Timbrul de mediu ne scumpeşte benzina?
Statul este obligat să le restituie anumitor şoferi taxa de mediu. Birul este ilegal. Cu toate astea, autorităţile nu se lasă şi gândesc acum o nouă formulă ca să le ia în continuare banii românilor. Rovinietă, impozit sau scumpirea benzinei - iată nişte variante propuse.
Nu scăpăm netaxaţi! Chiar dacă plătim rovinieta - o taxă specială de drum, care este inclusă în preţul carburantului - dar şi impozit pentru maşină, statul tot nu este mulţumit. Vrea să ne scoată şi mai mulţi bani din buzunar, de data asta pentru poluare. Pentru că timbrul de mediu în oricare dintre variantele de până în 2013 a fost declarat neconform cu legislaţia UE, reprezentanţii Ministerului Mediului vor să ia măsuri. Tocmai ei spun că se aşteaptă ca şi ultima variantă legislativă aflată în vigoare, timbrul de mediu, să fie ”desfiinţată complet”. Aşa că lucrează la o propunere legislativă de modificare a legislaţiei privind timbrul de mediu.
”În Parlament există mai multe variante: timbrul de mediu să se transforme în rovinietă, să fie un fel de impozit anual, să fie inclus în preţul carburantului sau chiar să fie desfiinţat complet. Sper ca, în perioada următoare, ministerul să vină cu o propunere pe care să o prezentăm în Parlament, dar, momentan, rămânem cu actualul timbru de mediu”, a anunţat István Jakab, preşedinte al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).
Dacă autorităţile se vor opri la includerea taxei în carburant, asta va duce la o scumpire substanţială la pompă. În prezent, cea mai ieftină benzină o găsim la Petrom cu 4,80 lei/litru, iar motorina cu 4,66/litru.
Istoricul unui bir controversat
Până acum, guvernanţii au aplicat patru tipuri de taxe pentru poluare. În perioada 1 ianuarie 2007-30 iunie 2008, s-a numit taxă specială pentru autoturisme, între 1 iunie 2008 şi 12 ianuarie 2012 - taxă de poluare pentru autovehicule, iar între 13 ianuarie 2012 şi 14 martie 2013 - taxă pentru emisiile poluante. Din 2014 se numeşte taxă pentru timbrul de mediu. Toţi banii luaţi de la şoferi până în 2013 trebuie înapoiaţi. Vorbim despre aproximativ un milion de români cărora urmează să le fie restituite 3 miliarde de lei. Suma care îi revine fiecăruia va fi achitată eşalonat, timp de 5 ani.