Totul despre asigurarea obligatorie a locuinţelor

Ultima actualizare:

    Proprietarii care nu  îşi asigură casele  împotriva calamităţilor  pot fi amendaţi  cu până la 500 de lei
Proprietarii care nu îşi asigură casele împotriva calamităţilor pot fi amendaţi cu până la 500 de lei

Ai în proprietate un apartament sau o casă? Dacă ai avut ghinionul ca în trecut să fi primit despăgubiri deoarece locuinţa ta a fost afectată de cutremur, alunecări de pământ sau inundaţii, începând cu următorul incident de acest fel vei plăti mai mult pentru asigurarea obligatorie. Aceasta este una dintre cele mai importante noutăţi pe care le aduce noua lege aflată deja în vigoare.

Dacă locuieşti în zona rurală, într-o casă  care a fost afectată de inundaţii, cutremur sau alunecări de teren, ai primit deja despăgubirile din partea societăţii de asigurare de la care ai cumpărat poliţa obligatorie. Însă, de acum încolo, începând cu următorul incident poliţa ta va costa mai mult. De fapt, este vorba despre o sumă suplimentară pe care va trebui s-o achiţi pentru reîntregirea sumei asigurate, aflăm din ziarul Adevărul. Aceasta se va calcula în funcţie de despăgubirea primită şi de perioada rămasă de asigurare şi se va reţine din suma datorată de asigurător aferentă daunei. Vorbim, de fapt, despre o franşiză pe care va trebui s-o achiţi. La fel ca la asigurarea Casco la maşini, dar cu mici deosebiri. 

Prima pentru reîntregirea valorii asigurate, obligatorie

Potrivit economica.net, în vechea formă a legii, dacă locuinţa  asigurată pentru 20.000 € suferea daune de 5.000 € ca urmare a unei inundaţii, asigurătorul îţi plătea cei 5.000 €, iar valoarea asigurată rămânea la 15.000 € până la expirarea poliţei, care se reînnoieşte obligatoriu anual. Proprietarul nu mai plătea nimic. În noua formă a legii, după ce s-au constatat daunele de 5.000 €, firma de asigurare le plăteşte, dar îi va recupera ulterior de la tine (sub forma unei noi prime) pentru ca valoarea asigurată să rămână 20.000 € până la finalul contractului. În vechea formă a legii, proprietarii care voiau să plătească în plus o primă pentru reîntregirea valorii asigurate aveau această posibilitate, dar era doar o opţiune. În noua formă a legii devine o obligaţie, iar banii se reţin direct din despăgubire.

Poliţele, emise electronic

O altă noutate o reprezintă faptul că poliţa de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva dezastrelor naturale, cunoscută şi sub denumirea de PAD, se va emite electronic, iar documentul nu mai trebuie să fie semnat de către asiguraţi, ci doar de asigurători. Aceste măsuri au fost luate pentru simplificarea, din punct de vedere operaţional, a emiterii poliţelor.

Valoarea asigurată e între 10.000 şi 20.000 de euro

Asigurarea obligatorie a locuinţei acoperă trei riscuri de bază: cutremur, inundaţii şi alunecări de teren. În funcție de tipul locuinței asigurate, polița poate avea următoarele caracteristici:

Locuinţa TIP A, având o sumă asigurată de 20.000 euro şi o primă de asigurare de 20 euro/an; Locuinţa de tip A este reprezentată de construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic;

Locuinţa TIP B, având o sumă asigurată de 10.000 euro şi o primă de asigurare de 10 euro/an. Din locuinţele de tip B fac parte construcţiile cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
soare plaja pixabay jpg
schelete craniu freepik jpg
oua vopsite de paste jpeg
familie targu jiu1 jpg
aron pumnul colaj captura video jpg
sarpe thailanda jpg
familie copil cuplu depositphotos1 jpg
constanta pexels jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net