Tot ce trebuie să știi despre vaccinul antigripal!

Ultima actualizare:

    Vaccinarea este cea mai bună protecție împotriva complicațiilor gripei
Vaccinarea este cea mai bună protecție împotriva complicațiilor gripei

De când s-a răcit vremea, virozele au început să-și facă de cap, mai ales în comunitățile de copii. Așa că medicii ne recomandă să avem grijă de sistemul imunitar și să ne pregătim pentru sezonul gripal. Dacă nu faceți parte din grupele de risc, care beneficiază de vaccin antigripal gratuit, puteți cumpăra serul din farmacii. Iată care este oferta și care sunt prețurile!

Vaccinarea este cea mai eficientă armă în „bătălia” cu gripa. Specialiștii de la Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) atrag atenția că ideal ar fi ca vaccinarea să fie efectuată în fiecare an, începând de la mijlocul toamnei, adică în luna octombrie.  În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an,  sezonul de gripă durează din octombrie până în mai.

În ceea ce privește virusurile gripale, acestea „sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an unele noi”, mai spun specialiștii CNSCBT.

În prezent, majoritatea vaccinurilor împotriva gripei sezoniere sunt trivalente, ceea ce înseamnă că acestea oferă protecție împotriva a trei tulpini ale virusului gripal: două tulpini A și o tulpină B (B/Victoria sau B/Yamagata).

Însă, circularea ambelor tulpini B în ultimele sezoane gripale a îngreunat activitatea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) de a recomanda care tulpină B să fie încorporată în vaccinurile gripale trivalente.

Spre exemplu, în Europa, în 2015, 92% dintre cazurile de gripă documentate, provocate de tulpina B au fost cauzate de tulpina B/Victoria, care nu a fost inclusă în vaccinurile trivalente.

„Prin adăugarea celei de-a doua tulpini B la vaccinul antigripal se va rezolva problema imprevizibilității în ceea ce privește circularea acesteia, existând astfel protecția împotriva gripei”, arată cercetătorii Sanofi Pasteur.

Din perspectiva sănătății publice, utilizarea vaccinurilor gripale tetravalente în locul celor trivalente ar putea avea ca rezultat o reducere cu până la 1,6 milioane de cazuri de gripă, 37.300 de cazuri de spitalizare asociată gripei și 14.800 de decese asociate gripei în UE pe parcursul unui deceniu.

Așadar, Click! a făcut un tur al farmaciilor pentru a vedea ce vaccinuri antigripale sunt la vânzare în acest sezon și ce prețuri au.

Toate lanțurile mari de farmacii, dar și unele farmacii independente au la comercializare vaccinul Vaxigrip Tetra, produs de Sanofi Pasteur. Vaccinul oferă protecție împotriva gripei persoanelor începând de la vârsta de 3 ani. Prețul acestuia este de 56 de lei.

De asemenea, în unele farmacii, am găsit și Influvac, de la Abbot Laboratories, un vaccin destinat atât copiilor peste 36 de luni, cât și adulților. Prețul serului este, în funcție de farmacia de unde îl cumpărați, între 22 și 23 de lei.

Persoanele care prezintă risc crescut de a face complicații în caz de gripă, respectiv, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi: astmul bronșic și alte boli respiratorii, diabetul zaharat și alte boli endocrine, boli de inimă, boli de rinichi, boli de ficat, boli metabolice, boli neurologice, obezitate, vor fi vaccinate de către medicii de familie în cadrul campaniei gratuite care va debuta în această lună.

Atenție! În fiecare an, gripa afectează între 5% și 15% din populație. „Pentru majoritatea  oamenilor,  gripa  este  doar  o  experiență  ușoară  sau neplăcută,  dar  pentru  unii  poate  duce  la  complicaţii,  în  special pentru persoanele din grupele la risc”, afirmă specialiștii de la CNSCBT.

Cum te poți îmbolnăvi ?

Gripa se raspândește de la o persoană la alta:

# Prin contactul direct prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut.

# Prin  contactul  indirect,  atunci  când  picături sau  secrețiile  din  nas  sau  gât  se  depun  pe suprafețe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate  fi  transferat  către  alte  persoane  care apoi își ating fața.

# Sistemul imunitar slăbit (din cauza bolii sau de tratamentului).

Acestea sunt simptomele bolii

Gripa  sezonieră  este  cauzată  de  virusurile  gripale  umane  care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni). Cu toate  că  unele  infecții  pot  fi  foarte  ușoare,  persoanele  bolnave  de gripă    au  unele  sau  toate  dintre  următoarele  simptome:  febră, durere  de  gât,  secreții  nazale,  tuse  seacă,  oboseală,  durere  de  cap, dureri musculare.

# Puteți  recunoaște  o  viroză  respiratorie  alta  decât  gripa,  după debutul  mai  lent  al  bolii  (începe  ușor  cu  usturimi  în  gât,  nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii.

# Complicațiile  gripei  pot  include  pneumonie,  infecții  ale  urechii, infecții  ale  sinusurilor,  deshidratare  și  agravarea  afecțiunilor medicale   cronice   existente,   cum   ar   fi   insuficiența   cardiacă congestivă,  astm  sau  diabet.  La  persoanele  în  vârstă,  gripa  poate provoca,  uneori,  și/sau  agrava  anumite  afecțiuni  cardiace,  care  ar putea duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Medicii ne recomandă să ne vaccinăm înainde de a începe sezonul de gripă. Vaccinarea  în  fiecare  toamnă  reduce  foarte  mult  riscul  de  îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii. Acest lucru înseamnă că vaccinul  nu poate provoca gripă sau alte infecții.

Așa vă protejați!

Pentru a limita răspândirea gripei, dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive:

# Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun.

# Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați.

# Apoi acoperiți și aruncați  șervețelul folosit.

# Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot  supraviețui  temporar  în  afara  corpului,  astfel  încât  vă  puteți  infecta atingând batiste și șervețele utilizate.

# Dacă nu aveți un șervețel disponibil: strănutați  acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul.

# Stați acasă când sunteți bolnav.

# Dacă vă simțiți  mai rău, solicitați ajutor medical.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net