«Tatăl a vrut să ajungă prin copii acolo unde nu a reuşit el»

Ultima actualizare:

    De la 8 ani, Dor Geta  Popescu a fost luată  pe munţi de tatăl ei
De la 8 ani, Dor Geta Popescu a fost luată pe munţi de tatăl ei

Tragedia din Munţii Retezat, în care şi-au pierdut viaţa doi copii, multipli campioni la alpinism, a împărţit România în două tabere. Este sau nu tatăl Getei Popescu vinovat moral pentru decizia de a explora o zonă periculoasă? Sau este doar un părinte care şi-a încurajat copilul să facă performanţă? Specialiştii în psihologie au analizat pentru Click! evenimentele tragice şi atitudinea părinţilor.

Cu toţii am avut sentimente de compasiune şi noduri în gât când am aflat despre tragedia din Munţii Retezat, unde doi copii campioni la alpinism au fost ucişi de o avalanşă. Dor Geta Popescu (13 ani) şi Erik Gulacsi (12 ani) au murit din cauza traumatismelor foarte grave suferite la nivelul capului, au spus legiştii. S-au întrebat mulţi dacă aveau protecţia necesară. Ei bine, nu, au spus salvatorii. Supravieţuitorii avalanşei, cinci adulţi, printre care şi tatăl fetiţei, cunoscut ca un alipinist profesionist, aveau cască de protecţie. Atunci de ce aceşti copii au fost expuşi pericolului, mai ales dacă existau alerte de avalanşă în zonă? E o întrebare la care Ovidiu Popescu, tatăl Getei, va răspunde în faţa autorităţilor, fiind deschis un dosar penal fără acuzaţi, momentan, în acest caz. Nu e pentru prima oară când micuţa Geta a fost pusă să-şi depăşească limitele cu orice risc, deşi era doar o mână de om, fără a i se oferi măcar protecţie. “Îmi era frică, bătea vântul şi mă rostogolea peste tata. Mă gândeam că o să m-arunce peste el şi o să alunecăm la vale, aşa că încercam să stau contra vântului”, mărturisea fetiţa după o escaladă pe un vârf din Alaska.Deciziile şi comportamentul tatălui, cel care a luat mereu deciziile pentru Geta, au fost analizate pentru Click! de psihologul Aurora Liiceanu, concluzia fiind una îngrijorătoare. 

”Vorbim despre un caz de părinte abuziv. Un părinte care are o motivaţie exagerată de a se realiza prin copil, să atingă un punct în care el nu a ajuns. Copilul nu este o unealtă a aspiraţiilor noastre şi cu atât mai mult nu-l pui într-o situaţie de risc. Mama ei a fost târâtă şi ea în acest joc dacă l-a lăsat. Eu nu aş fi lăsat un copil de vârsta ei să facă alpinism. I-au desfiinţat bucuria copilăriei!”, este de părere psihologul Aurora Liiceanu.


    Psihologul Aurora Liiceanu a analizat pentru Click! atitudinea părinţilor copiilor morţi în avalanşa din Retezat
Psihologul Aurora Liiceanu a analizat pentru Click! atitudinea părinţilor copiilor morţi în avalanşa din Retezat

Specialistul vorbeşte despre performanţele Getei, dar şi ale surorii ei, Coco, ca despre performanţe impuse de tată. ”Pare ceva ca la sectanţi, după cum şi-a târât copiii în propriile aspiraţii. Mai lipsea ca soţia lui să fie forţată să facă alpinism», consideră psihologul, care mai are o curiozitate interesantă în acest caz. “Dacă nu este o fire care calcă pe cadavre pentru aspiraţiile lui, îşi va da seama că trebuie să se oprească. Întrebarea este: ce se va întâmpla cu cealaltă fată a lor? Credeţi că va mai putea să urce pe munte când îşi va aminti mereu cum a murit sora ei? Nu cred, decât dacă va fi obligată”, susţine Aurora Liiceanu.

Psihologul crede că apariţia celor două „tabere”, una care îl acuză pe tatăl fetei de inconştienţă, iar alta care susţine că această situaţie nu putea fi prevăzută, e o reacţie normală. “Gândiţi-vă la cazul Ionuţ, copilul ucis de maidanezi. O tabără s-a întors împotriva bunicii, iar altă tabără împotriva contextului. Concluzia e că un copil nu trebuie lăsat nesupravegheat şi expus pericolelor”, a concluzionat Liiceanu. Ea îi sfătuieşte pe părinţii obsedaţi de performanţele copiilor să le ofere spaţiul şi timpul necesar pentru a se bucura de copilărie şi să abandoneze motivaţiile exagerate.

