Sute de oameni păcăliți prin telefon dintr-o celulă a Penitenciarului de Maximă Siguranță Iași

Ultima actualizare:

     Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași este cea mai periculoasă închisoare din MoldovaFoto: captură digi24.ro
Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași este cea mai periculoasă închisoare din MoldovaFoto: captură digi24.ro

300 de păgubiți. Deținuți aflați la regim închis sau maximă siguranță, care vorbeau câte 20 de ore la telefon din penitenciarul de maximă siguranță Iași. Sunt câteva dintre datele din dosarul celei mai mari grupări care escroca prin telefon cetățenii și care arată credulitatea unor români și lipsa de scrupule a infractorilor

Escrocheria a început în 2018, iar creierul înșelăciunilor era un infractor care avea mai multe condamări pentru acest gen de fapte, Tiberius Nagy scriu jurnaliștii de la ziaruldeiasi.ro. Acesta petrecuse în spatele gratiilor 12 ani pentru înșelăciuni prin toate metodele posibile. Nagy I-a mai racolat pe Ionel Cojocaru și pe Constantin Stârpu, acesta din urmă un condamnat pe viață.   

Cum acționa gruparea de escroci din Penitenciarul Iași 

Lucrurile erau simple. Nagy a venit cu planul și împreună cu Ionel Cojocaru, sunau oamenii, doar pe telefon fix, pe motiv că doar bătrânii și oamenii ușor de păcălit mai folosesc acest sistem pentru convorbiri. ”Viețașul” Constantin Stârpu le asigura securitatea și era responsabil ca cei doi să nu fie deranjați niciodată de deținuți sau paznici. Condamnat pentru infracţiuni cu violenţă, acesta fusese condamnat în 2014 la închisoare pe viaţă pentru uciderea unui coleg de celulă cu un cuţit improvizat dintr-o coadă de lingură. În plus, Stârpu coordona femeile și bărbații care se duceau la victime să ia banii.  

Ce spun procurorii care au instrumentat cazul 

”În 2018 a fost o adevărată epidemie de escrocherii prin metoda «Accidentul». Au fost înregistrate peste 300 de plângeri şi s-a lucrat într-un ritm infernal. Escrocii vorbeau la telefon şi 20 de ore pe zi. Nu e uşor pentru procurorul de caz să selecteze din noianul de discuţii banale pe cele care au relevanţă pentru un caz sau altul”, a spus prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătorie, Dragoş Bordianu pentru sursa citată. Cei doi se prezentau victimelor ca medici sau procurori iar povestea era spusă în două variante, în funcție de instinct: fiul victimei fie avusese un accident, fie comisese unul. Victima era ţinută în telefon uneori și ore întregi, dându-i-se diverse detalii sau dictându-i-se vreo „declaraţie”, pentru a nu avea timp să se dezmeticească, până când tranzacţia era pusă la punct. În paralel, pe alt telefon, Stârpu apela o persoană din afara închisorii, pe care o trimitea după bani. Tranzacţia se perfecta doar dacă victima era dispusă să dea sume serioase, peste 5000 de lei. Escrocii îşi permiteau luxul de a renunţa la câte o victimă, dacă aceasta nu dispunea de suficienţi bani ca să merite efortul deplasării. 

Ce sentințe au primit capii grupării de escroci 

Pe 27 decembrie 2018, dosarul a fost înaintat de procurori Judecătoriei, cei trei deţinuţi şi cinci complici din exterior fiind acuzaţi de înşelăciune în formă continuată. Cea mai grea pedeapsă a primit-o Tiberius Nagy. Magistraţii Judecătoriei au considerat că cei „12 ani de experienţă” cu care se lăuda merită răsplătiţi cu încă 12 ani şi 7 luni de închisoare, la care se vor adăuga 1.064 de zile rămase neexecutate dintr-o condamnare anterioară. Ionel Cojocaru a fost condamnat la 7 ani şi 2 luni de închisoare, plus 3.401 zile rămase. Cum este condamnat pe viață și nu are ce pierde și nici de ce să se teamă mai ales că este unul dintre puținii în această situație din penitenciarul Iași, ”viețașul ”Stârpu a povestit procurorilor pe larg despre faptele grupării. Scopul? Să-și ușureze viața în penitenciar.

Citiți și

Pedeapsă record pentru un sucevean care a înșelat și din pușcărie prin metoda Accidentul

Doi pensionari din București au fost păcăliți cu 100.000 de lei de falși bolnavi de Covid, de fapt deținuți din Penitenciarul Rahova

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
alimente sanatoase jpg
Ceausescu facebook jpg
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net