Te învăţăm să te aperi de «furia euro»

Ultima actualizare:

    Foloseşte casele de  schimb nebancare
Foloseşte casele de schimb nebancare

Ne arde euro la buzunare! Cursul monedei europene a ajuns, în România, la un maxim istoric. Un euro ne costă 4,3794 lei. Ratele la credite şi facturile sunt cele care ne îngrijorează cel mai mult în aceste zile. Pentru a reduce pe termen lung costul unui credit cu până la 1,5% din valoarea acestuia doar prin intermediul cursului valutar există câteva strategii simple, spun specialiştii money.ro. Iată cum vă puteţi gestiona mai bine bugetul.

Caută cel mai bun curs

Înainte de a plăti rata lunară alocaţi-vă cinci minute pentru a consulta care sunt cursurile de schimb ale băncilor. Nu alegeţi prima unitate care vă iese în cale. De cele mai multe ori este posibil să găsiţi un curs mult mai bun la o altă bancă decât cea la care aveţi creditul.

Foloseşte casele de schimb nebancare

În majoritatea oraşelor există case de schimb nebancare care de cele mai multe ori au cotaţii mai bune cu până la 1% faţă de cel mai bun curs afişat de o bancă. Atenţie însă la comisioane! De multe ori acestea sunt ascunse, deşi ar trebui să fie afişate într-un loc vizibil.

Nu întârzia plata ratelor şi facturilor

Orice întârziere atrage după sine penalizări. Evident, tot în euro! Aşa că nu rata ziua de plată. În caz contrar, vei plăti câteva zeci de lei mai mult din cauza întârzierilor.

Economie din telefoane

În mod normal un singur abonament de telefonie mobilă ar trebui să-ţi acopere toate necesităţile de comunicare. Dacă în acest moment ai pe lângă un abonament de telefonie mobilă şi unul de telefonie fixă verifică-i acestuia din urmă utilitatea: câte apeluri efectuezi lunar cu acesta, e mai ieftin astfel sau ai putea să foloseşti doar telefonul mobil şi să faci o economie.

Schimbă abonamentul la mobil

O factură medie de telefonie mobilă în România este de aproximativ 52 de lei, aşa încât, dacă lunar factura este mult mai mare decât această valoarea, ar fi bine să verificaţi care este cauza.

Probabil, ai prea puţine minute incluse sau un abonament cu convorbiri împărţite greşit pe intervale orare. E cazul să-l schimbi şi să-l găseşti pe cel mai avantajos pentru tine. Sfat: negociază puternic cu operatorul de telefonie.

Cumpătare la cumpărături

Este momentul să te gândeşti de două ori când pui ceva în coşul de la magazin. Nu te arunca pe primul produs, caută ofertele, evită să cumperi cantităţi mari.

Cumpără din timp, de exemplu, produsele neperisabile pentru Paşte, când vei avea cheltuieli mari. Foarte important: mergi la magazin cu bani cash. Tentaţia de a cumpăra lucruri nefolositoare atunci când plăteşti cu cardul e mult mai mare.

«Evitaţi împrumuturile bancare!» Ilie Şerbănescu, analist economic

Analistul economic Ilie Şerbănescu vă sfătuieşte cum să diminuaţi efectele creşterii euro în raport cu leul şi cum să vă gestionaţi bugetul în această perioadă:

 Evitaţi împrumurile bancare! Dacă aveţi de gând să luaţi totuşi un credit de la bancă, solicitaţi să achitaţi ratele în moneda în care vă sunt plătite şi salariile.

Dacă doriţi să economisiţi, plasaţi fondurile în mai multe forme de depozite. «Nu ţineţi niciodată ouăle în acelaşi coş», spune Ilie Şerbănescu. Puteţi plasa o parte din economii în lei, altele în euro, franci, sau dolari.

 În ceea ce priveşte factura la servicii, în euro, Ilie Şerbănescu spune că este o mare ilegalitate, în condiţiile în care plata, la casierie, se face în lei. «Nu este normal să îţi vină facura în euro şi să plăteşti după cursul de schimb, pentru că tu ai un abonament pentru o sumă fixă. Ar trebui ca instituţiile statului să ia măsuri pentru a opri astfel de practici. După părerea mea, această problemă este mai importantă decât mărirea salariilor la români», spune Şerbănescu.

Cum vă afectează creşterea euro?

Click! i-a întrebat pe cititori cum îi afectează creşterea euro din ultimele zile. Majoritatea spune că are probleme mari, mai ales din cauza creditelor, a chiriilor, care se calculează în euro, şi a facturilor.

Ion Stan (59 ani), pensionar: „Am luat un credit de 800 de euro de la bancă ca să îmi iau o maşină. Cum creşte euro, cum creşte şi rata. Mai bine îl luam în lei."Andrei Murariu (21 ani), student: „Se scumpesc toate acum. O să se simtă şi pe factura mea de abonament, dar şi la chiria pe care o plătesc în euro."Daniel Monacu (23 ani), student: „Nici nu vreau să mă gândesc. Eu plătesc 370 de euro chirie. Acum trebuie să scot din buzunar câteva sute de lei în plus. "Ileana Badea (52 ani), administrator logistică: „Slavă Domnului că nu mai am creditul în euro. Am scăpat de el acum trei ani şi am plătit dublu faţă de cât am luat."Monica Sandu (36 ani), bucătar: „Am un credit de nevoi personale. Acum, că a crescut euro, va trebui să fac economii ca să pot plăti diferenţa de bani. "

Click!spune

Cursul de schimb a ajuns la nivelul de 4,3794 lei pentru un euro, leul continuând declinul în faţa monedei unice europene, început săptămâna trecută.

Conform BNR, vinerea trecută leul închisese şedinţa de tranzacţionare în faţa euro la 4,3783. În raport cu dolarul american, însă, leul s-a apreciat semnificativ ieri, ajungând la 3,3267 lei pentru un dolar. La sfârşitul săptămânii trecute, cursul se afla la un nivel de 3,3544.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
venice 2855264 1280 jpg
cozi ceausescu jpg
orasul 5 min danemarca  jpg
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net