Tot ce trebuie să știi despre eclipsa totală de lună, de vineri noapte

Ultima actualizare:

    Eclipsa totală de lună este vizibilă și din România
Eclipsa totală de lună este vizibilă și din România

Cea mai lungă eclipsă de lună din acest secol se va produce în noaptea de vineri spre sâmbătă. Astfel, fenomenul va dura 103 minute, iar maximul, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, va fi înregistrat la ora 23.22.

Eclipsa va începe la ora 20.14, când Luna se va afla sub orizont. Intrarea în umbră va începe la ora 21.24, „la care veţi putea vedea cum marginea stângă a Lunii va deveni mai puţin strălucitoare decât restul discului”, explică cercetătorii de la Observatorul Astronomic „Vasile Urseanu”.

Luna se va afla în totalitate în umbra pământului la ora 22.29. „Tot discul se va afla scufundat în umbră, căpătând nuanţe de la portocaliu la cărămiziu, acesta fiind şi momentul în care începe totalitatea”, adaugă specialiștii.

Maximul eclipsei, când Luna se află cel mai aproape de centrul umbrei, se produce la ora 23.22. „Atunci Luna nu se va afla foarte sus pe cer, la 20 de grade înălţime deasupra orizontului, înspre sud-est”.

Totalitatea durează 103 minute, fiind cea mai lungă din secolul 21, la diferenţă mică de eclipsele care vor avea loc pe 26 iunie 2029 şi 7 iulie 2047, care vor avea totalităţi cu durata de 102 minute.


    Eclipsa totală de lună va începe la ora 21.24
Eclipsa totală de lună va începe la ora 21.24

„Momentul totalităţii este spectaculos pentru că Luna va fi colorată. Ce culoare va avea nu putem şti, însă va avea nuanţe de portocaliu-roşu-cărămiziu. Discul nu va fi colorat şi iluminat uniform, partea aflată mai aproape de centrul umbrei fiind mai întunecată (partea de jos a discului)”, mai spun experții în domeniu.

La ora 00.13, Luna începe să iasă din umbră, totalitatea luând sfârşit. „Urmăriţi în continuare Luna, pentru că va reveni treptat la strălucirea dinainte de eclipsă”, recomandă specialiştii.

La ora 01.19, Luna va ieşi complet din umbră, fiind mai deschisă la culoare, „probabil gălbuie în partea din dreapta jos a discului”.

Eclipsa se va încheia la ora 02.29, cu ieşirea Lunii din penumbra Pământului.

Eclipsa din 27 iulie 2018 este a doua eclipsă totală din acest an şi a treia dintr-o serie de eclipse totale care se produc între 2017 şi 2019. În total, fenomenul durează 374 de minute, iar faza de totalitate 103 minute.

Fenomenul va putea fi văzut din Europa, Africa, Rusia, Asia, Australia. Nu va putea fi văzut din America de Nord şi Sud, Japonia şi o parte din Rusia.


    Ora la care răsare luna în diverse zone ale țării
Ora la care răsare luna în diverse zone ale țării

Pentru România, înălţimea Lunii în momentul de maxim nu va depăşi 24 de grade deasupra orizontului.

Următoarea eclipsă vizibilă din ţara noastră se va produce pe 21 ianuarie 2019.

Observatorul astronomic va fi deschis pentru cei care vor să vadă eclipsa, vineri, între orele 21.00 şi 03.00.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net