Ţările în care intri la puşcărie dacă îţi bați copilul

Ultima actualizare:

    În peste 40 de țări, statul îți ia copilul dacă îi dai o palmă
În peste 40 de țări, statul îți ia copilul dacă îi dai o palmă

Puțini români știu că și în țara noastră violența asupra unui copil se pedepsește prin lege. Teoretic, nu ai voie nici să tragi micuțul de ureche, nici să îl jignești, nici să strigi la el. Ca în Norvegia, doar că la noi autoritățile acționează lent.

Este multă emoție și indignare după ce familia Bodnariu a cerut ajutorul românilor pentru a își recupera pe cei cinci copii luați de statul norvegian. Una din fetițe spusese la școală că tatăl ei o bate cu o curea. Imediat au apărut angajații de la Protecția Copilului din Norvegia și au luat pe toți cei cinci micuți.

La noi, un copil poate fi abuzat cu anii, până să afle autoritățile. Este trimis la câmp cu vaca, să muncească în sat, să cerșească, să se prostitueze. Iar bătaia face parte din credința românilor ”Eu te-am făcut, eu te omor!”.

E interzisă bătaia de 11 ani

Încă din 2004, România are o lege a copilului. Se numește pompos Legea 272/2004 (republicată în 2014) privind protecția și promovarea drepturilor copilului. În alte peste 40 de țări violența, fizică ori verbală, asupra copiilor este pedepsită prin lege.

În funcţie de gravitatea faptei, pedepsele variază de la amenzi, decăderea din drepturile părinteşti şi până la închisoare. În practică, însă, circumstanţele agravante - cruzimea sau forma continuată - sunt cele care conduc la condamnare, în toate ţările care interzic prin lege lovirea copilului. Diferența este că la noi un copil poate fi terorizat de părinți ori de rude până când se mobilizează autoritățile, iar în celelalte țări, inclusiv Norvegia, îți ia copilul de la prima palmă.

În ce țări îți iua copilul pentru o palmă

Toate țări UE, Norvegia, Israel, Turkmenistan, Islanda, Ucraina, Togo, Venezuela, Uruguay, Noua Zeelandă, Liechtenstein, Republica Moldova, Costa Rica, Albania, Congo.

Suedia a fost prima ţară care a interzis complet, prin lege, orice formă de violenţă fizică asupra copiilor, în 1979. Legea include lovirea cu palma, cureaua, cu orice alt obiect, indiferent cât de uşoară, precum şi zguduirea copilului, ciupirea lui sau forţarea copilului să stea într-o poziţie inconfortabilă, inclusiv statul în genunchi, la coţ. Se interzice şi cele mai uşoare corecţii fizice, de aceea legea este numită în Suedia „legea împotriva bătăii la fund”.

Ce spune legea noastră

  • Copiii au dreptul la respectarea personalităţii şi individualităţii lor şi nu poate fi supuşi pedepselor fizice sau altor tratamente umilitoare ori degradante.
  • Măsurile de disciplinare a copilului nu pot fi stabilite decât în acord cu demnitatea copilului, nefiind permise sub nici un motiv pedepsele fizice ori acelea care se află în legătură cu dezvoltarea fizică, psihică sau care afectează starea emoţională a copilului.
  • Copilul are dreptul să depună singur plângeri referitoare la încălcarea drepturilor sale fundamentale. Copilul este informat de către părinte/reprezentant legal asupra drepturilor şi îndatoririlor ce îi revin, precum şi asupra modalităţilor de exercitare şi îndeplinire a acestora. Îndatoririle copilului se stabilesc în funcţie de vârsta şi gradul de maturitate, fără ca acestea să conducă la încălcări ale drepturilor sale.

Ce obligații au părinții

Copilul are dreptul să fie crescut în condiţii care să permită dezvoltarea sa fizică, mentală, spirituală, morală şi socială. În acest scop părinţii sunt obligaţi să supravegheze copilul, să îi respecte viața intimă , privată și demnitatea, să informeze copilul despre toate actele și faptele care l-ar putea afecta.

Cine ar trebui să verifice abuzurile

”Serviciul public de asistenţă socială va lua toate măsurile necesare pentru depistarea precoce a situaţiilor de risc care pot determina separarea copilului de părinţii săi, precum şi pentru prevenirea comportamentelor abuzive ale părinţilor şi a violenţei în familie”, este menţionat la Legea 272/2004.

Când îți ia copilul

Plasamentul în regim de urgenţă este o măsură de protecţie specială, cu caracter temporar, care se stabileşte pentru copilul abuzat, neglijat sau supus oricarei forme de violență, găsit sau părăsit în spitale, ambii părinți arestați.

Telefonul copilului

116 111. Telefon gratuit pentru copiii abuzați din România. Ultima statistică, din iulie 2015, arată că în primele șase luni 60.973 de minori au cerut ajutorul la acest număr de telefon. Din acestea, 4.267 au fost cazuri care au necesitat consiliere psihologică și juridică de lungă durată. În 111 cazuri a fost vorba de abuzuri sexuale la fetițe și băieți de 6 -18 ani, dublu față de aceeași perioadă a anului 2014.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
casatorie shutterstock jpg
Partie de schi inFranța- Les Gets FOTO Shutterstock
moarte  sursa foto   Shutterstock jpg
crin antonescu inquam jpg
Horatiu Potra soseste la sediul IGPR  Foto Inquam Photos Octav Ganea (2) jpg
Taxa pe urina jpg
Reprezentanți ai partidului AUR și simpatizanți ai acestora și ai candidatului independent Călin Georgescu participă la o acțiune de protest cu titlul „Miting pentru democrație“ în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
Hot de buzunare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net