Prima regină a Angliei care a fost executată public. Motivul pentru care a fost ucisă brutal

Probabil nu mulți ați auzit de Anne Boleyn. Însă, aceasta este celebră în toate cărțile de istorie ale lumii pentru că a schimbat destinul Angliei pentru totdeauna, dar și pentru faptul că este prima regină executată în mod public, după ce a fost acuzată de adulter și vrăjitorie.

Anne Boleyn, prima regină a Angliei executată în mod public / Foto: Captură video
Anne Boleyn, prima regină a Angliei executată în mod public / Foto: Captură video

Cine a fost Anne Boleyn

Data exactă nu este clară, însă Anne Boleyn s-a născut la Blickling Hall, în Norfolk, între anii 1501 și 1505. A fost fiica lui Thomas Boleyn, un favorit al regelui Henric al VII-lea, mai târziu Conte de Wiltshire și Conte de Ormonde, și a soției lui, Lady Elizabeth Howard. Familia sa era una dintre cele mai influente în acea perioadă. Anne și-a petrecut o parte din copilărie și anii de adolescență pe continentul european, unde a fost doamnă de onoare pentru Maria Tudor, sora lui Henric şi soţia regelui Franţei Ludovic al XII-lea. 

Mai exact, Franța a fost locul unde a primit o educaţie deosebită și a devenit preocupată de artă, modă, filosofia religiei, vânătoare, călărie, cultura franceză, dar și eticheta de curte, căci petrecea mult timp la curtea regală a țării. Ulterior, ea a devenit doamna de onoare a reginei minore, Claude a Franţei, în slujba căreia a rămas timp de șapte ani.

În anul 1522, s-a reîntors în Anglia pentru a se mărita cu vărul ei, un tânăr cu câțiva ani mai mare, care locuia la curtea britanică, irlandezul James Butler. Însă, la acea vreme, lucururile nu erau tocmai perfecte pentru familia Boleyn. În 1519, Mary, sora mai mare a Annei, fusese rechemată în Anglia, dar dintr-un cu totul alt motiv.

Se pare că aceasta avusese o aventură cu regele Franței, în ciuda faptului că era căsătorită cu minorul Wiliam Carey. Astfel că, aceasta era amanta regelui Henric al VIII-lea, lucru, evident, în avantajul familiei Boleyn, deoarece puteau duce o viață mai plăcută și mai confortabilă cu cât regele o plăcea mai mult pe Mary.

L-a cucerit pe regele Henric al VIII-lea

Pe 4 martie 1522, Anne și-a făcut debutul la Chateau Vert (Castelul Verde), curtea regelui Henric al VIII-lea, jucând rolul Perseverenței într-o piesă organizată în onoarea ambasadorilor imperiali. Acela a fost momentul în care atenția regelui nu a mai fost îndreptată spre Mary, interesul său fiind acum Anne, cea care a reușit să îl vrăjească pe loc. În ciuda faptului că ea l-a refuzat în repetate rânduri, Henric o dorea din ce în ce mai mult, fiind cunoscut pentru faptul că era un om care adora competiţiile şi provocările.

Și, deoarece nu dorea să devină amanta acestuia, ea l-a convins să o ia de soție. Solicitarea ei a fost ca regele Henric să anuleze căsătoria cu Caterina de Aragon pentru a fi liber să se căsătorească cu ea, însă, cel care a refuzat vehement anularea căsniciei, a fost Papa Clement al VII-lea, care a început să-l sfătuiască pe Henric în privința problemei cu Biserica. Dar asta nu i-a oprit. Pe data de 1 septembrie 1532, Anne primeşte titlul de marchiză de Pembroke, devenind cea mai importantă femeie din Anglia în afara familiei regale, tatăl ei titlurile de viconte de Rochford şi Conte de Wiltshir, iar sora ei Mary 100 de lire pensie anuala de la rege și privilegiul ca fiul ei să fie educat la prestigioasa mănăstire Cistercian.

Putem spune că lucrurile mergeau destul de bine pentru familia Boleyn. Henric și Anne s-au căsătorit în secret pe 25 ianuarie 1533. Câteva luni mai târziu, a fost declară nulă căsătoria dintre Caterina şi Henric, iar pe 28 mai 1533 validă cea cu Anne. Acela a fost momentul în care biserica engleză se rupe astfel de puterea de la Roma şi trece sub controlul direct al regelui

Pe 1 iunie 1533, Anne este încoronată ca regină a Angliei și a devenit ultima soţie a unui mornarh încoronată separat de soţul ei, cu coroana Sf Edward, care a fost folosită numai pentru încoronarea monarhilor.

A fost acuzată de adulter și executată

Ai crede că totul i-a ieșit cum a vrut, însă, peste cuplul regal încep să se abată probleme, și asta, deoarece, Anne nu i-a oferit lui Henric un băiat, fapt care ăl face pe rege să se gândească că ar fi mai bine să se despartă de ea. Nu prea era un lucru dificil, având în vedere că Anne nu era iubită de nimeni, nici măcar de popor, care nu ezita să o jignească în cel mai urât mod. Nu trece mult timp până când la urechile monarhului încep să ajungă tot felul de zvonuri.

Despre avorturi se spunea că este o pedeapsa a lui Dumnezeu pentru faptul că regele s-a întors împotriva papei, însă Anne a fost nevoită să se lupte și cu alte acuzații, precum relaţii incestuoase cu fratele ei George şi  alte relaţii amoroase cu bărbaţi de la curte.

Astfel, după ce Anne a pierdut o nouă sarcină, în ianuarie 1536, Henric a declarat că a fost păcălit să se căsătorească cu ea și că își dorește să o înlocuiască cu Jane Seymour, pe care o cunoaște în luna martie a aceluiași an. În mai, el o acuză pe Anne de înaltă trădare şi o închide în turnul Londrei, în ciuda faptului că nu au fost găsite niciodată dovezi că ea a avut relații cu alți bărbați, inclusiv fratele ei.

Și totuși, toți sunt găsiți vinovați pentru adulter. În data de 19 mai 1536 Anne Bolyen este executată. Cu toate că în timpul vieții nu a fost o regină populară, opinia publică a început să o simpatizeze și să se întorcă împotriva lui Henric, mai ales după ce acesta se căsătoreste cu Jane Seymour în data de 30 mai 1536, la numai 11 zile de la moartea Annei, devenind cea de-a treia din cele șase soții ale sale. A fost Anne Boleyn doar amanta regelui, sau putem spune că a reușit să devină o adevărată regină a Angliei?

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ghiseu
image
image
image
image
image
image
pelerinaj sfantul dimitrie cel nou bucuresti program liturgic 864962 jpg
ulei de masline jpg
medic operatie pixabay
ilustratie politie jpg
kaufland jpg
images jpeg
sfantul mare mucenic iacob persul sfintii cuviosi natanael si pinufrie 158413 jpg
sare epsom jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net