Tone de roşii aruncate la gunoi
Ce risipă! Producătorii tomatelor româneşti din Olt au ajuns să-şi abandoneze producţia, întrucât piaţa este suprasaturată. Cei mai mulţi dintre agricultori se înscriseseră în programul Tomata, primind câte 3.000 de euro (13.800 de lei) ajutor de la stat. Ei au fost obligaţi astfel să cultive o legumă rămasă acum fără piaţă de desfacere.
Primii 1.000 de fermieri din Olt, judeţul cu cei mai mulţi beneficiari înscrişi în programul Tomata, s-au văzut deja cu 3.000 de euro în conturi, urmând alţi 2.000 de cultivatori. Cei care au investit în instalaţii de încălzire şi au învins frigul din primăvară şi-au vândut deja producţia, însă ceilalţi, care cultivă tot în solar, dar au ieşit cu tomatele pe piaţă mai târziu, sunt disperaţi. Aceştia spun că, pentru ajutorul de 3.000 euro, s-au orientat către o legumă care nu mai are acum piaţă de desfacere. Tone de tomate zac pe canalele dintre comunele din Olt. Pur şi simplu, producătorii au renunţat la marfă, după zile întregi în care s-au uitat lung după cumpărători.
La Cilieni funcţionează o piaţă en-gros, de unde se aprovizionează comercianţi din toată ţara. Dacă primii legumicultori au obţinut şi 15 lei pe kilogram, cei care vând în aceste zile sunt obligaţi să accepte un preţ de 40 - 50 de bani. „Se vinde şi cu 8 lei baxul de 25 de kilograme, în condiţiile în care costă 3 lei doar cutia“, se plâng fermierii. Impulsionaţi de programul Tomata, mai toţi agricultorii au pus roşii, în timp ce alte legume au ajuns să se vândă mai bine, întrucât se găsesc greu. „Anul trecut s-a aruncat varza, fiindcă ajunsese la un preţ de nimic, iar anul ăsta are un preţ denu-ţi vine să crezi. Toată lumea a cultivat roşii pentru cei 3.000 de euro. Şi nu ca anul trecut, câte 1.000 metri pătraţi de familie, că mai puneau şi altceva“, a explicat Marius Delcea, un fermier din Cilieni.
„Să ne uităm la mai multe aspecte şi să nu blamăm acest program, care este bun”, susţine Ion Păunel, liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli.“Poate că n-ar fi rău să se extindă şi la alte culturi, la alte categorii de legume, pentru a nu crea supraproducţie în piaţă. Pe de altă parte, câtă vreme fermierii vor cultiva Precos, nu intră cu roşiile în hipermarket, fiindcă nu rezistă acest soi”, adaugă Păunel.
Click spune
Partea bună este că tomatele autohtone au deja preţuri accesibile. În Piaţa Zahana din Slatina, producătorii vând roşiile cu 4 - 5 lei kilogramul. Se găsesc tomate şi cu 1,5 lei, cumpărate de comercianţi tot de la producătorii din judeţ, en-gros, şi vândute repede, pentru a nu compromite marfa.