Starea de Alertă pentru părinți. 9 întrebări și răspunsuri despre distanțare socială, reguli de igienă și protecție
De două săptămâni suntem în Stare de Alertă și multe dintre măsurile impuse în Starea de Urgență pentru prevenirea răspândirii coronavirusului s-au relaxat. Însă nu trebuie să uităm că virusul nu a dispărut odată cu ridicarea restricțiilor, iar noi trebuie să fim conștienți de acest lucru și să respectăm în continuare regulile de distanțare socială, de igienă și de prevenție. Iată 9 întrebări și răspunsuri care pot fi de ajutor, mai ales pentru părinți.
Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București vine în ajutorul oamenilor cu informații concrete despre situații punctuale.
1. Întrebare: Purtăm mască de protecție în permanență? Răspuns: Trebuie să purtăm măști care să acopere nasul și gura în mijloacele de transport în comun, la serviciu și în spațiile publice închise.2. Î: Punem mască de protecție copiilor? R: Doar pentru copiii cu vârsta mai mică de 5 ani nu este obligatorie purtarea măștii de protecție.3. Î: Păstrăm distanțarea socială? R: Distanțarea socială este foarte importantă pentru a încetini sau a opri infectarea cu virusul SARS-Cov-2! Este indicat să păstrați o distanță semnificativă, de minim 2m, față de celelalte persoane.4. Î: Ne spălăm mai des pe mâini sau folosim dezinfectant? R: Spălatul frecvent pe mâini este una dintre cele mai eficiente metode prin care putem evita îmbolnăvirea și răspândirea bolilor. Dacă nu avem la dispoziție apă și săpun, putem folosi soluții dezinfectante cu o concentrație de cel puțin 60% alcool.
5. Î: S-au redeschis parcurile? R: Da, parcurile s-au redeschis, dar nu și locurile de joacă pentru copii. Este indicat să respectăm măsurile generale de prevenire și protecție atunci când mergem în parc.6. Î: Câte persoane pot participa la evenimentele familiale? R: Pentru evenimentele familiale private (ex: aniversări, petreceri, reuniuni de pomenire etc.) desfășurate în spații închise, va fi avut în vedere un număr de maxim 16 persoane cu respectarea normelor de igienă și pe cât de mult posibil respectarea distanțării sociale.7. Î: Când se reiau cursurile în școli? R: Se menține măsura suspendării cursurilor din toate unitățile și instituțiile de învățământ până la finalul anului școlar/universitar. Se permite desfășurarea, după data de 02.06.2020, a unor activități de pregătire, pe o perioadă de 2 săptămâni, pentru elevii claselor terminale (a 8-a, a 12-a și a 13-a), precum și pentru organizarea examenelor naționale în condițiile respectării măsurilor de prevenire.8. Î: Se redeschid cabinetele de medicină școlară? R: Ca în fiecare an școlar, Primăria Capitalei, prin ASSMB, asigură asistență medicală pe toată perioada desfășurării examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat. Se vor respecta toate normele legale, precum realizarea triajului epidemiologic la intrarea în unitatea de învățământ și respectarea măsurilor igienico-sanitare, în contextul prevenirii și combaterii infectării cu SARS-CoV-2.9: Î: Spitalele își reiau activitatea normală? R: Se reia asigurarea asistenței medicale ambulatorii pentru cazurile care nu reprezintă urgență și care nu au potențial de agravare, cu condiția organizării activității astfel încât consultațiile să fie efectuate doar cu programare prealabilă și interzicerea staționării pacienților în zonele de așteptare. De asemenea se reiau și activitățile de internare a pacienților care nu sunt urgențe medicale, la nivelul unităților sanitare non-COVID, cu menținerea interdicțiilor de acces a aparținătorilor, fiind obligatorie organizarea unui sistem de informare a acestora despre starea pacienților internați.
De pe 15 mai, în România a fost decretată Starea de Alertă după ce, anterior, țara noastră s-a aflat timp de două luni în Stare de Urgență.
Citește și:
13 întrebări și răspunsuri despre ce NU ai voie să faci în starea de alertă