Stare de alertă epidemiologică în România, din cauza gripei. Ce spune Rafila: „Am luat decizia”

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că în ultimele trei săptămâni s-au înregistrat creșteri consecutive ale numărului de infecții respiratorii.

 Nu se instituie restricţii pentru populaţie / foto: Inquam Photos
Nu se instituie restricţii pentru populaţie / foto: Inquam Photos

El a comunicat această decizie în cadrul unei conferințe de presă, oferind date despre evoluția infecțiilor respiratorii în perioada 22-28 ianuarie.

Potrivit ministrului, aceasta reprezintă a treia săptămână consecutivă de creștere a infecțiilor respiratorii, situându-se peste nivelul mediu înregistrat în ultimii cinci ani și fiind denumită "săptămână epidemică".

„Nu este nimic diferit de faţă de situaţia de anul trecut. Am luat decizia acestei stări de alertă epidemiologică, după ce se înregistrează trei săptămâni de depăşire a pragului epidemic”, a mai declarat ministrul.

Situația nu este diferită față de anul trecut

Rafila a subliniat că situația este similară celei din anul precedent și că decizia de a declara starea de alertă epidemiologică a fost luată după înregistrarea a trei săptămâni consecutive de depășire a pragului epidemic.

Deși ministrul a precizat că nu vor fi impuse restricții populației, a subliniat că această măsură este legată de pregătirea sistemului de sănătate pentru gestionarea unui număr mai mare de infecții respiratorii. Conform declarațiilor sale, această situație se va menține până către finalul lunii februarie.

Raportul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a arătat că în săptămâna 22-28 ianuarie s-au înregistrat 133.057 de cazuri de infecții respiratorii, cu o creștere de 35.8% față de aceeași perioadă a sezonului precedent și de 7.7% față de săptămâna anterioară.

Cazurile de gripă sunt din ce în ce mai multe

Cazurile de gripă clinică au fost semnificativ mai ridicate, înregistrându-se 9.151 de cazuri la nivel național, cu o creștere semnificativă față de sezonul precedent.

Ministrul a menționat că nu doar cazurile de gripă sunt în creștere, ci și cele de Infecții Respiratorii Acute Severe (SARI). De asemenea, a subliniat că nu s-au impus restricții, ci că această stare de alertă are un caracter preventiv, având în vedere pregătirea sistemului de sănătate pentru a face față unei creșteri a numărului de cazuri.

2 / 2

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Furnici jpg
image
image
image
image
image
image
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
shutterstock 1805379256 jpg
image png
image png
tower bridge 5727975 1280 jpg
parcul liniei jpg
24c513e9 minivacanta de 1 mai si paste 620x413 1 webp
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net