Ţânţarii, vânaţi cu elicopterul
Moartea vine din elicopter! 1.600 de litri de otravă răspândiţi pe 423 de hectare. Autorităţile Capitalei au „atacat" ieri dimineaţă din aer, timp de patru ore, ţânţarii din parcurile oraşului.
Ora 6.00. Pe un câmp de la marginea Bucureştiului, Daniel, pilotul elicopterului închiriat de firma 3 D, care se ocupă de dezinsecţia din cel mai mare oraş al ţării, face ultimele pregătiri pentru bătălia cu micuţele insecte.
Înainte de începerea acţiunii, pilotul şi specialistul societăţii 3D au stabilit pe hartă zonele de atac
Zici că pleacă la război, aşa decurg lucrurile. Oameni cu costume speciale aduc otrava care trebuie să distrugă ţânţarii, iar aceasta este turnată cu infinite precauţii în rezervoarele prinse de aparatul de zbor.
Substanţa pulverizată asupra ţanţarilor a fost adusă din Franţa în recipiente speciale
Doctorul Constantin Răduţu, specialistul firmei 3 D care coordonează bătălia cu ţânţarii, îi explică pe o hartă pe unde sunt „taberele" inamicului. Pe ea sunt cele mai mari parcuri ale Capitalei: Carol, Herăstrău, Naţional, Titan, Tineretului, Kiseleff, acestea sunt doar câteva dintre locurile peste care va zbura elicopterul vânător de ţânţari.
“Otrava” a fost pusă cu mii de precauţii în stropitoarele speciale, din care a fost aruncată asupra parcurilor bucureştene
„Atacul asupra ţânţarilor se dă dimineaţa, pentru că în restul zilei insecta se ascunde, îşi face siesta", ne-a explicat directorul societăţii, Andrei Leca. E al doilea an în care societatea 3 D foloseşte împotriva insectelort tratamentele din elicopter. Procedeul va fi repetat peste două săptămâni, în total urmând să fie pulverizaţi 3.200 de litri de insecticid.
Ştiaţi că...
Ţânţarul e o insectă adaptată la mediul urban?
Trăieşte, cu precădere, în preajma apelor stătătoare?
În România există trei specii de ţânţari (comun, de pădure şi anofel)?
Femela poate trăi chiar şi două luni, masculul doar 1-2 săptămâni?
Femela depune, în medie, 200 ouă, din care se dezvoltă larve?
Ţânţarul anofel poatetransmite malarie, prin înţepare?
«Tratamentele se fac în zonele cu multă vegetaţie»
Autorităţile atacă ţânţarii din aer, cu elicopterul, şi de la sol, cu tunuri speciale. Dacă tratamentele din aer se fac de două ori, în luna iulie, cele de la sol se fac de şase ori pe sezon.
"Pulverizarea otrăvii se face în zonele cu multă vegetaţie şi pe malurile lacurilor. În plus, se mai fac tratamente la asociaţiile de locatari, pe scara blocului şi în subsoluri, precum şi în canalele de vizitare ale utilităţilor. Tratamentele se fac în perioada aprilie-octombrie şi numai dacă nu plouă, iar temperaturile trec de 18-20 de grade Celsius", a explicat Andrei Leca directorul societăţii 3 D, însărcinată cu dezinsecţia Capitalei .