Testele greșite pentru Covid-19 dau peste cap viețile românilor. Ce explicații au autoritățile

Ultima actualizare:
Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara
Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului "Victor Babeș" din Timișoara

Pe lângă teoriile conspirației, iresponsabilitatea oamenilor care nu poartă mască de protecție, dar și puterea mare de răspândire a virusului, ne mai confruntăm cu o problemă îngrijorătoare: testele eronate pentru Covid-19. Unele sunt fals-pozitive, altele fals-negative. Primele duc la îmbolnăvirea unui om sănătos, internat din degeaba într-un spital Covid, celelalte permit unei persoane bolnave să răspândească fără să știe boala în comunitate.

Teste fals-pozivite printre sportivi

Numai săptămâna trecută, în lumea sportului românesc, am avut mai multe exemple de bolnavi falşi. Au fost cinci cazuri la baza de la Mogoşoaia, administrată de Federaţia Română de Fotbal (FRF), unul la echipa Poli Iaşi, unde fotbalistul Cabral a ieşit pozitiv dimineaţă şi negativ, de două ori, până seara, iar adevărata lovitură a venit la CFR Cluj. Aici, potrivit unui comunicat oficial dat de ardeleni, în urma testelor efectuate la clinica „Regina Maria“ din Bucureşti, 23 de sportivi au primit rezultat fals-pozitiv, scrie adevarul.ro.

Coșmarul trăit de o femeie însărcinată

Și în orașul argeșean Topoloveni, o femeie însărcinată a povestit coșmarul prin care a trecut din cauza unui fals test pozitiv. Mihaela Popescu a ajuns la spitalul din Mioveni la 11 iulie, cu contracții. După ce a consultat-o, medicul a hotărât să o interneze pentru ca ulterior să îi facă operaţia de cezariană. Înainte de internare, tinerei i s-a făcut, conform procedurilor, testul pentru COVID-19. Potrivit adevarul.ro, pe 12 iulie, a venit testul pozitiv. "Şoc, groază şi disperare. Mă sună doctorul meu şi imi spune să stau liniştită că o să fiu transferată la Câmpulung Muscel că acolo este maternitate pentru gravidele cu COVID-19 şi o să fiu tratată foarte bine... Vă daţi seama cum a picat această veste, am părinţii bolnavi, socrul la fel, străbunica de 80 ani, pe care nu aş fi vrut să îi îmbolnăvesc. Mă gandeam la bebeluş că dacă nasc la Câmpulung nici măcar să îl văd nu mă lasă, avea să îl trimită la Mioveni sau la Piteşti, iar eu să îl iau când ies negativă....", a scris Mihaela Popescu pe Facebook.

Tânăra a dorit să repete testul, chiar şi cu bani, însă a fost refuzată, spunându-i-se de către medicii de la Mioveni că procedura spune că testul trebuie repetat doar peste opt zile. Drept urmare, viitoarea mămică a fost transferată la Spitalul din Câmpulung. Iar acolo a început calvarul, după cum a relatat Mihaela pe Facebook: „Horror, era exact ca într-un lagăr. Vine o doctoră să mă controleze, pff mă bagă într-o cameră mizeră. Am plâns încontinuu, mi se părea că trăiesc un coşmar şi aşteptăm să mă trezesc. Bun... mă duc în salon, bine că eram singură şi nu eram băgată cu alţi bolnavi, şi sunt lăsată acolo fără alte întrebări, fără să vină să vorbească cineva cu mine despre ce se va întâmplă pe mai departe în condiţiile în care eu a doua zi urma să nasc. După 3 zile de disperare primesc şi o veste bună, şi anume că medicul meu a insistat să mi se repete testul, wooow acum se poate face? ce josnic! Mi se ia proba şi în 10 ore rezultatul Negativ, pff în sfârşit am respirat uşurată, dar culmea trebuia să mai stau 48 ore să repet din nou. Mulţumesc lui Dumnezeu că bebelina mea a stat cuminte în burtică că aia îmi lipsea să nasc în cocina aia. Aşa ceva nu mă gândeam să trăiesc vreodată, pur şi simplu m-a marcat pe viaţă, şi va spun sigur că nu sunt singură, încă o fată venită tot de la Mioveni a fost pozitivă, iar mai apoi miraculos negativă, iar alte 2 fete care erau în alt salon au ieşit negativ plus fără simptome... despre ce vorbim?”, a mai scris tânăra.

Mihaela spune că în spital i s-a dat inclusiv tratament pentru coronavirus, dar l-a refuzat
Mihaela spune că în spital i s-a dat inclusiv tratament pentru coronavirus, dar l-a refuzat

De ce se greșesc testele? Explicația autorităților


    Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului
Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a Spitalului

Medicul Virgil Musta susține că în primul rând vorbim despre o greșeală tehnică: „„Depinde foarte mult dacă aparatul de testare a fost calibrat bine de cel care a recoltat probele. Trebuie să ai experienţă pentru aşa ceva. Deci, în cazul rezultatelor eronate, vorbim de o greşeală de tehnică, în primul rând”. Astfel, în lipsa unui personal calificat sau din cauza unui aparat prost setat, putem avea un om sănătos cu rezutat pozitiv și un bolnav căruia să i se spună că e perfect sănătos. „Da, există acest risc. Erorile însă vor apărea pe un lot întreg de teste, nu doar pe unul”, adaugă dr. Virgil Musta.Rezultatul unui test ţine foarte mult de aparat, de reactivi, de partea umană care lucrează. Dacă reactivii n-au fost de o anumită calitate, putem să ne aşteptăm la acest rezultat, mai ales că erau la toate testele care s-au făcut, fals pozitive, prima dată, şi negative, a doua oară. Fiecare punct de lucru îşi achiziţionează, în funcţie de aparatul pe care îl are, şi reactivii, şi testele“, a declarat ministrul Nelu Tătaru la Digi24. Potrivit epidemiologului Molnar Geza, 10-15% din teste pot fi fals pozitive.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net