Supărările legumicultorilor care nu-și vând marfa: «La 50 de bani kilul, va trebui să aruncăm vinetele»

Ultima actualizare:

    Legumicultorii din bazinul Matca au muncit degeaba: vinetele nu au căutare
Legumicultorii din bazinul Matca au muncit degeaba: vinetele nu au căutare

Muncă multă, bani puţini! Agricultorii din comuna gălăţeană Matca, unul dintre cele mai mari bazine legumicole ale ţării, îşi frâng mâinile. Au avut parte de recoltă bogată, iar acum sunt nevoiţi să-şi vândă marfa la preţuri de nimic. Vinetele se dau cu doar 50 de bani kilogramul, situaţie în care tone de produse vor ajunge la groapa de gunoi.

În solariile agricultorilor din comuna Matca, renumită pentru producţia mare de legume, s-au copt, de câteva săptămâni, vinetele. Producătorii gălăţeni n-au apucat să se bucure însă de noua recoltă, întrucât preţurile s-au prăbuşit în câteva zile. Din cauza excesului de pe piaţă, vinetele au ajuns să se vândă cu doar 50 de bani -1 leu kilogramul. În aceste condiţii, legumicultorii se tem că vor arunca mari cantităţi de vinete la gunoi.”Este recoltă mare. Practic, avem supraproducţie la vinete. S-au căutat în primele zile, când au apărut pe piaţă, dar apoi preţurile au scăzut foarte mult. Se dau cu 50 de bani, iar în zilele bune - cu un 1 leu kilogramul”, se plânge agricultorul Joni Filimon.

„Supărarea e mare. Avem palmele crăpate de la atâta muncă şi care e rezultatul? Vinetele noastre, vestite peste tot, vor fi strânse în saci şi duse la gunoi”, oftează un alt producător. 

Legumicultorii din Matca s-au confruntat cu o astfel de situaţie şi în cazul castraveţilor. Din cauza supraproducţiei, legumele n-au mai fost căutate şi s-a ales praful de munca fermierilor. Tone de produse au fost abandonate de legumicultori la groapa de gunoi.  


    Legumele renumite se dau cu preţuri derizorii
Legumele renumite se dau cu preţuri derizorii

„Cred că am aruncat vreo patru tone de castraveţi. Ce să fac cu ei? Nu am ce face, la gunoi! Cu 20 de bani se dau, dar nici aşa nu se caută. E mai mare chinul. I-am smuls şi îi arunc”, povesteşte agricultorul Cosică Chicoş. 


    Cantităţi imense de castraveţi au fost abandonate
Cantităţi imense de castraveţi au fost abandonate

Matca este unul dintre cele mai mari bazine legumicole, cu peste 4000 de producători, 1.000 de hectare de solarii şi 2.000 de hectare cu culturi în câmp. Producătorii din zonă sunt renumiţi în toată ţara pentru roşiile pe care le cultivă în solarii. Matca este renumită atât pentru producţia considerabilă (peste 200.000 de tone de legume pe an), cât şi pentru pământul arabil foarte scump. Un hectar de teren arabil cu destinaţia pentru legumicultură s-a vândut şi cu 15.000 de euro în anii trecuţi. 

Comuna Matca este formată numai din satul de reşedinţă cu acelaşi nume şi se învecinează cu oraşul Tecuci. În comună trăiesc 12.000 de oameni, iar 2.000 dintre ei fac parte din comunitatea legumicolă. Agricultorii din Matca produc 15% din legumele româneşti destinate comercializării şi acoperă circa 14% din consumul românilor. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
drum sofer masina1 jpeg
Rusia versus SUA FOTO SHUTTERSTOCK
test jpg
alimente jpg
petre florin crevedia foto inquam octav ganea jpg
image png
469859399 1102167817961740 672508127811502855 n jpg
brad 1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net