Țepe cu certificate false. Plătesc 100 de euro pentru vaccinul Johnson & Johnson, dar nu le văd niciodată

Ultima actualizare:

    Din disperarea de a pune mâna pe un certificat verde fără să se vaccinze, mulți români ajung să fie țepuiți
Din disperarea de a pune mâna pe un certificat verde fără să se vaccinze, mulți români ajung să fie țepuiți

Polițiștii se confruntă cu un nou tip de înșelăciune: țepe date cu certificate false Covid. Internetul este plin de anunțuri ale celor care se oferă să emită asemenea documente pentru vaccinul Johnson & Johnson și cer 100 de euro pe bucată. Mulți plătesc, dar nici nu primesc vreun certificat prin curier, așa cum li se promite.

În urma cercetărilor efectuate de polițiștii Direcției de Investigare a Criminalității Economice, în cazurile de comercializare de certificate verzi de vaccinare anti Covid-19 false, a fost descoperit un nou tip de înșelăciune, căreia îi cad victime persoanele dornice de a obține un astfel de certificat.

Din cercetări a reieșit că persoane necunoscute creează pe aplicațiile de comunicare grupuri cu denumiri sugestive, ce conțin cuvinte precum vaccin, Covid, certificat, vaccine passports, vaccine cards, etc. și postează anunțuri de vânzare de certificate Covid-19.

Amatorii de astfel de documente falsificate intră în discuții cu ofertantul prin conversații scrise, private și transmit datele de identificare pentru completarea așa-zisului certificat, fiindu-le solicitată plata unor sume de bani, de aproximativ 100 de euro, pentru eliberarea unui certificat de vaccinare cu doză unică.

Plata pentru certificatele false cerută în echivalent bitcoin, prin automatele de plată

Plata este solicitată în echivalent bitcoin, prin intermediul automatelor de plată sau în euro, prin aplicația PayPal, fiind oferite instrucțiuni precise de plată și codul QR al portofelului electronic sau, după caz, adresa de e-mail a beneficiarului.

”Pentru a-i convinge pe cumpărători să facă plata, autorul transmite fotografii ale certificatului solicitat, precum și ale AWB-ului generat electronic de firma de curierat, afirmând că, dacă nu se face plata în scurt timp (30 de minute sau o oră), se renunță la tranzacție. După efectuarea plății, vânzătorul nu mai transmite nimic și blochează conversațiile cu solicitantul. Acest tip de înșelăciune este facilitat de anonimatul oferit de aplicațiile securizate de comunicare și de plată, precum și de reticența persoanelor înșelate de a sesiza faptele, întrucât acestea sunt de natură penală”, explică oamenii legii.

Polițiștii îi caută pe făptași, pentru a stabili întreaga activitate infracțională.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net