STUDIU Balenele pot imita vocea umană
Sunetele stranii provenite din apropierea balenelor i-au condus pe cercetătorii americani de la Fundaţia Naţională a Mamiferelor Marine din San Diego să formuleze ipoteza că balenele ar putea imita vocea umană, relatează luni agenţia EFE, citând un studiu publicat în ultima ediţie a revistei Current Biology.
Totul a început în anul 1984, atunci când au fost consemnate sunete neobişnuite în jurul unor grupuri de delfini şi de balene în captivitate, care păreau a fi un fel de conversaţie de la distanţă între două persoane. În timpul unei scufundări, un scafandru a fost uimit să audă o voce care îi cerea să plece din zona unde se afla, notează Agerpres.
Investigaţiile ulterioare au arătat că acest sunet, ce semăna cu cuvântul englez "out", provenea de la o balenă, care a fost botezată NOC.
"Observaţiile noastre sugerează că balena şi-a modificat mecanica vocală pentru a emite sunete asemănătoare cu cele ale omului", afirmă unul dintre cercetători, care consideră că eforturile mamiferului marin sunt datorate dorinţei de a stabili un contact cu fiinţele umane. De-a lungul timpului au fost consemnate mai multe cazuri de balene care au emis sunete bizare, dar nici unul nu a fost înregistrat, NOC fiind primul caz de acest fel.
Balena a stat timp de mai mulţi ani în captivitate înainte de a emite spontan sunete apropiate de limbajul uman. Spre deosebire de oameni, balenele nu produc sunete cu ajutorul laringelui, ci cu ajutorul sistemului nazal, ceea ce face ca aceste sunete să fie foarte diferite. Pentru ca sunetele să semene cu cele umane, NOC şi-a modificat presiunea pe tractul nazal şi a realizat ajustări ale muşchilor.
Pe parcursul cercetării, NOC a stat alături de alte balene şi delfini, aşadar este puţin probabil ca singurătatea să o fi împins să imite vocea omului. Ea a emis astfel de sunete numai timp de patru ani, până când a ajuns la maturitate. NOC a petrecut 30 de ani la Fundaţia Naţională a Mamiferelor Marine din San Diego şi a încetat din viaţă în urmă cu cinci ani, dar vocea sa rămâne o amintire pentru cercetătorii care i-au fost alături.