Succes pentru o artistă româncă. Britanicii vor expune lucrarea sa pe soclul din Trafalgar Square

O româncă este printre cei mai apreciați artiști din lume. Talentul ei a fost recunoscut de britanici, care au votat ca lucrarea sa să fie expusă pe soclul din Trafalgar Square, acolo unde sunt așezate cele mai apreciate lucrări de artă. Andra Ursuța este artista, iar creația ei este o sculptură care reprezintă o femeie goală, în mărime naturală pe un cal, totul în culoarea verde-slime.

Artista Andra Ursuța a câștigat competiția pentru Trafalgar Square

Andra Ursuța, artista a cărei sculptură va fi așezată pe soclul din Trafalgar Square
Andra Ursuța, artista a cărei sculptură va fi așezată pe soclul din Trafalgar Square

În Piaţa Trafalgar din Londra există un piedestal liber, The Forth Plinth, care este folosit ca loc pentru lucrări de artă şi instalaţii temporare. Acesta a devenit o platformă dinamică pentru arta şi dezbatere contemporană, aruncând o nouă lumină asupra pieţei istorice din Londra, renumită pentru reperele sale, inclusiv National Gallery.

Un juriu a decis, în baza unui feedback primit de la publicul bitanic, ca sculptura "Untitled" realizata de conaționala noastră să fie instalată în centrul Londrei, la Trafalgar Square, pe soclul cunoscut sub numele de The Fourth Plinth, care este folosit pentru lucrări emblematice de artă.

Lucrarea sa, care reprezintă o persoană goală, în mărime naturală, pe un cal, turnată într-o rășină de culoare verde-slime, va fi ridicată în celebra piață începând cu anul 2028.

Lucrarea câștigătoare a sculptoriței românce
Lucrarea câștigătoare a sculptoriței românce

Lucrările a opt artisti au fost nominalizate pentru a fi instalate în locul respectiv, iar juriul a ales doi mari câștigători, pe Tschabalala Self, care va expune începaând cu 2026 și pe Andra Ursuța, care va expune începand cu 2028. Lucrarea româncei se intitulează “Untitled”.

Ce spune artista

Lucrările realizate de Tschabalala Self şi Andra Ursuţa au fost selectate dintr-o listă scurtă care îi includea pe Veronica Ryan, Thomas J Price, Chila Kumari Singh Burman, Gabriel Chaile şi Ruth Ewan.

Lucrarea „Lady In Blue” a lui Self, care va fi instalată în 2026, a fost inspirată de dorinţa de a aduce în Trafalgar Square o „everywoman” contemporană. Realizată din bronz, lucrarea va fi patinată cu albastru lapislazuli, un pigment care a fost folosit încă din antichitate în Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Europa, inclusiv de artişti precum Titian şi Vermeer.

Lucrarea „Untitled” a Andrei Ursuţa, care va fi instalat în 2028, este menită să întruchipeze multiplele istorii ale sculpturii publice şi ale ritualului comemorativ, într-un moment în care există o dezbatere tot mai mare cu privire la utilizarea spaţiului public. Se spune despre statuia ecvestră că „pluteşte la marginea vizibilităţii”.

„Lucrările mele au de-a face cu istoria; istoria ne dă sens în timp ce noi încercăm să-i dăm sens. Trafalgar Square este un loc în care istorii multiple se confruntă unele cu altele într-o confruntare fără sfârşit. Nu va fi niciodată terminat. Acesta este un accident atât de crucial şi de frumos”, a spus Andra Ursuța, potrivit News.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evacuare militari ucraineni Azovstal - 17 mai 2022 / FOTO EPA-EFE
image
image
image
image
image
image
mihaela bilic facebook jpg
stadion jpeg
240430 ukraine 98 woman mb 0911 8acfbf webp
cimitir ecologic1 jpg
zbor1 jpg
mona lisa gioconda leonardo da vinci foto afp jpg
eliza petrachescu captura video jpg
Jogging miscare sport exercitii FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net