Ştiţi ce votaţi la referendumul din 6 şi 7 octombrie?

Ultima actualizare:

    foto: inquam
foto: inquam

Mergem la vot pentru modificarea Constituţiei. Guvernul a decis ca Referendumul pentru familie să aibă loc în zilele de 6 şi 7 octombrie. Dar puţini sunt cei care ştiu pentru ce sunt scoşi din case.

Referendumul pentru redefinirea familiei în Constituţie se va desfăşura în zilele de 6 şi 7 octombrie, a anunţat premierul Viorica Dăncilă, solicitând instituţiilor implicate în organizarea lui să dea dovadă de reponsabilitate. Dăncilă a subliniat că referendumul nu este împotriva „minorităţilor sexuale”, ci reprezintă doar un efect al unui demers cetăţenesc. 

Curtea Constituţională (CCR) a stabilit luni, 17 septembrie, că legea de revizuire a Constituţiei adoptată săptămâna trecută de Senat, în calitate de for decizional, şi care prevede că familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie  respectă dispoziţiile constituţionale referitoare la revizuire. 

Care e întrebarea la care trebuie să răspunzi?

Întrebarea adresată alegătorilor la referendumul pentru revizuirea Constituţiei va fi „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”, întrebare la care alegătorii trebuie să răspundă „da” sau „nu”.

Referendumul va fi considerat valabil dacă la acesta participă cel puţin 30% din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale permanente, iar rezultatul va fi considerat valid dacă opţiunile pentru sau contra revizuirii reprezintă cel puţin 25% din totalul voturilor. Practic, pentru ca referendumul să producă efecte, este nevoie de prezenţa la vot a 5,67 milioane de români, iar 4,72 milioane dintre voturile acestora trebuie să fie considerate valide. Numai că întrebarea este atât de ambiguă, încât oamenii habar n-au ce a adoptat Parlamentul şi cu ce trebuie să fie sau nu de acord!

De ce s-a ajuns la această consultare?

Trei milioane de români au semnat o petiţie în care se cerea revizuirea Constituţiei pentru definirea clară a familiei. Iniţiatorii au propus să fie menţionat faptul că o familie este întemeiată pe baza căsătoriei liber consimţite între un bărbat şi o femeie şi nu dintre doi soţi, cum este acum.

Cele aproximativ 12.000 de dosare cu semnături au fost aduse la sediul Senatului României cu un camion împreună cu o scrisoare simbolică de 30 metri lungime, cea mai lungă scrisoare adresată vreodată Parlamentului României.

Cât costă referendumul?

Pentru imprimarea buletinelor de vot, pentru confecţionarea ştampilelor, pentru buna organizare a secţiilor de votare din ţară şi din străinătate şi pentru paza acestora s-a alocat suma de 163,712 milioane de lei (circa 36 de milioane de euro). Ce se putea face cu aceşti bani? Se putea finaliza autostrada Bucureşti-Ploieşti, mai precis ultimii 6 km care ar trebui să lege Centura Capitalei de Bulevardul Petricani. Un kilometru de autostradă costă circa 4 milioane de euro. Sau un spital nou-nouţ, ceva mai mic decât Spitalul Gomoiu care a „înghiţit” 45 de milioane de euro. Vreo 30 de grădiniţe sau 20 de şcoli!

Câte referendumuri au fost în România

De şase ori au fost chemaţi românii la Referendum, după 1989. Prima dată a fost în 8 decembrie 1991, pentru aprobarea Constituţiei moderne a României, în 2003 s-a cerut votul pentru modificarea Constituţiei, în 2007 s-a votat pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi pentru introducerea votului uninominal. În 2009, am mers din nou la urne pentru reducerea numărului de parlamentari, iar în 2012, pentru demiterea preşedintelui României, Traian Băsescu.

«Mai bine făceau şcoli şi spitale de banii ăştia»

Eduard Bărbulescu, 34 de ani, jurist: ”Am să merg la vot şi am să votez «da» pentru modificarea Constituţiei. Cunosc întrebarea şi sunt de părere că familia trebuie să fie formată din bărbat şi femeie.”

Valentin Zamfir, 65 de ani, pensionar: ”Am să merg la vot, aşa cum am făcut de fiecare dată. Am să spun «da», chiar dacă eu cred sincer că sunt bani aruncaţi. Mai bine făceau şcoli şi spitale de banii ăştia.”

Florea Popescu, 59 de ani, pensionar: ”Nu mă duc. Altă dată, mergeam de plăcere să votez, dar acum nu înţeleg care este rostul acestui referendum. În plus, m-am cam speriat când am văzut ce s-a întâmplat la mitingul din 10 august şi nu aş vrea să păţesc ceva.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net