"Teodora Maftei a plecat să pozeze îngeri"

Ultima actualizare:
Duminică noapte,  zece răniți au fost  transferați în străinătate  cu un avion NATO
Duminică noapte, zece răniți au fost transferați în străinătate cu un avion NATO

Veşti dureroase continuă să vină dinspre spitalele în care sunt internaţi răniţii din clubul „Colectiv”. Luni dimineaţă (9 noiembrie), numărul tinerilor care s-au stins în urma incendiului din 30 octombrie a ajuns la 46, după ce familia Teodorei Maftei a anunţat că Teo s-a ridicat la Ceruri. Până seara, bilanţul a crescut la 47.

Teodora Maftei (36 de ani) s-a luptat zece zile cu moartea. Se mai războise cu ea. De şapte ori. Adică, de tot atâtea ori de câte fusese operată, în ultimii ani. Trei dintre intervenţii le suportase pe creier, din cauza unui chist care nu-i dădea pace. De fiecare dată, însă, a depăşit linia de sosire, cu capul sus. Teo avea un blog, unde îşi povestea trăirile, fără să se plângă, însă. Îşi încheia mărturisirile cu optimism şi cu bucuria că trăieşte. Luni dimineaţă, de pe un pat de spital din Israel, Teo şi-a luat zborul. Spre Ceruri.


     În fața clubului  „Colectiv” oamenii  aprind zilnic lumânări
În fața clubului „Colectiv” oamenii aprind zilnic lumânări

În 4 noiembrie, fusese transferată de la Spitalul de Arşi din Bucureşti la Spitalul Hadassah Medical Center din Ierusalim. Avea răni foarte grave: arsuri pe o mare suprafaţă de corp şi pe căile respiratorii. Pe scurt, aşa cum, din păcate, ne-am obişnuit în ultimele zile să auzim, era în stare critică.

Teodora Maftei era un fotograf foarte apreciat, dar şi editor la PRO TV. Cu câteva ore înainte de a merge la concertul trupei „Goodbye To Gravity”, în seara fatidică, Teo publicase pe contul său de Facebook ultima fotografie pe care o făcuse. Era alb-negru şi înfăţişa o femeie într-un autobuz, care se uita pe geam. Alături, Teo a scris două versuri celebre din melodia formaţiei Pink Floyd, „Wish You Were Here” (n.r. „Mi-aş dori să fii aici”): „So, so... u think i can tell / Heaven from Hell!” (n.r. „Aşadar, crezi că pot face diferenţa între Rai şi Iad!”). Un mesaj cutremurător, acum, pentru toţi cei care au cunoscut-o.


    Teodora  era pasionată  de fotografie
Teodora era pasionată de fotografie

Seara, Teo a mers în „Colectiv”, alături de prieteni. Îi cunoştea bine pe băieţii din trupa „Goodbye To Gravity”. Le luase interviuri, le făcuse sute de fotografii, le asculta muzica. Se afla în preajma scenei, cu aparatul de fotografiat în mâini, când a izbucnit focul. Prea departe de ieşire. Au urmat clipe de coşmar, apoi zile de calvar şi de chin atât pentru ea, cât şi pentru mama şi fratele ei. Aceştia au avut puterea, însă, ca, în 2 noiembrie, să participle la lansarea unei noi expoziţii de fotografie, pe care Teo o organizase în detaliu. I-au fost alături zi şi noapte şi i-au citit în fiecare zi mesajele de susţinere pe care Teo le primea pe Facebook. Luni, contul său a fost din nou invadat de mesaje din partea prietenilor îndureraţi. „Teo a plecat să fotografieze îngeri! Dumnezeu să te aibă în pază”, este unul dintre mesaje.


