

Un pește răpitor extrem de agresiv. Atacă tot ce mișcă

El trăiește mai mult pe fundul apei și se hrănește cu aproape orice. Atacă alți pești, indiferent de specie, insecte, larvele acestora, râme, plante, broaște, șerpi, dar se înfruptă și din cadavre. Este unește care nu ratează nimic. E agresiv, atacă orice mișcă, decimând populația de pești autohtonă. Somnul african este o specie invazivă care poate produce adevărate dezastre în lacuri și râuri dacă nu se iau măsuri. 

Se târăște pe pământ și respiră pe uscat

Spre deosebire de peștii autohtni, specia de somn africană a evoluat în sensul în care poate respira oxigen aflându-se pe uscat. Aripile din față sunt folosite pe post de piciorușe cu ajutorul cărora se târăște pe pământ, iar sistemul său respirator este și el diferit. Astfel, din ultima pereche de branhii s-a format o pereche de camere de aer (asemanatoare plămânului) având forma unei conopide. Acest plămân este brăzdat de artere prin intermediul cărora peștele este capabil să respire oxigen din atmosferă, aflăm de pe site-ul pescariamarasteni.ro. 


    Carnea acestui pește este extrem de gustoasă
Carnea acestui pește este extrem de gustoasă

Somnul african, un deliciu culinar

Carnea acestui pește este considerată un adevărat deliciu culinar, iar ungurii prepară din ea inclusiv cârnați. Procesul tradițional de pregătire a peștelui constă în afumarea cărnurilor și condimentarea acestora cu diferite mirodenii. Apoi, carnea se pune pe grătarul încins și este unsă cu slăninuță.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
amuleta jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net