Sclavul care a ajuns general și a devenit liderul unei revoluții. A rămas în istorie ca un luptător pentru libertate
Francois-Dominique Toussaint Louverture a fost unul dintre cei mai importanți lideri ai luptei pentru libertate din istorie. Fost slujitor, el a ajuns să conducă Revoluția Haitiană și să elibereze zeci de mii de oameni din robie.

Născut în 1743, Toussaint Louverture a început viața ca sclav pe plantația Breda din Saint-Domingue, o colonie franceză care avea să devină primul stat liber condus de foști sclavi - Haiti. El a fost mai întâi servitor domestic, dar a reușit să învețe să citească și să scrie, un lucru rar în rândul slujitorilor, fapt ce i-a adus respect chiar și din partea celor care îl țineau sub jug. Existau zvonuri că ar fi fost fiul lui Gahou Deguenon, un prinț african al Regatului Allada, însă acest lucru nu a fost niciodată confirmat, informează Historia.ro.
A ales să rămână pe plantația unde a fost sclav
Toussaint Louverture a fost eliberat în jurul anului 1776, moment în care a preluat patronimul „Breda”, numele plantației unde muncise. Trei ani mai târziu îi închiriază ginerelui său o cafenea, împreună cu 13 sclavi, iar astfel reușește să urce pe scara socială.

La izbucnirea Revoluției Haitiene, în 1791, era responsabil de supravegherea altor sclavi, și, chiar dacă devenise om liber, a ales să rămână pe plantație, mai ales că primise 16 hectare de pământ pe care cultiva cafea.
Inspirat Războiul de Independență American (1776-1783) și de Revoluția Franceză, Toussaint Louverture a decis să lupte pentru libertatea poporului său și și-a creat propria armată: „Frați și prieteni. Sunt Toussaint L’Ouverture, poate că numele meu vă este cunoscut. Am ales să urmez drumul răzbunării”, a exclamat Louverture.
Ulterior, în 1795, Toussaint Louverture era deja adorat pentru că reușise să stabilizeze economia insulei. El promova împăcarea între negri, europeni și mulatri, fiind convins că oamenii de culoare aveau multe de învățat de la europeni și de la mulatrii europenizați. În 1802, după ce a preluat controlul întregii insule Saint-Domingue, a ocupat și partea spaniolă, Santo Domingo, eliberând sclavii și instaurând o constituție care îl numea guvernator pe viață.
Totuși, un an mai târziu, în urma trădării unor lideri apropiați, a fost forțat să se predea armatei franceze. Tot atunci, a fost arestat și deportat în Franța, iar după luni de detenție și interogatorii, sănătatea i s-a deteriorat rapid. Toussaint Louverture a murit în 1803, cu puțin timp înainte ca Haiti să își declare oficial independența.