Ţine şi de tine să opreşti epidemia de coronavirus! Cum pot evolua lucrurile dacă îmbolnăvirile nu sunt ţinute sub control

Ultima actualizare:
Aeroportul Otopeni a luat  măsuri speciale de igienizare
Aeroportul Otopeni a luat măsuri speciale de igienizare

Ţine de fiecare dintre noi să stopăm răspândirea îmbolnăvirilor cu noul virus ucigaş! Respectarea măsurilor impuse de autorităţi nu ne protejează doar pe noi şi familia noastră, ci şi comunitatea în care trăim şi lucrăm. Coronavirusul nu trebuie să fie o „sperietoare” şi un motiv de panică, dar nici nu trebuie tratat cu superficialitate şi cu sintagma ”mie nu mi se poate întâmpla”. De ce? Îţi explicăm pas cu pas cum pot evolua lucrurile dacă îmbolnăvirile nu sunt ţinute sub control.

Vestea proastă este că virusul ucigaş este unul nou, vestea bună este că, după trei luni de la declanşarea epidemiei la nivel mondial, ştim deja câteva lucruri importante despre el: cât de rapid se transmite, câte persoane îmbolnăveşte un pacient deja infectat, care sunt grupele de risc. Experţii din toată lumea s-au pus de acord asupra unui lucru important: Covid-19 este capabil să producă dezastre atât la nivel uman, cât şi la nivel economic. De aceea, este important ca fiecare stat să ia măsuri cât mai severe în scopul de a limita extinderea îmbolnăvirilor.

La intrarea în ţară  se verifică temperatura  corporală
La intrarea în ţară se verifică temperatura corporală

România are, la acest moment, 17 cazuri confirmate iar autorităţile au anunţat, încă de duminică, măsuri cum nu s-au mai văzut în ţara noastră de zeci de ani: interzicerea călătoriilor în zonele afectate din Europa, limitarea evenimentelor publice, carantină severă. 

Acum e momentul să le înţelegem şi să le respectăm. Conform specialiştilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o persoană infectată transmite mai departe boala către alte 2-3 persoane cu care a avut contact direct. Fără anchetă epidemiologică şi fără izolarea la domiciliu sau trimiterea în centre de carantină a suspecţilor, virusul face ravagii. E matematică simplă. Dacă azi sunt 15 cazuri, peste câteva zile (între 5 şi 14, cât este perioada de incubaţie) vor fi 45. Iar de la 45, ajungem la 135. Şi tot aşa. Dacă la un număr mic de cazuri se poate face anchetă epidemiologică, adică se poate stabili cu cine a intrat în contact fiecare bolnav, la câteva zeci de cazuri nu mai are cine să ţină evidenţa acestora. Cu atât mai puţin la câteva sute de cazuri. 


    La intrarea în ţară  se verifică temperatura  corporală
La intrarea în ţară se verifică temperatura corporală

Scenariul nu este o fantezie. În Italia, în urmă cu trei săptămâni, erau circa 100 de cazuri. Luni, datele oficiale arătau 3.800 de cazuri şi 366 de decese, iar şocant este numărul nou de cazuri apărut în doar 24 de ore: circa 1.500.

Unii ar putea spune că virusul nu este atât de periculos. E adevărat, datele de până acum arată că rata de deces este de circa 3 la sută. Cei mai afectaţi sunt bătrânii şi cei care au afecţiuni cardiace sau diabet. Problema este însă că există şi un număr neluat în seamă de persoane bolnave care au nevoie de terapie intensivă (virusul ucigaş le atacă puternic plămânii, apoi alte organe, aşa că devin dependenţi de aparate de respirat). În toată lumea, inclusiv în România, numărul de paturi de terapie intensivă este limitat.

Concret: în ţara noastră există 190 de paturi de terapie intensivă complet utilate pentru boli infecţioase şi alte 4.000 echipate cu tot ce este necesar. La un număr mic de cazuri de coronavirus, avem unde să internăm şi să tratăm bolnavii în stare gravă.

Un bolnav transmite virusul altor 2-3 oameni

Dacă numărul îmbolnăvirilor explodează pentru că nu respectăm sfaturile medicilor, izolarea sau carantina, nu vor mai fi suficiente. Italia se declară deja neputincioasă în faţa numărului mare de cazuri, iar medicii de acolo spun că spitalele sunt supraaglomerate.

Mai trebuie luat în calcul un aspect. Chiar dacă suntem în plină epidemie de coronavirus, nu înseamnă că celelalte afecţiuni „stau pe loc”.  Principala cauză de mortalitate în România o reprezintă bolile cardiovasculare. Un bolnav de inimă ajunge imediat la terapie intensivă atunci când face un preinfarct sau un infarct. La fel şi un pacient cu accident vascular. La fel şi victima unui accident rutier, tot la ATI este internat. Şi ei au nevoie de ventilaţie mecanică şi sunt dependenţi, o vreme, de aparate. Cu ei, ce se va întâmpla când spitalele vor fi pline?

Gândiţi-vă la toate astea înainte să vreţi să „păcăliţi” izolarea la domiciliu. Autorităţile le-au transmis, de altfel, un mesaj înţelept celor care vor să vină în ţară, din zone afectate, pentru a-şi vedea rudele. ”Părinţii şi bunicii pe care vreţi să-i vedeţi sunt cei mai expuşi. Nu-i condamnaţi la moarte!”.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cat jpg
Arges 1 jpg
image png
tinte ale rusiei jpg
Ingrijire piele femeie FOTO Shutterstock jpg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
husky harghita jpg
MONICA POLI jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net