Totul despre alegerile locale din 10 iunie

Ultima actualizare:

    Ultima dată, românii au fost  chemaţi la vot acum 4 ani
Ultima dată, românii au fost chemaţi la vot acum 4 ani

Duminică, 10 iunie 2012, este zi de votare. Este momentul când putem să ne exprimăm opţiunea pentru primari şi consilieri. Click!  îţispune tot ce trebuie să ştii despre alegerile locale.

Când este scrutinul pentru «locale»?

Dumincă, 10 iunie, între orele 7.00 şi 21.00, oră când preşedintele secţiei de votare declară încheiată votarea şi sigilează urnele.

Campania electorală a candidaţilor, care a început cu 30 de zile înainte de data alegerilor, se încheie în ziua de sâmbătă 9 iunie.

Cine are drepturi electorale?

Cetăţenii români cu vârsta de peste 18 ani, cu drepturi depline.

Persoanele care, din motive medicale dovedite, nu pot participa la alegeri pot solicita deplasarea unei urne mobile. Cei care se pot deplasa, dar au nevoie de însoţitor trebuie să dovedească acest lucru cu documente, pentru a putea intra în cabină cu acesta.

De ce mergem la vot?

Vor avea loc alegeri pentru consiliile locale, consiliile judeţene, primari, preşedinţi ai consiliilor judeţene. În Capitală, sunt alegeri pentru consiliile locale ale sectoarelor, consiliul general al Capitalei, primarii sectoarelor, primarul general al municipiului Bucureşti.

Veţi primi câte un buletin de vot pentru fiecare, adică patru documente pe care urmează să puneţi ştampila „Votat".

Primarii şi preşedinţii consiliului judeţean se aleg din primul tur. Este declarat ales primar candidatul care a întrunit cel mai mare număr de voturi valabil exprimate.

Ce găseşti pe buletinele de vot?

Consilierii, judeţeni şi locali, vor fi prezentaţi pe liste de partid, iar primarii vor fi aleşi prin scrutin uninominal.

Au drept de vot cetăţenii români care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor, precum şi cetăţenii UE care au domiciliul sau reşedinţa în România.

Unde votăm?

Numai în comuna, oraşul, municipiul sau sectorul de domiciliu, la secţia la care este arondată strada.

Cine poate vota pe liste suplimentare?

Cetăţenii cu drept de vot care şi-au stabilit cu cel puţin 3 luni înaintea scrutinului reşedinţa în circumscripţia electorală în care au loc alegeri pot fi înscrişi de către primar în lista electorală suplimentară, pe baza actului de identitate.

Cetăţenii UE care au fost omişi din lista electorală, precum şi alegătorii care nu se regăsesc în lista electorală permanentă şi care, prezentându-se la vot, fac dovada că au domiciliul sau reşedinţa în raza teritorială a secţiei de votare respective.

Preşedintele şi membrii birourilor electorale ale secţiilor de votare, precum şi personalul tehnic auxiliar şi personalul însărcinat cu menţinerea ordinii.

Cum se votează?

Alegătorul se prezintă la secţia de votare unde este arondată strada, cu actul de identitate. Se prezintă unuia dintre membrii comisiei electorale, care reţine actul de identitate şi înmânează alegătorului buletinele de vot şi o ştampilă, pe care scrie „Votat iunie 2012".

Cetăţeanul merge în cabină singur, ştampilează caseta cu numele candidatul dorit, împătureşte fiecare buletin de vot, iar la ieşirea din cabină le introduce în urne, câte una pentru fiecare categorie de candidaţi.

Returnează ştampila şi primeşte actul de identitate pe care a fost lipit un autocolant pe care scrie „VOTAT".

Cine nu este primit la scrutin

Debilii sau alienaţii mintal puşi sub interdicţie.

Persoanele lipsite de drepturile electorale, pe durata stabilită prin hotărâre judecătorească definitivă.

Citeşte mâine cum votezi pentru ca buletinul tău să nu fie anulat!

Care sunt actele de identitate necesare pentru a vota?

Se poate merge la alegeri numai cu unul dintre următoarele documente. Acestea trebuie să fie valabile la data scrutinul:

*  cartea de identitate; *  cartea de identitate provizorie; *  buletinul de identitate; *  paşaportul diplomatic sau de serviciu aflate în termenul de valabilitate; *  carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor şcolilor militare. *  cetăţenii UE au nevoie de orice document valabil care le atestă identitatea.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net