Subiecte Limba Română, Evaluare Națională 2021. Ce-au avut de rezolvat elevii de-a VIII-a

Ultima actualizare:

    Anul acesta, elevii vor rezolva subiecte ce urmează modelul testelor PISA
Anul acesta, elevii vor rezolva subiecte ce urmează modelul testelor PISA

Examenul de Evaluare Națională 2021 a început la 22 iunie, ora 09.00, cu proba la Limba și Literatura Română. Iată ce subiecte au avut de rezolvat elevii de-a VII-a.

Evaluare națională 2021. Subiectele la Română

Absolvenții din clasele a VIII-a au primit două texte la prima vedere cu o serie de cerințe. Fragmentele au fost din Sorin Titel „Pantera neagră” și Stela Giurgeanu „Falsa generozitate”, un articol publicat online. 

Subiectele de la prima probă scrisă a Evaluării Naționale 2021, cele de la Limba și literatura română, au fost cele din varianta numărul 4, potrivit textului consultat de Edupedu.ro. Proba a început la ora 09:15, după completarea foilor de examen și s-a încheiat în cele mai multe școli la ora 11:15, după 120 de minute. Iată subiectele:

subiect romana 2 jpeg

Evaluare națională 2021. Ce trebuie să știe elevii claselor a VIII-a

Examenul de evaluare 2021 începe azi, 22 iunie, iar probele pe care le vor susține elevii claselor a VIII-a sunt concepute după modelul testelor PISA. Asta ar fi prima noutate. O altă noutate este faptul că aceste examene sunt susținute de prima generație de elevi care a urmat clasa pregătitoare.

Evaluare națională 2021. Noutăți

Peste 130.000 de elevi, mai exact 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a, dintre care 12.006 în municipiul București, sunt înscriși pentru susținerea examenului de Evaluare Națională, conform situației centralizate de către Ministerul Educației. Este o generație totalizând aproape 150.000 de elevi, mai mică decât cele precedente, pentru că este prima generație de la care s-au făcut modificări în sistemul de învățământ și s-a introdus clasa pregătitoare. 

Mai mult, anul acesta, în premieră, elevii vor trebui să rezolve cerințe concepute după modelul testelor PISA. 

Când începe și cum se desfășoară examenul

  • Accesul candidaților în centrele de examen se face în intervalul orar 8:00 – 8:30.
  • Depozitarea bagajelor se face într-o sală special destinată, monitorizată audio-video.
  • Înainte de începerea probei de Limba şi literatura română, candidaţii vor primi, cu semnătură, codul unic de identificare, pe care îl vor folosi pentru a afla, după afişare, rezultatele obţinute. 
  • Probele, care sunt monitorizate audio-video, încep la ora 9:00, când candidații vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciorne.
  • În intervalul 9:00 - 9:15, elevii trebuie să completeze colţul secretizat al foii de examen, ulterior începând derularea timpului propriu-zis pentru rezolvarea subiectelor (120 minute/180 de minute pentru cazurile speciale).
  • Candidaţii care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră de la distribuirea subiectelor în săli.

Reguli sanitare în centrul de examen

  • toate persoanele vor purta mască în incinta centrului de examen;
  • nu se măsoară temperatura;
  • accesul în unitatea de învăţământ este organizat astfel încât să fie asigurată o distanţă minimă de 1 m între oricare 2 persoane;
  • în sala de examen se asigură distanţa de minim 1 m între candidaţi;
  • se asigură dezinfectarea suprafeţelor, aerisirea spaţiilor;
  • parcursul prin curtea şcolii până la intrarea în unitate se va realiza pe un traseu bine delimitat şi semnalizat, respectând normele de distanţare fizică;
  • la intrarea în unitate sunt asigurate materiale şi echipamente de protecţie: covoraşe dezinfectante, măşti, substanţe dezinfectante pentru mâini;
  • intrările/ieşirile, precum şi sensul de deplasare pe coridoare sunt semnalizate corespunzător şi dezinfectate în mod regulat.
  • fiecare persoană care intră în școală va primi câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare.
  • colectarea măștilor purtate se va face în locuri special amenajate și semnalizate.
  • este interzis schimbul de obiecte personale.
  • centrele de examen vor beneficia de asistență medicală.

Sfaturi pentru ziua examenului

Asigură-te că ai la tine: actul de identitate, stilou/pix de culoare albastră, creion, gumă de șters, riglă, apă, șervețele.

Când primești broșura, citește subiectele pentru a te familiariza cu ele, apoi citește din nou, în întregime, toate subiectele și folosește cel puțin 5 minute pentru a te obișnui cu cerințele.

Identifică tipul de cerințe specific fiecărui subiect și concentrează-te să înțelegi cerința fiecărui subiect. Alege să începi cu subiectul pe care-l stăpânești cel mai bine şi fă-i acestuia, în minte sau pe ciornă, un plan schematic de rezolvare.

Repartizează pe ciornă timpul pentru fiecare subiect. Urmărește să te încadrezi în timpul pe care ți l-ai propus, păstrând o rezervă de timp pentru a citi și a corecta la final, dacă este cazul.

În situația în care constați că există riscul de a depăși durata de timp alocată subiectului la care lucrezi, este preferabil să închei fraza şi să continui cu un alt subiect.

Rezervă un interval de 10-15 minute, la final, pentru citirea și verificarea întregii lucrări.

Ce este interzis în ziua examenului

Se interzice candidaților să intre în sală cu orice tip de materiale ajutătoare: manuale, dicționare, notițe, însemnări, cărți, ciorne, rezumate, culegeri etc., care pot fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum și cu telefoane mobile și cu orice instrument electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare.

Se interzice candidaților să introducă în sala de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia din unitatea de învățământ/centrul de examen în acest scop. Candidații care refuză depozitarea obiectelor în sala stabilită de comisie în acest scop, nu sunt primiți în examen.

Nerespectarea dispozițiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea elevului din sală, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, și la notarea cu 1 (unu) a lucrării elevului eliminate.

Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicarea între candidați sau cu exteriorul.

Încălcarea regulilor menționate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba în cauză.

Candidații eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă

Sursa foto: Edupedu.ro

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net