    Alături de colega  ei din PRO TV,  Andreea Esca
Alături de colega ei din PRO TV, Andreea Esca

 În fața clubului  „Colectiv” oamenii  aprind zilnic lumânări
În fața clubului „Colectiv” oamenii aprind zilnic lumânări

Teodora  era pasionată  de fotografie
Teodora era pasionată de fotografie

Alături de colega  ei din PRO TV,  Andreea Esca
Alături de colega ei din PRO TV, Andreea Esca

Au murit gazaţi ca-n lagărul nazist de la Auschwitz!

Specialiştii de la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML) au prezentat luni rezultatele analizelor toxicologice făcute celor 26 de persoane care au decedat în seara tragediei din clubul „Colectiv”.

Potrivit raportului, victimele aveau în sânge monoxid de carbon şi acid cianhidric în doză toxică, iar la 18 dintre acestea, concentraţiile erau peste valorile letale. Legiştii spun că în aceste tipuri de incendii rezultă, însă, şi alte tipuri de substanţe toxice: poliuretanul (ex. bureţi folosiţi în antifonare) şi poliacrilonitrilul (ex. fibre folosite la etanşarea racordurilor de ţeavă) care generează acid cianhidric şi izocianaţi; oxizi de azot, oxizi de sulf, policlorură de vinil (ex. plastice de orice fel) care generează hipoclorit, acid clorhidric, acid fluorhidric; cauciuc care generează hidrogen sulfit, aldehide, benzen, bioxid de sulf etc. La toate substanţele enumerate mai sus efectele toxice se manifestă imediat, ca urmare a acţiunii directe, dar multe dintre aceste substanţe determină în corpul uman şi manifestări toxice la distanţă în timp faţă de expunerea iniţială.

Ultima fotografie  făcută de Teo
Ultima fotografie făcută de Teo

La rândul lor, biochimiştii spun că, dacă vorbim din punct de vedere biologic „recuperarea în cazul intoxicaţiei cu monoxidul de carbon se mai poate produce, dar în cazul intoxicaţiei cu acid cianhidric, nu. Explicaţia pentru care unele dintre victimele din clubul “Colectiv” au decedat chiar după ce au fost scoase este tocmai această intoxicaţie care şi-a spus cuvântul”, a declarat, pentru Digi24, Mihai Rissdorfer, inginer biochimist. Augustin Ofiţeru, tot biochimist, spune că cei care nu au reuşit să iasă în timp util au fost, practic, gazaţi şi au intrat rapid în stop cardio-respirator. „Materialele de tipul celor folosite în club creează la ardere un amestec de monoxid de carbon şi acid cianhidric. Acesta din urmă este extrem de toxic. Este un ion cian, deci este efectiv gazul zyklon, cel de la Auschwitz”, a completat specialistul.

Click! spune

În timpul unui interviu  cu băieții de la  „Goodbye to Gravity”
În timpul unui interviu cu băieții de la „Goodbye to Gravity”

Teo s-a întâlnit în Ceruri  cu Vlad Țelea și Mihai  Alexandru, ambii de la  „Goodbye to Gravity”
Teo s-a întâlnit în Ceruri cu Vlad Țelea și Mihai Alexandru, ambii de la „Goodbye to Gravity”

Auschwitz este cunoscut drept cel mai mare lagăr de exterminare nazist. Se estimează că cel puţin 1,1 milioane de oameni au fost omorâți acolo, din care peste 90% au fost evrei. Auschwitz este numele german al oraşului din apropiere, Oświęcim, situat la circa 60 km vest de Cracovia, în sudul Poloniei.

