Sună clopoţelul! Uite 7 noutăţi care îi aşteaptă pe elevi în acest an şcolar

Ultima actualizare:
Noul an şcolar vine cu schimbări majore
Noul an şcolar vine cu schimbări majore

Circa 3 milioane de elevi se întorc în bănci, luni, 16 septembrie. Fiecare şcoală are propriul program de deschidere a noului an de învăţământ. Cei mai emoţionaţi vor fi părinţii bobocilor din clasa pregătitoare şi clasa întâi. Click! vă spune ce noutăţi îi aşteaptă pe şcolari.

În toată ţara, sunt 20.334 unităţi de învăţământ preuniversitar, dintre care 9.313 şcoli generale, 1.619 licee, colegii şi şcoli profesionale şi 9.402 grădiniţe, frecventate de circa 2.700.000 de elevi.

Anul şcolar 2013-2014 va avea 36 de săptămâni

Vacanţe scurte. Anul şcolar a fost împărţit aproximativ egal, iar vacanţele sunt scurte. În acest fel, se poate realiza un echilibru între timpul alocat studiului şi acela alocat asimilării învăţării şi perioadei de odihnă.

Discipline opţionale inedite. Elevii din clasele primare vor învăţa după programe noi şi au fost introduse discipline opţionale inedite: Educaţie civică, Educaţie financiară, Filosofia pentru copii. La aceste ore, şcolarii vor învăţa să comunice, să salute, să lucreze în echipă şi la ce folosesc banii. Ministrul educaţiei spune că noile programe vor ajuta copiii să aplice în viaţa de zi cu zi ceea ce învaţă la şcoală.

O zi în plus la vacanţa de Paşte. O altă noutate: copiii şi profesorii vor sta acasă marţi, 22 aprilie.

Teatrul, o nouă metodă de predare. „Sper să conturăm ideea de teatru în şcoli, care îmbină o serie de elemente. Putem să avem elemente de literatură pentru că evident o piesă de teatru pusă în scenă are în spate un autor care a fost sau nu studiat la Limba română. Dacă nu a fost studiat, el este studiat suplimentar. Şi iată cum poţi să pleci de la o lucrare, o nuvelă, o piesă de teatru şi să ajungi la dimensiunea mai dinamică, mai plăcută a acestei cărţi", a argumentat Remus Pricopie, citat de Agerpres.

Manuale noi. La clasa întâi, copiii primesc manualele noi, de Română, Matematică şi Cunoaşterea mediului, dar trebuie să îl cumpere pe cel de Religie, iar de la clasa a II-a vin manuale de la generaţiile anterioare.

Noutăţi despre admiterea la liceu

Ponderea mediilor, modificată. Repartizarea se va face tot computerizat, în baza mediilor din gimnaziu şi de la Evaluarea naţională. Însă, ponderea acestora a fost modificată, nu mai sunt egale ca valoare. Ministerul Educaţiei spune că sunt diferenţe mari între rezultatele de la testare şi mediile din gimnaziu, semn că profesorii sunt mai darnici în timpul claselor V-VIII. Astfel, la  admiterea din 2014, media din gimnaziu va conta doar 25%, iar restul de 75% va fi media de la Evaluarea naţională.

Admiterea în clasa a IX-a, în luna iulie. Primele probe vor fi la limba maternă şi pentru o limbă modernă, iar prima etapă de repartizare va avea loc în 16 iulie. Vor urma alte două etape de repartizare, pentru cei care au rămas fără loc sau cei care nu au participat în prima etapă.

Reguli noi pentru absolvenţii de clasa a VIII-a care împlinesc 18 ani. Aceştia se pot înscrie doar la învăţământul seral sau la cel cu frecvenţă redusă. Pentru aceştia, admiterea la liceu pentru anul şcolar viitor 2014 - 2015 se face între 15 iulie şi 25 iulie 2014.

Evaluări. Examenele de la sfârşitul claselor a VIII-a şi a XII-a rămân neschimbate.

Noul an şcolar vine cu schimbări majore
Noul an şcolar vine cu schimbări majore

Semestrul I

Cursuri: luni, 16 septembrie 2013 -vineri, 20 decembrie 2013. În perioada 2 - 10 noiembrie 2013, clasele din învăţământul primar şi preşcolarii vor fi în vacanţă.Vacanţa de iarnă: sâmbată, 21 decembrie 2013 - duminică, 5 ianuarie 2014Cursuri: luni, 6 ianuarie 2014 -vineri, 31 ianuarie 2014Vacanţa intersemestrială: sâmbată, 1 februarie -duminică, 9 februarie

Semestrul al II-lea

Cursuri: luni, 10 februarie -vineri, 11 aprilieVacanţa de primăvară: sâmbătă, 12 aprilie -marţi, 22 aprilieCursuri: miercuri, 23 aprilie - vineri, 20 iunie 2014Vacanţa de vară: sâmbătă, 21 iunie -duminică, 14 septembrie


    Noul an şcolar vine cu schimbări majore
Noul an şcolar vine cu schimbări majore

Peste 11.000 de poliţişti se vor afla în stradă, în zona unităţilor de învăţământ, cu ocazia începerii noului an şcolar, a informat Inspectoratul General al Poliţiei Române. Dintre aceştia, peste 9.000 sunt poliţişti de ordine publică, peste 1.400 poliţişti de la rutieră şi 800 de poliţişti de la alte structuri.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net