Acesta este adevăratul nume al lui ÎPS Teodosie. Când îl aud, mulți încep să râdă

ÎPS Teodosie, Ahriepiscop al Tomisului, este una dintre cele mai cunoscute personalitați bisericești din România, dar puțini știu ce nume a primit acesta la naștere. Click! vă dezvăluie acest „secret” ținut bine ascuns.

Arhiepiscopul Tomisului are 67 de ani / foto: Arhiepiscopia Tomisului
Arhiepiscopul Tomisului are 67 de ani / foto: Arhiepiscopia Tomisului

Deși informația nu este tocmai „la vedere”, Teodosie Tomitanul s-a născut pe 12 decembrie 1955, la Vatra Dornei. Înaintea lui se mai născuseră încă 16 frați și surori, dintre care doar zece au supraviețuit.

Teodosie Tomitanul s-a născut Macedon Porcu

Chiar dacă pe site-ul Arhiepiscopiei Tomisului, „Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie a văzut lumina zilei la 12 decembrie 1955, în Vatra Dornei, județul Suceava, <fiind ultimul din cei 17 copii, dintre care 10 în viață, ai familiei de agricultori harnici și buni creștini Procopie și Elisabeta Petrescu>, la botez dându-i-se numele de Macedon”, adevărul este, de fapt, altul.

Informațiile sunt adevărate, mai puțin una: numele de familie al părinților săi. Potrivit Monitorului Oficial (partea a III-a, numărul 90/2009), acesta nu era Petrescu, ci Porcu.

În martie 2009, când actualul Teodosie Petrescu încă se mai numea Macedon Petrescu, acesta și-a schimbat prenumele în Teodosie. Cu această ocazie, anunțul din Monitorul Oficial a menționat și numele de familie originar.

Extras din Monitorul Oficial: sursa / Monitorul Oficial
Extras din Monitorul Oficial: sursa / Monitorul Oficial

Arhiepiscopul Teodosie a fost implicat în mai multe scandaluri, fiind urmărit penal pentru luare de mită și fals intelectual începând cu data de 5 mai 2009, dar dosarul a fost clasat de procurori.

În data de 3 februarie 2017 a fost trimis în judecată pentru infracțiuni de corupție. În data de 5 iunie 2019 a fost achitat în acest dosar de Curtea de Apel Constanța.

În 14 februarie 2020 Înalta Curte de Casație și Justiție a hotărât definitiv achitarea, pe motiv că fapta nu există, se arată pe pagina lui de Wikipedia. 

Teodosie a fost colaborator al Securității

Teodosie Petrescu a fost acuzat că a semnat în anul 1987 un acord de colaborare cu fosta Securitate, având numele de cod „Mache”. CNSAS a emis două decizii de necolaborare cu Securitatea, ambele din 2007.

Este considerat un apropiat al politicianului Adrian Năstase. Tot în anul 2012 CNAS a declarat că că Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, nu a colaborat cu securitatea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
filipine harta steag drapel foto shutterstock
image
image
image
image
image
image
ceai rozmarin jpg
cersetor freepik jpg
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Cel mai mare drapel naţional din lume, expus la aerodromul Clinceni  (Foto: Bogdan Cristel/Reuters) jpeg
Nicolae Ciuca si a prezentat demisia  Foto Inquam Photos   Octav Ganea (5) jpg
curte jpg
inaugurare jpg 1 jpg
ceapa freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net