Flash news

Daniel a făcut  septicemie, din cauza  arsurilor suferite
Daniel a făcut septicemie, din cauza arsurilor suferite
  • Toţi cei zece răniţi au ajuns cu bine în Marea Britanie şi Norvegia. Aceștia au fost transferaţi duminică noapte. „Am avut câţiva pacienţi în stare critică, dar nu au fost probleme pe durata transportului. Toţi au ajuns cu bine”, a declarat ieri secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat. Potrivit unor surse medicale, în Marea Britanie au fost transferaţi duminică, cu aeronava NATO, în jurul orei 23.00, Alexandru Olivian Olteanu şi Elena Niţu - de la Spitalul de Arşi, Iulian Rob, Vlăduţ Roberto şi Tudor Golu - de la Spitalul Universitar de Urgenţă, Corina Gabriela Ioniţă - de la Spitalul Elias, Cristian Răducanu şi Costin Dumitrache - de la Spitalul Militar, Cristian Daniel Mitroi - Spitalul Floreasca, iar în Norvegia a ajuns Marius Frăţoaica - de la Spitalul Bagdasar-Arseni. Tot duminică, la ora 17.00, a fost transferat spre un spital din Israel Cătălin Mircea Ilniţchi, care era internat la Spitalul Floreasca.
  • Familiile victimelor vor primi ajutoare în bani de la Guvern. Rudele celor care au fost răniţi în incendiul din 30 octombrie din clubul „Colectiv” pot depune solicitările pentru ajutorul garantat de Guvern la Agenţiile Judeţene de Plăţi şi Inspecţie Socială sau în Bucureşti, la Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială. Premierul interimar Sorin Cîmpeanu a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de ieri, că plata acestor sume urmează să se facă în maximum 5 zile de la primirea solicitării, adăugând că au fost înregistrate mai multe solicitări din partea familiilor pacienţilor transferaţi în străinătate, precum și solicitări din partea familiilor celor 83 de pacienţi care sunt acum internaţi în spitalele din ţară. Familiile victimelor care sunt internate în spitale din străinătate vor primi 7.500 de euro lunar, iar rudele pacienților spitalizați în țară vor beneficia de 6.000 de lei pe lună, pe toată durata spitalizării.
  • 83 de răniți au rămas în spitalele din București. În spitalele din Capitală mai erau internați, ieri, 83 de răniți, dintre care 15 în stare critică, şase în stare gravă şi 61 stabilizaţi.
  • Doi angajaţi ai ISU, care au făcut controale în clubul „Colectiv”, reţinuţi. Antonina Radu şi Petrică George Matei, angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov au fost reţinuţi, ieri, de procurorii DNA, în dosarul privind eliberarea avizelor pentru clubul din Capitală. Ei sunt acuzați că ar fi permis funcționarea clubului, deși acesta nu avea aviz de securitate la incendiu.

Daniel Ciobanu a surprins cele mai bune imagini din noaptea tragediei


    Daniel a făcut  septicemie, din cauza  arsurilor suferite
Daniel a făcut septicemie, din cauza arsurilor suferite

Printre cei 13 răniţi care au murit, în weekend, se numără şi Daniel Ciobanu (39 de ani), cameramanul care filma concertul trupei „Goodbye to Gravity” şi care era şi chitaristul formaţiei „Prea târziu”. 

De altfel, prietenii lui spun că el a surprins cele mai bune imagini din seara tragediei. Daniel a murit, sâmbătă, la ora 7.30, în urma unui şoc septic, la Spitalul de Arşi. Rănile i se infectaseră. El fusese în club alături de prietena lui. Filma când s-a dezlănţuit iadul. A suferit arsuri grave, pe mai bine de jumătate din suprafaţa corpului, dar şi pe căile respiratorii. Iubita lui a fost arsă pe o mână şi un picior. 

Daniel avea doi copii, un băiat şi o fată, de 11, respectiv 9 ani. Îi iubea ca pe ochii din cap. Micuţii veniseră la spital să-l vadă măcar în momentul în care urma să fie urcat în ambulanţă pentru a fi transferat la aeroport şi apoi către o clinică din străinătate. Au suferit, însă, un şoc când au văzut că targa iese goală din secţia Terapie intensivă. Starea tatălui lor se înrăutăţise şi el nu putea suporta transferul. Sâmbătă dimineaţă, au aflat că a murit. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Harry serios, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
image
actualitate.net
image
actualitate.net