Cod Galben în România. Jumătate din țară va fi afectată de fenomene meteorologice periculoase

Ultima actualizare:

România se confruntă cu o nouă avertizare meteorologică emisă de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), care anunță un cod galben de vreme rea pentru mai multe regiuni ale țării.

Ploi torențiale. Foto: arhiva.
Ploi torențiale. Foto: arhiva.

Jumătate din țară va fi afectată de fenomene meteorologice periculoase

Potrivit specialiștilor de la ANM, avertizarea este valabilă începând de astăzi, 16 aprilie, de la ora 15:00, până mâine, 17 aprilie, la aceeași oră. În acest interval, jumătate din țară va fi afectată de fenomene meteorologice periculoase.

Zonele vizate de avertizare includ Banatul, sudul Crișanei, Transilvania și regiunile montane, unde se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului cu rafale de 55...70 km/h, vijelii și căderi de grindină.

Cantitățile de apă vor fi semnificative, atingând în intervale scurte de timp sau prin acumulare valori de 20...25 l/mp și, izolat, peste 40 l/mp.

Averse, descărcări electrice, căderi de grindină și vijelii

Pe lângă această avertizare specifică, ANM a emis și o informare meteorologică de vreme rea pentru întreaga țară, începând de astăzi, ora 14:00, și valabilă până joi, la ora 20:00. Fenomenele meteorologice vor începe în regiunile vestice și centrale, extinzându-se apoi în restul teritoriului.

În această perioadă, se vor înregistra averse, însoțite de descărcări electrice și, izolat, căderi de grindină și vijelii. Cantitățile de apă vor fi locale, cu valori cuprinse între 15...20 l/mp, iar izolat până la 30...40 l/mp.

Vântul va avea intensificări locale și temporare, cu viteze între 45 și 55 km/h, iar în zonele montane acestea vor depăși 70 km/h. Temperaturile vor scădea semnificativ, iar începând de miercuri după-amiază, la altitudini de peste 1500 m, precipitațiile se vor transforma în lapoviță și ninsoare.

Astfel, cetățenii sunt sfătuiți să fie precauți și să se informeze constant despre evoluția condițiilor meteorologice, iar autoritățile sunt pregătite să intervină în caz de necesitate pentru gestionarea situațiilor de urgență.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
coada imigrari IGI jpeg
image
image
image
image
image
image
Locul în care a fost înmormântat Platon, dezvălui de papirusuri descoperite la Herculaneum (© Facebook / Università di Pisa)
rugaciune biblie tatal nostru freepick jpg
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net