Staţia de metrou Pipera, pericol pentru călători
Doamne fereşte să se întâmple un incendiu sau o altă nenorocire la staţia de metrou Pipera! Oamenii s-ar călca în picioare ca să se evacueze. Există două intrări, dar o singură ieşire. Şi aia destul de îngustă.
Metroul e sfânt ca să ajungi în Pipera. Sătui să stea la coadă câte două ore până acasă, mulţi corporatişti care lucrează în zonă renunţă la maşină şi aleg varianta trenului subteran. Astfel că la orele de vârf călătorii vin puhoi. ”Staţia de metrou Pipera este un pericol”, avertizează autorităţile locale care cer să se construiască încă o ieşire. În prezent, există două căi de acces în subteran şi doar pe una dintre ele se şi poate ieşi.
Metrorex nu a ţinut pasul cu dezvoltarea Bucureştiului. De pildă, în zona Pipera s-au construit zeci de clădiri, mii de angajaţi vin în fiecare dimineaţă, iar la ora 18.00 ”sună clopoţelul”. Cu microbuze sau pe jos, angajaţii din blocurile de sticlă se strâng ca furnicile la staţia de metrou. Potrivit reprezentanţilor Primăriei sectorului 2, peste 65.000 de bucureşteni tranzitează zilnic cartierul din nordul Capitalei.
“Zona este foarte aglomerată. E inadmisibil ca traficul pietonal să fie congestionat din cauza unei singure ieşiri a staţiei de metrou Pipera. Există riscuri pentru cetăţeni din cauza lipsei condiţiilor de evacuare şi a îngreunării accesului rapid al maşinilor de intervenţie, în cazul producerii unui eveniment tragic. E necesară încă o ieşire şi controale ale pompierilor”, a declarat Dan Cristian Popescu, viceprimarul sectorului 2. De-a lungul timpului, oamenii au leşinat din cauza supraaglomeraţiei, astfel că în 2008 a fost construită a doua intrare în staţie. De atunci, au trecut zece ani şi nu s-au mai făcut investiţii.
- Marius Coman, 40 de ani, cameraman: ”Fluxul de oameni este mare, pentru că zona Pipera a crescut foarte mult în ultimii 15 ani, odată cu apariţia multinaţionalelor. Ar fi un lucru bun să se construiască încă o gură de ieşire.”
- Ioana Mustaţă, 53 de ani, referent: ”E nevoie de încă o ieşire. Se aşteaptă foarte mult la intrare şi dacă se întâmplă ceva e greu cu evacuarea. Din fericire, nu prea circul cu metroul la orele de vârf: intru la ora 15.00 la serviciu şi plec la ora 22.00.”
- Eugen Popa, 36 de ani, inginer: ”Clar că mai e nevoie de încă o ieşire. După ora 18.00 este jale aici. E aşa un haos că te şi gândeşti că dacă s-ar produce vreun incendiu nu prea ai pe unde să te evacuezi. Sunt, în schimb, două intrări.”