SUNT DISPERAŢI! Drogaţii cer prin scrisori ajutorul autorităţilor
Aproape 300 de scrisori au fost trimise la Ministerul Sănătăţii, iar alte 84 sunt pe drum. Le-au scris consumatorii de droguri injectabile, care cer, astfel, ajutor de la autorităţi. Ministerul Sanatăţii a primit 279 de scrisori prin care persoanele dependente de droguri solicitau programe de prevenire a îmbolnăvirilor şi mai multe locuri în tratamentul de substituţie. Alte 84 de scrisori semnate nu au fost depuse încă la minister.
Neobişnuita solicitare a determinat Ministerul Sănătăţii să includă imediat aceste persoane, dependenţii de stupefiante, în programele de prevenire finanţate de la bugetul statului.
„Includerea acestui grup în programele de prevenire HIV, alături de organizaţiile non-guvernamentale care le oferă servicii, reprezintă un prim răspuns la o urgenţă de sănătate şi de supravieţuire”, spune Liana Velica, de la Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS), într-un comunicat de presă.
Beneficiarii acestor măsuri sunt atât consumatorii de droguri, familiile lor şi comunitatile din care fac parte.
Se estimează că se vor face economii pentru sistemul sanitar românesc: costurile prevenirii sunt mult mai mici decât tratamentul de mii de euro anual, necesar pentru infecţia cu HIV/SIDA, hepatita B, hepatita C.
În ţările europene dezvoltate, consumul de heroină şi cazurile noi de infectare cu HIV prin injectare au scăzut considerabil în ultimii 10 ani, după ce au fost dezvoltate programele de prevenire, alaturi de cele de tratament de substituţie.
Conform datelor oficiale din 2012, sunt 17.000 de consumatori de droguri injectabile în Bucuresti, din care 80% au hepatita C, iar 390 au HIV. Doar anul trecut, 231 de persoane, majoritatea tineri, s-au infectat prin consum de droguri injectabile. Ei sunt din Capitală şi reprezintă 31% din cazurile noi de infecţie cu HIV din România.