Ovidiu Popescu făcea bani din ascensiuni periculoase

Ovidiu Popescu n-ar fi avut calificarea necesară să organizeze expediţia fatidică în Masivul Retezat, după cum susţine Societatea Ghizilor şi Liderilor Montani din România. Mai mult, organizatorul le-a cerut şi o taxă amatorilor de ascensiuni. Potrivit reprezentanţilor de la Societatea Ghizilor, tragedia soldată cu moartea copiilor-alpinişti Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi putea fi evitată, dacă liderii expediţiei ar fi respectat principiile de bază ale drumeţiilor montate efectuate în timpul iernii. Societatea Ghizilor arată că Ovidiu Popescu, tatăl fetiţei, a plănuit expediţia în scop comercial, ca preşedinte al Clubului Montan Sportiv Altitudine din Râşnov (Braşov). Un anunţ privitor la o excursie de trei zile în Munţii Retezat a fost postat pe site-ul clubului sportiv, iar cei interesaţi ar fi urmat să plătească o taxă de 390 de lei, dacă doreau să participe la ascensiune. “Conform legislaţiei româneşti în vigoare, doar persoanele calificate şi recunoscute de către stat ca ghizi montani (prin intermediul Ministerului Turismului) au voie să conducă grupuri pe munte”, se precizează în comunicatul emis de Societatea Ghizilor. “Este liderul grupului prins în avalanşă calificat ca ghid montan, cu competenţe legale pentru a conduce grupuri pe munte? El nu apare în baza publică de date cu ghizii montani calificaţi, realizată şi administrată de către Ministerul Turismului”, se mai spune în comunicatul citat de adevarul.ro.

Dosarul, preluat de Parchet

Procurorii Parchetului instanţei supreme au preluat dosarul privind moartea lui Dor Geta şi a lui Erik, potrivit news.ro. Până la această oră, nu au mai fost audiate alte persoane în afara celor şase audiate în cursul zilei de luni. Acestea sunt: Cătălin Ioan Berenghi, şeful Şcolii de Ghizi aflat pe munte cu un grup de 51 de persoane în momentul producerii avalanşei, trei turişti din grupul Şcolii de ghizi care au sărit să ajute alpiniştii răniţi , o femeie din cei cinci supravieţuitori ai avalanşei şi un bărbat de la o cabană unde fuseseră cazaţi alpiniştii.

Filmul tragediei din Retezat

simeon stalpnicul png

Alerta a fost înregistrată sâmbătă, la ora 14:25, printr-un un apel la 112, în care autorităţile erau anunţate despre un accident în zona montană. Un grup de 7 persoane, trei copii şi patru adulţi, a fost surprins de o avalanşă în zona Vârfului Peleaga. Grupul plecase sâmbătă, de la primele ore ale dimineţii, însă înaintea sa un alt grup de 51 de persoane urcase pe traseu şi s-au întâlnit. O persoană din grupul numeros a alertat autorităţile. După avalanşă, cei doi copii decedaţi au fost lăsaţi pe loc, iar ceilalţi cinci au plecat cu celălalt grup. Trupurile celor doi copii au fost coborâte de pe munte abia a doua zi de o echipă de salvatori formată din 24 de persoane.

Dor Geta, înmormântată la Râşnov. Tatăl a ieşit din spital pe semnătură


    Sicriul copilei  a fost depus  luni seară  la capelăFoto: Brasov TV
Sicriul copilei a fost depus luni seară la capelăFoto: Brasov TV

Sicriul cu trupul neînsufleţit al alpinistei Dor Geta Popescu (13 ani) a fost adus, luni seară, la Râşnov şi depus la capela Bisericii ”Sfântul Nicolae” din oraş. Astăzi, tânăra alpinistă va fi condusă pe ultimul drum. Alături îi sunt mama, care a venit luni de la Cluj, unde s-a stabilit în urmă cu trei ani, după ce a divorţat de tatăl fetei. De asemenea, la căpătâi îi este sora mai mare, fosta alpinistă Crina Coco Popescu, care a venit din Italia. “Vă mulţumim tuturor pentru faptul că sunteţi alături de noi şi de acestă dată, însă durerea este mult prea mare. Nu pot să vă vorbesc.  În acest moment trăim cele mai grele clipe este prea multă suferinţă pentru noi”, a declarat, pentru BraşovTV, Crina Coco Popescu.


    Crina Coco a venit  din Italia la  căpătâiul  surioarei saleFoto: Brasov TV
Crina Coco a venit din Italia la căpătâiul surioarei saleFoto: Brasov TV


    Prietenele şi  colegele Getei,  şocate de tragedieFoto: Brasov TV
Prietenele şi colegele Getei, şocate de tragedieFoto: Brasov TV

“Încă nu îmi vine să cred. Totul s-a întâmplat foarte repede. Era cea mai bună prietenă a mea. Era caldă şi iubitoare, s-a dus mult prea devreme”, a declarat o fată distrusă de durere. Şi tatăl, Ovidiu Popescu, care a fost externat luni pe semnătură va veni la căpătâiul fetei sale.

simeon stalpnicul png
  • Cenuşa lui Erik, împrăştiată pe munte. Tot luni, trupul lui Erik Gulacsi (12 ani) a fost luat de părinţii acestuia de la morga din Deva şi dus la Cluj, unde va fi incinerat. Mama lui Erik a anunţat că cenuşa fiului său va fi împrăştiată pe munte. Tatăl lui Erik, Bela Gulacsi, e bine din punct de vedere fizic, dar psihic e la pământ.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net