Testarea anti-COVID a elevilor va fi f─âcut─â acas─â. Ce trebuie s─â ╚Ötie p─ârin╚Ťii

3 decembrie 2021
image
Pu┼čtii trebuie s─â scuipe ├«n recipientul de colectareCapturi video

Elevii s-au ├«ntors joi la ore, dup─â minivacan┼úa de 1 Decembrie. Tot de joi ar fi trebuit s─â ├«nceap─â ┼či testarea anti-COVID-19 ├«n ┼čcoli ┼či ├«n gr─âdini┼úe. De┼či testele au ajuns ├«n ┼čcoli ├«nc─â de la finalul lunii noiembrie, se pare c─â unit─â┼úile de ├«nv─â┼ú─âm├ónt nu au fost preg─âtite pentru o astfel de situa┼úie, iar responsabilitatea le-a revenit p─ârin┼úilor.

Mul┼úi p─ârin┼úi au fost informa┼úi joi c─â urmeaz─â s─â primeasc─â, la finalul orelor de ┼čcoal─â, teste pe care copiii s─â le fac─â s─âpt─âm├óna viitoare. Cei care nu au ajuns s─â le ridice o vor face vineri. Totul va fi pe baz─â de semn─âtur─â. Conform recomand─ârilor de la autorit─â┼úi, testarea trebuie f─âcut─â  ├«n zilele de luni ┼či joi. Iar pentru a preveni r─âsp├óndirea infect─ârii cu virusul SARS-CoV-2, ├«ntreg personalul didactic ┼či nedidactic ar urma s─â se testeze ├«n acelea┼či zile.

Testarea, de┼či gratuit─â, nu este obligatorie. Autorit─â┼úile se bazeaz─â ├«ns─â pe responsabilitatea p─ârin┼úilor, mai ales c─â este vorba despre o procedur─â extrem de u┼čoar─â ┼či poate fi f─âcut─â chiar ┼či de c─âtre copii. Potrivit speciali┼čtilor, testele de saliv─â au o sensibilitate de peste 95%.

Cum se face testarea

├Än mai multe videoclipuri, ministrul S─ân─ât─â┼úii ┼či cel al Educa┼úiei au ar─âtat cum se fac testele antigen pe baz─â de saliv─â ┼či cum se citesc. Iat─â pa┼čii pe care trebuie s─â ├«i face┼úi:

 • Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat ┼či se va folosi c├ót de cur├ónd posibil.
 • Se a┼čaz─â dispozitivul de testare pe o suprafa┼ú─â plan─â ┼či curat─â.
 • Se scoate tubul de extrac┼úie ┼či un recipient cu solu┼úie. Se scoate capacul ┼či se adaug─â solu┼úia ├«n tubul de extrac┼úie.
 • Se colecteaz─â (scuip─â) saliva ├«n recipientul de colectare.

image
Sorin C├«mpeanu arat─â cum se folose┼čte kit-ul, dup─â recoltarea probei
 • Se extrag 4 pic─âturi de saliv─â cu o pipet─â ┼či se transfer─â ├«n tubul de extrac┼úie.
 • Se arunc─â recipientul de colectare a probei ├«ntr-o pung─â de plastic ca de┼čeu medical.
 • Se ├«nchide tubul de extrac┼úie cu capacul ┼či se agit─â u┼čor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde, pentru a permite salivei s─â se amestece bine cu solu┼úia.
 • Se pun 2-3 pic─âturi ├«n spa┼úiul destinat probei din dispozitivului de testare.
 • Se cite┼čte rezultatul dup─â 10ÔÇö15 minute.

Cum se interpretează testul

 • Rezultat pozitiv: dac─â apar dou─â linii - o linie colorat─â apare ├«n zona-martor (C) ┼či o alt─â linie colorat─â apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.
 • Rezultat negativ: dac─â apare o linie colorat─â ├«n zona-martor (C) ┼či nu apare nici o linie ├«n zona de test (T)
 • Rezultat neconcludent: dac─â linia de control (C) nu apare. ├Än acest caz se repet─â testarea, folosind un nou dispozitiv.

La distribuirea testelor antigen pentru saliv─â au ap─ârut deja ┼či controverse. ├Äntr-un comunicat de pres─â, Federa┼úia Na┼úional─â a P─ârin┼úilor (FNP) transmite c─â modul ├«n care debuteaz─â testarea elevilor cu teste pe baz─â de saliv─â risc─â s─â genereze haos ┼či s─â devin─â un e┼čec.

Primele teste le-au fost livrate p─ârin┼úilor ├«n pungi de plastic. FNP solicit─â ca urm─âtoarele loturi de teste s─â fie livrate ambalate ├«n kit-uri pentru uz individual, iar  ministerele Educa┼úiei ┼či S─ân─ât─â┼úii s─â ├«nceap─â campanii de informare ├«n r├óndul p─ârin┼úilor, pentru responsabilizare.

kate profimedia 0692807495 jpg
Gabi B─âd─âl─âu jpeg
cub jojo admin gif
image
femeie care numara bani jpeg
alina puscas png
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
femeie care numara bani jpeg
calendar ortodox 2021 22 mai sfantul mucenic vasilisc png
variola
1 olena zelenska prima doamna a ucrainei jpg sotia lui volodimir zelenski razboi in ucraina copii 6 jpg jpeg
ambulanta
regina elisabeta (2) jpg