Testarea anti-COVID a elevilor va fi făcută acasă. Ce trebuie să știe părinții


  Puştii trebuie să scuipe în recipientul de colectareCapturi video
Puştii trebuie să scuipe în recipientul de colectareCapturi video

Elevii s-au întors joi la ore, după minivacanţa de 1 Decembrie. Tot de joi ar fi trebuit să înceapă şi testarea anti-COVID-19 în şcoli şi în grădiniţe. Deşi testele au ajuns în şcoli încă de la finalul lunii noiembrie, se pare că unităţile de învăţământ nu au fost pregătite pentru o astfel de situaţie, iar responsabilitatea le-a revenit părinţilor.

Mulţi părinţi au fost informaţi joi că urmează să primească, la finalul orelor de şcoală, teste pe care copiii să le facă săptămâna viitoare. Cei care nu au ajuns să le ridice o vor face vineri. Totul va fi pe bază de semnătură. Conform recomandărilor de la autorităţi, testarea trebuie făcută  în zilele de luni şi joi. Iar pentru a preveni răspândirea infectării cu virusul SARS-CoV-2, întreg personalul didactic şi nedidactic ar urma să se testeze în aceleaşi zile.

Testarea, deşi gratuită, nu este obligatorie. Autorităţile se bazează însă pe responsabilitatea părinţilor, mai ales că este vorba despre o procedură extrem de uşoară şi poate fi făcută chiar şi de către copii. Potrivit specialiştilor, testele de salivă au o sensibilitate de peste 95%.

Cum se face testarea

În mai multe videoclipuri, ministrul Sănătăţii şi cel al Educaţiei au arătat cum se fac testele antigen pe bază de salivă şi cum se citesc. Iată paşii pe care trebuie să îi faceţi:

 • Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat şi se va folosi cât de curând posibil.
 • Se aşază dispozitivul de testare pe o suprafaţă plană şi curată.
 • Se scoate tubul de extracţie şi un recipient cu soluţie. Se scoate capacul şi se adaugă soluţia în tubul de extracţie.
 • Se colectează (scuipă) saliva în recipientul de colectare.


  Sorin Cîmpeanu arată cum se foloseşte kit-ul, după recoltarea probei
Sorin Cîmpeanu arată cum se foloseşte kit-ul, după recoltarea probei
 • Se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă şi se transferă în tubul de extracţie.
 • Se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca deşeu medical.
 • Se închide tubul de extracţie cu capacul şi se agită uşor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde, pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluţia.
 • Se pun 2-3 picături în spaţiul destinat probei din dispozitivului de testare.
 • Se citeşte rezultatul după 10—15 minute.

Cum se interpretează testul

 • Rezultat pozitiv: dacă apar două linii - o linie colorată apare în zona-martor (C) şi o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.
 • Rezultat negativ: dacă apare o linie colorată în zona-martor (C) şi nu apare nici o linie în zona de test (T)
 • Rezultat neconcludent: dacă linia de control (C) nu apare. În acest caz se repetă testarea, folosind un nou dispozitiv.

La distribuirea testelor antigen pentru salivă au apărut deja şi controverse. Într-un comunicat de presă, Federaţia Naţională a Părinţilor (FNP) transmite că modul în care debutează testarea elevilor cu teste pe bază de salivă riscă să genereze haos şi să devină un eşec.

Primele teste le-au fost livrate părinţilor în pungi de plastic. FNP solicită ca următoarele loturi de teste să fie livrate ambalate în kit-uri pentru uz individual, iar  ministerele Educaţiei şi Sănătăţii să înceapă campanii de informare în rândul părinţilor, pentru responsabilizare.

FotoJet jpg
4 printesa diana 2 jpg jpeg
6 anamaria prodan fiica jpg jpeg
ramona si cazacu jpeg
ruxi bas crop 1635169168 jpg
FotoJet (3) jpg
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
buta jpg
1669494557875057 1XMKigNP jpg
Bataie intre suporteri jpg
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 27 noiembrie sfantul mare mucenic iacob persul jpeg
FotoJet (3) jpg
dog 1168663 1920 jpg
business 816491 1920 jpg
Culori care aduc noroc de Craciun jpg
fata diavol jpg