Teodosie a scăpat doar cu mustrare verbală, după ce a fost acuzat de „răzvrătire”. Cum s-a poziționat Becali în scandalul momentului
„Arhiepiscopul Teodosie a fost doar atenţionat verbal (dojană) pentru neascultarea sa”. E decizia care închide scandalul în care arhiepiscopul Teodosie al Tomisului a fost acuzat de „răzvrătire” în cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Teodosie a fost atenţionat să nu continue presiunile publice privind înfiinţarea Mitropoliei Dobrogei şi să fie mai atent la imaginea sa.
Întâlnirea Sinodului Bisericii Ortodoxe Române de ieri, prima din 2024, a fost considerată epilogul luptei dintre tabăra patriarhului Daniel, „reformatorul” şi cea a arhiepiscopului Tomisului, Teodosie, considerat apărătorul unei linii religioase dure.
Sfântul Sinod se compune din Patriarh şi toţi mitropoliţii, arhiepiscopii, episcopii eparhioţi, episcopii-vicari patriarhali, episcopii-vicari şi arhiereii-vicari în funcţiune.
Patriarhul şi Teodosie s-au evitat la slujbă
Potrivit unor surse prezente la întâlnire, patriarhul şi Teodosie au evitat să se întâlnească la slujba care a precedat şedinţa. Iată cum a sunat potrivit Cancelariei Sfântului Sinod „acuzaţia” pentru care a fost judecat Teodosie: „Încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”.
Concret, arhiepiscopul e acuzat că susţine abuziv de 21 de ani transformarea Arhiepiscopiei Tomisului în mitropolie.
Printre cei care au venit ieri la Patriarhia Română pentru a-i ridica moralul lui Teodosie s-a numărat şi omul de afaceri Gigi Becali.
„Doar îi arată pisica aşa puţin, uite că am pus pe ordinea de zi. Şi chiar de ar fi să pună la vot nu va vota nimeni, că acolo trebuie să votezi. Ce e asta? E doar aşa... Caterisire, nu există aşa ceva, nu sunt motive. Ce răzvrătire? Păi nu există caterisire conform canoanelor pentru răzvrătire”, a susţinut Gigi Becali conform replicaonline.ro.
După patru ore de discuţii, Teodosie a plecat aşa cum a venit, spăşit, fără a face declaraţii şi fără a fi „leul de la Constanţa” aşa cum ne-a obişnuit. El a primit pedeapsa cea mai simplă care i se putea aplica: atenţionare verbală ceea ce în limbaj bisericesc se numeşte „dojană”.
Cele mai mari scandaluri din Biserică
Primul mare scandal din Biserica Ortodoxă Română petrecut după Revoluţie a fost de mult uitat de credincioşi şi public.
Potrivit Deciziei Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, numărul 3.370 din 9 octombrie 2007, Înaltpreasfinţia sa Pimen, cu numele de mirean Vasile Zainea, a fost colaborator al Securităţii.
El a fost utilizat ca informator sub numele conspirativ „Sidorovici” în perioada 1975-1977.
Surse din CNAS povesteau atunci că prelatul a fost spion al Securităţii în SUA, Germania şi Israel, şi turnător la Mănăstirea Putna. Pimen a murit pe 20 mai 2020 de coronavirus la spitalul Matei Balş din Bucureşti.
Al doilea scandal care a zdruncinat Biserica a fost cazul episcopului de la Huşi, Corneliu Bârlădeanu.
Pe numele său real Cornel Onilă, el a fost reţinut pe 21 mai 2020, pentru 24 de ore, fiind acuzat de viol şi abuz sexual împotriva unui fost elev de la seminarul teologic ortodox de la Huşi, unde era profesor.