Te învăţăm ce să-i pui copilului în pacheţelul cu mâncare
Atunci când merge la şcoală, copilul tău nu poate lua cu el recipiente foarte mari, aşa că nu-i poţi pune la pachet mâncarea pe care o consumă, de obicei, acasă. Astfel, trebuie să ştii ce alte alimente să alegi pentru a-i asigura surplusul de vitamine necesar zi de zi.
Cel mai des, copilul va dori să mănânce sandvişuri. Foloseşte pâine neagră integrală cu fibre, brânză sub formă de cremă sau feliuţe subţiri, legume precum roşii sau castraveţi, ouă fierte, carne de pui sub formă de grătar. Combină zilnic aceste ingrediente astfel încât cel mic să nu se sature de ele.
Fără covrigi sau fast-food
Mulţi elevi preferă ca în loc să mănânce pacheţelul de acasă, să-şi cumpere mici gustări precum un covrig, gogoşi, merdenele sau chiar produse fast-food. Mare atenţie! Aceste alimente sunt nocive şi consumate des, în cantităţi mari, le pot afecta grav sănătatea.
Copilul ar putea suferi, în timp, de afecţiuni gastrice sau chiar de obezitate. Încurajează-l ca, în loc de hamburger, să-şi cumpere fructe sau un iaurt.
Evită margarina şi brânza topită
Dacă pregăteşti sandvişuri, evită maioneza pentru că aceasta se serveşte numai proaspătă. De asemenea, evită margarina (folosind în locul acesteia untul) şi brânza topită.
Nu-i da celui mic prăjeli precum şniţele sau carne pane. Nu în ultimul rând, trebuie evitată mâncarea semipreparată şi fast-food-urile.
Nu-i da sucuri acidulate
În pacheţel nu ar strica să existe şi o sticluţă cu apă. Mare atenţie la sucuri! În nici un caz nu îi da celui mic să bea sucuri acidulate, dar nici sucuri naturale. Acestea sunt pline de zaharuri şi foarte sărace în vitamine.
Motivul? Vitaminele se regăsesc în pulpa şi coaja fructului pe care, după ce storci fructul, le arunci la gunoi.
Împachetează în şerveţele colorate!
Pentru ca mâncarea să fie atrăgătoare, iar cel mic să mănânce cu poftă, împachetează sandvişurile în şerveţele viu colorate, imprimate cu figurine din desene animate sau flori.
De asemenea, poţi alege caserole de plastic de culori diferite dar cu condiţia ca acestea să fie de dimensiuni mici pentru a încăpea în ghiozdan.
Pentru desert,alege miere
Unul dintre cele mai sănătoase deserturi este sandvişul din pâine integrală cu unt natural şi miere.
Atenţie la cantitatea de miere pe care o foloseşti: aceasta trebuie să fie puţină, în aşa fel încât să nu curgă, iar copilul să nu se păteze.
Pune-i şi un fruct
Pune în ghiozdanul celui mic fructele sale preferate: mere, banane, portocale, kiwi. De asemenea, poţi înlocui fructele proaspete cu cele uscate: stafide, curmale, prune, pe care copilul să le ronţăie când simte nevoia.
«Copilul trebuie să consume brânzeturi»Dr. Elena Casapu specialist Nestle în nutriţie
Dr. Elena Casapu, specialist Nestle în nutriţie, ne recomandă ca în pachetul copilului să se regăsească oul fiert. Atenţie când îl prepari, să nu fie prea moale iar copilul tău să nu se păteze pe haine. Decojeşte oul şi împachetează-l în folie alimentară. Iată ce reţetă ne recomandă:- ou fiert;
- pâine pe bază de cereale integrale;
- iaurt sau brânză.
«Fără şniţele şi omletă»- Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, ne sfătuieşte să nu-i dăm copilului prăjeli precum omletă sau şniţel. E interzis ca alimentele să fie învelite în folie de aluminiu. Iată ce reţetă ne recomandă:
- sandviş din pâine integrală cu ou şi salată;
- sandviş cu carne de pasăre la grătar;
- fructe;
- iaurt natural fără arome cu cereale integrale;
- o sticlă cu apă plată.