Străzi și case inundate. Zeci de oameni evacuați. Inundațiile au făcut prăpăd în județul Timiș

Apele au acoperit străzile, curțile și casele oamenilor din județul Timiș. Din această cauză, zeci de persoane au fost evacuate. În vigoare a fost un cod roșu de inundații care a vizat râul Bega. Totodată, este în vigoare și o alertă hidrologică pe mai multe râuri din Banat, Transilvania şi Crişana.

Oameni evacuați, gospodării inundate și drumuri impracticabile Foto: ISU Dâmbovița
Oameni evacuați, gospodării inundate și drumuri impracticabile Foto: ISU Dâmbovița

În satul Bodo, din județul Timiș, oamenii au fost nevoiți să își lase gospodăriile în urmă și să meargă într-un alt loc sigur.  Deși a fost emis un mesaj Ro-Alert, au apucat să-și pună la adăpost doar animalele. "Mi-am luat cățelul în brațe, l-am dus unde voi dormi și eu. E apă până la cureaua pantalonilor. Am peste 80 de ani. E greu de crezut", a declarat un bărbat pentru Digi24.

Apa a depășit digul din apropierea localității și s-a revărsat pe străzi, în curți și în case. Problema e veche de ani de zile, spun oamenii. Un bărbat refuză să plece din casă și susține că deși autoritățile le-au promis în repetate rânduri că vin cu soluții, nu s-a luat nicio măsură concretă.

Râul Bega a inundat mai multe gospodării și în satul Răchita, aflat la aproximativ 20 de kilometri distanță. Pompierii și localnicii au lucrat împreună ca să consolideze un dig care le protejează casele.

Apa a crescut atât de mult, încât aproape a ajuns la nivelul podului, iar pe o porțiune de 100 de metri, apa a depășit digul de protecție și a inundat câteva gospodării. ,,Cinci locuințe au fost inundate și aproximativ 15 curți au fost inundate. O școală a fost evacuată, 65 de școlari, preșcolari și cadre didactice au fost trimiși acasă pentru a elimina orice risc", a declarat prefectul județului Timiș Mihai Ritivoiu. Peste 6.000 de saci cu nisip au fost folosiți la întărirea digului. În sprijinul pompierilor din Timiș au venit și colegii lor din județele Arad și Hunedoara.

Cod portocaliu de inundaţii pe râuri din trei judeţe, până miercuri dimineaţa

Hidrologii au emis și o avertizare Cod portocaliu de viituri, ce vizează până miercuri dimineaţă râuri din judeţele Satu Mare, Caraş-Severin şi Timiş. 

Conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor, în intervalul 28 februarie, ora 12:00 - 1 martie, ora 8:00 se pot depăşi Cotele de apărare pe anumite sectoare de râuri din judeţele Satu Mare, Caraş-Severin şi Timiş.

De asemenea, până miercuri, la ora 12:00, vor fi sub incidenţa unui Cod Galben de inundaţii următoarele bazine hidrografice: Crasna, Crişul Negru, Crişul Alb, Niraj - afluent al Mureşului, Târnava Mică, Pogăniş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava şi Moraviţa.

INHGA precizează că, în urma viiturilor formate anterior în amonte, se pot produce creşteri de debite şi niveluri pe unele râuri din bazinele hidrografice menţionate. În prezent, se situează peste Cotele de inundaţie râurile la staţiile hidrometrice: Crasna - Domăneşti (judeţul Satu Mare), Crasna - Berveni (judeţul Satu Mare), Pogăniş - Valea Pai (judeţul Caraş-Severin), Bârzava - Gătaia (judeţul Timiş), Bârzava - Partoş (judeţul Timiş), Moraviţa - Moraviţa (judeţul Timiş), Bega - Balinţ (judeţul Timiş), Bega - Chizătău (judeţul Timiş) şi Chizdia - Ghizela (judeţul Timiş).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
gelu duminica poveste de viata jpg
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net