Tot ce trebuie să ştii despre anvelopele de iarnă
Deşi afară nu sunt temperaturi scăzute, ar trebui să-ţi echipezi maşina cu anvelope de iarnă. Poţi circula de pe acum cu ele, nu există riscul de a se deteriora. Marian Stan, şef service Auto Variant, ne spune tot ce trebuie să ştim despre pneurile de iarnă.
Potrivit legislaţiei, nu există o dată anume la care trebuie să echipezi maşina cu anvelope de iarnă. Acest lucru devine obligatoriu doar în momentul în care carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei.
Schimbarea anvelopelor durează în jur de 15 minute
„La noi la service, şoferul poate veni deocamdată fără programare. Pentru că nu este foarte aglomerat. Totul durează aproape 15 minute şi costă 75 de lei, cu tot cu echilibrat. Dacă nu se doreşte echilibrarea roţilor, atunci omul trebuie să scoată din buzunar 39 de lei", ne spune Marian Stan, şef service Auto Variant.
În preţ intră şi echilibrarea roţilor
„Pneurile de vară ar trebui schimbate de pe acum, chiar dacă afară încă nu e frig. Dacă circuli cu anvelope de iarnă în această perioadă nu există nici un risc să se deterioreze. Mai mare este riscul de a te prinde vreo ninsoare!", mai spune Marian Stan.
Service-ul Auto Variant are şi hotel de anvelope
Pneuri acceptate de lege
- Anvelopele de iarnă - sunt acceptate anvelopele care au inscripţionate iniţialele M+S, M/S, M-S, M&S şi simbolurile fulg de nea şi creastă montană. - Anvelopele all season - sunt acceptate pneurile all season care au inscripţionate iniţialele M+S, M/S, M-S, M&S. Unele cauciucuri, în funcţie de producătorul lor, pot avea inscripţionate, pe lângă aceste iniţiale, şi simboluri pentru soare, picături de ploaie şi noroi. Cu aceste anvelope poţi circula în siguranţă în oraşe.
Marian Stan, şef service Auto Variant
Atenţie la cauciucurile second hand!
Dacă vrei să cumperi o anvelopă la mâna a doua, află mai întâi cât de bătrână este. Durata de viaţa a unui pneu depinde de o serie de factori precum: depozitarea, stivuirea, modul de exploatare a acesteia (sarcina, viteza, presiunea, deteriorările survenite în trafic etc). Verifică data la care a fost fabricată anvelopa. Codul care îţi va indica anul se află ştanţat pe flancul cauciucului.
Unde le depozităm?
„La hotelul de anvelope pneurile sunt ferite de variaţii de temperatură, umiditate sau agenţi chimici care le-ar putea deteriora. Nu ţineţi pneurile de vară în balcon, garaj sai boxa de la subsol!" atenţionează Marian Stan, şef service Auto Variant.
Ce sancţiuni poţi risca?
În cazul în care sunt prinşi în trafic fără anvelope de iarnă, sau dacă acestea nu respectă condiţiile prevăzute de lege, şoferii riscă să rămână fără certificate de înmatriculare şi o amendă până la 1.600 de lei.
Începând cu 11 noiembrie, vremea se va răci considerabil în majoritatea regiunilor, iar temperaturile vor ajunge şi până la 10, 11 grade Celsius, conform prognozei Administraţiei Naţionale de Meteorologie. Vor fi ploi pe arii extinse în Banat, Crişana, Maramureş, iar la munte sunt aşteptate precipitaţii mixte.
- Auto Variant. Pentru o dimensiune uzuală (15-16 inch) preţul e de 39 de lei pentru un set de 4 pneuri. Costul se ridică la 75 de lei dacă se doreşte şi echilibrarea roţilor. - Ager Prestserv Auto. Un set de 4 roţi de 16 inch te costă 50 de lei dacă jantele sunt din tablă. Pentru jante de aluminiu vei plăti 60 de lei. În preţ intră montajul şi echilibrarea. - Daco Serv. Până pe 9 noiembrie există o promoţie care include montajul, echilibrarea roţilor şi depozitarea pneurilor de iarnă la 60 de lei. Dacă nu se doreşte depozitarea anvelopelor, preţul este de 9 lei pe anvelopă. - Şama Service Auto.. Pentru montaj şi echilibrarea roţilor preţul este de 100 de lei (4 anvelope)- Meridian Auto. Până pe 9 noiembrie preţul pentru montaj şi echilibrare e de 60 de lei. În această promoţie e inclusă şi o verificare gratuită a maşinii pentru iarnă. După 9 noiembrie, preţul urcă la 97,5 lei. Depozitarea te mai costă 100 de lei pe sezon. - Primat Gold. Preţul variază între 18 şi 22 de lei. Depozitarea te va costa 122 de lei.