Ce rege faimos a ordonat execuția care a cutremurat istoria lumii. Cazul sinistru al bucătarului fiert de viu

Într-un regat dominat de excese regale și decizii radicale, execuțiile din vremea lui Henric al VIII-lea au devenit expresia brutală a autorității absolute. Printre numeroasele victime ale domniei sale, una iese în evidență prin absurditatea sorții: Richard un simplu bucătar, a fost fiert de viu.

Roose a fost un bucătar care a fost fiert de viu în timpul domniei lui Henric al VIII-lea
Roose a fost un bucătar care a fost fiert de viu în timpul domniei lui Henric al VIII-lea

Evenimentul s-a petrecut în aprilie 1531, în piața publică din Londra și a stârnit un adevărat șoc în rândul populației. Roose lucra în casa episcopului John Fisher, un înalt prelat cunoscut pentru opoziția sa față de divorțul regelui de Caterina de Aragon. Bucătarul a fost acuzat că ar fi otrăvit o supă destinată meselor episcopale, ceea ce a dus la moartea unui servitor și a unei femei sărmane. Ironia face ca episcopul să nu fi consumat preparatul suspect, scăpând astfel cu viață, cel puțin temporar.

Richard Roose, fiert de viu în vremea lui Henric al VIII-lea

Roose a recunoscut că ar fi adăugat o substanță în mâncare, despre care credea că va avea un simplu efect laxativ. Cu toate acestea, regele Henric a reacționat cu o cruzime extremă: a ordonat ca bucătarul să fie executat prin fierbere, o metodă rar folosită și extrem de dureroasă. Parlamentul a aprobat rapid o lege care echivala otrăvirea cu înalta trădare, instituind astfel fierberea de viu ca pedeapsă legală.

Istoricii continuă să se întrebe de ce s-a recurs la o asemenea sentință în cazul unui simplu servitor. În acea perioadă, Henric al VIII-lea își intensifica eforturile de a se căsători cu Anne Boleyn, iar Fisher era unul dintre cei mai fermi opozanți ai divorțului și ai ruperii de Roma. Unii cercetători sugerează că tentativa de otrăvire ar fi fost, de fapt, un complot eșuat împotriva episcopului, poate orchestrat de apropiați ai curții regale. Regele a respins cu vehemență aceste speculații.

Cu toate acestea, circumstanțele grăbite ale condamnării și absența unui proces corect lasă loc multor întrebări. Execuția pare să fi avut un rol mai degrabă simbolic: un avertisment sângeros adresat celor care s-ar fi gândit să submineze autoritatea regelui sau direcția religioasă în care acesta își conducea regatul.

Caz unic în istoria Angliei

Cazul lui Richard Roose a rămas unic în istoria juridică a Angliei. Fierberea de viu, deși legalizată pentru scurt timp, nu a mai fost aplicată în alte cazuri. Episodul reflectă clima tensionată a anilor 1530, când frica, trădarea și dorința de control absolut modelau deciziile regale, scrie Historia.ro. 

Trei ani mai târziu, episcopul John Fisher a fost executat pentru refuzul de a recunoaște supremația religioasă a regelui. Povestea sa și cea a bucătarului Roose rămân mărturii ale unei epoci dominate de instabilitate și de o monarhie însetată de control total.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
plante canicula jpg jpeg
padure pixabay jpg
castorii parasutati captura video jpg
apa pixabay (2) jpg
image png
Crin Antonescu. FOTO Inquam Photos / George Călin
daruri furate manastirea izbuc ebihoreanul 31032025 1 jpg
Elena Lasconi USR candidat președinție 2025 FOTO: USR
image
actualitate.net
image
actualitate.net