Totul despre cartea electronică de identitate. Cum arată, unde va fi emisă, cine va avea prioritate

Ultima actualizare:

    Cartea electronică de identitate ne va permite să călătorim în afara țăriiSursa foto: Facebook
Cartea electronică de identitate ne va permite să călătorim în afara țăriiSursa foto: Facebook

Cartea electronică de identitate va fi implementată în România în mai multe etape, iar întreaga procedură de înlocuire a vechilor buletine va dura până în 2031. Primul pas a fost făcut deja: luni, la Cluj Napoca s-a dat startul programului pilot în cadrul căruia vor fi emise primele serii de documente.

Tot ce trebuie să știi despre cartea electronică de identitate

Buletinul electronic este o obligație care vine din partea Uniunii Europene, la legislația căreia și România trebuie să se alinieze. Procesul de implementare este unul complex, care a început prin demararea unui program-pilot ce se desfășoară, deocamdată, doar la Cluj. Autoritățile anunță însă că, începând cu anul viitor, eliberarea noului document se va putea face în întreaga țară. Iată tot ce trebuie să știm despre noul act!

Cum va trece România la cartea electronică de identitate

România va implementa noua carte de identitate în două mari etape, a declarat luni, la Cluj Napoca, Lucian Bode, iar obligația acestei tranziții vine la Uniunea Europeană.În prima etapă, care va dura 5-6 luni, vor fi introduse treptat  n circulaţie cărţi electronice de identitate pentru persoane cu vârste peste 18 ani, cu vârste între 14 şi 18 ani şi pentru copii cu vârste  între 0 şi 14 ani. „În această etapă va fi testat modul în care este utilizată cartea electronică de identitate şi modul în care infrastructura răspunde cerinţelor tehnice", a spus Bode, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca. El a menţionat că în acest proiect pilot se vor emite aproximativ 5.000 de cărţi electronice de identitate iar asta se va întâmpla până la finalul anului 2021 la Cluj-Napoca. A doua etapă de implementare a cărții electronice de identitate va dura aproximativ 4-5 luni, timp în care va creşte capacitatea de preluare a cererilor. Evident, odată cu numărul din ce în ce mai mare de solicitări va crește și volumul de documente emise. 

Ce este cartea electronică de identitate 

Noul buletin reprezintă introducerea în legislația din România a unei directive europene. Țara noastră este obligată prin Regulamentul (UE) 2019/1157 să emită cartea electronică de identitate începând cu data de 2 august 2021. Noua carte electronică de identitate va conține în format electronic datele din formatul tipărit, cu următoarele excepții: semnătura olografă a titularului, prenumele părinților titularului, un certificat pentru semnătură electronică şi, după caz, certificate calificate pentru semnătură electronică, precum și datele biometrice ale titularului, constând în imaginea facială şi, după caz, imaginile impresiunilor papilare a două degete.

Cum arată noul document și cât costă

Cărțile de identitate sunt mai mici. Formatul este ID 1, formatul permisului de conducere, al cardului bancar. Sunt dotate cu un suport de stocare electronic în interiorul căruia găsim niște informații referitoare la titular și un certificat digital cu semnătură electronică avansată. Prima solicitare pentru emiterea noii cărți de identitate în format electronic a fost preluată luni, 2 august, la ora 13:00 și va putea fi obținută în minim 10 zile. Costul noului document este de 14 euro, în condițiile în care media UE este de 41 de euro, și se estimează că în acest an vor fi emise aproximativ 5.000 de cărți electronice de identitate.

Cât durează perioada pilot de la Cluj

Cătălin Giulescu, chestor al Direcției pentru Evidența Persoanelor, a declarat la Digi24 că “Perioada pilot a început luni, 2 august. „Vom începe cu emiterea acestei prime serii de cărți electronice de identitate destinate persoanelor peste 18 ani. Probabil peste două luni ne vom adresa și pentru grupa de vârstă 14-18 ani și peste alte două luni grupei de vârstă 0-14 ani. Ulterior vom pune în circulație și cartea de identitate simplă. Este vorba de același format, dar fără suportul electronic de stocare. Acest ultim document este prevăzut de legislația internă și este o opțiune pentru persoanele care nu-și doresc o carte electronică de identitate. Acea carte simplă de identitate va putea fi folosită doar pentru dovedirea identității, nu pentru servicii de e-guvernare”.

Cardul va fi emis în întreaga țară peste un an

Cătălin Giulescu a declarat că noul buletin electronic va putea fi eliberat la București peste un an. “În opinia mea, probabil peste 12 luni, datorită faptului că trebuie să testăm toate scenariile de utilizare ale cardului, modalitatea în care răspundem solicitărilor cetățenilor, urmând ca după 6 luni de testare tehnică să stabilim modalitatea în care vom generaliza la nivelul întregii țări. Dar ne dorim ca până în decembrie 2022 să generalizăm emiterea la nivelul întregii țări”.

Cine are prioritate pentru eliberarea buletinului electronic

Prioritate pentru eliberarea cărții electronice de identitate vor avea persoanele care au documentele expirate, dar actuala legislație prevede posibilitatea de a cere oricând preschimbarea vechiului document de identitate, potrivit ultimului standard.

Acte de care ai nevoie pentru eliberarea cardului

  • Cerere pentru eliberare buletin;
  • Certificatul de naștere, original și copie;
  • Certificatul de căsătorie, în cazul persoanelor căsătorite sau al soțului supraviețuitor, original și copie;
  • Hotărârea de divorț definitivă și irevocabilă, după caz, original și copie;
  • Certificatul de deces al soțului/soției decedat/decedate, în cazul soțului supraviețuitor, original și copie;
  • Certificatele de naștere ale copiilor cu vârsta mai mică de 14 ani, după caz, original și copie;
  • Documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu, original și copie;
  • Chitanța reprezentând contravaloarea cărții de identitate.

Lucian Bode, cele mai importante declarații despre noul buletin electronic

Lucian Bode a susținut, luni, la Cluj-Napoca, o conferință de presă în cadrul căreia a explicat detaliat ce înseamnă noul buletin electronic, cum va fi implementat în România și care sunt avantajele acestui document.

"Documentul va înlocui cartea de identitate aflată în circulaţie din anul 1997 în mod treptat, până în august 2031. 

„Cartea electronică de identitate este recunoscută în afara graniţelor ţării".

„Documentul facilitează accesul cetăţeanului la servicii publice prin preluarea funcţionalităţii cardului de sănătate şi implementarea unor servicii electronice de tip e-guvernare”.

„Cartea electronică de sănătate poate fi solicitată de către părinţi sau tutori legali pentru copiii lor, încă de la naştere și are o valabilitate variabilă, în funcţie de vârsta copilului”.

„Noul act va conţine elemente suplimentare de siguranţă, îi conferă titularului o protecţie suplimentară cu privire la identitatea proprie şi previne într-o mai mare măsură situaţiile de furt de identitate".

"Astăzi, începând cu ora 13,00, sistemul devine funcţional aici, la Cluj-Napoca, fiind preluată prima cerere pentru eliberarea noului tip de act de identitate. Pentru început, acest lucru se va întâmpla la un singur ghişeu, obiectivul fiind extinderea fluxului de preluare la patru ghişee", a afirmat ministrul de Interne.

„Prin acest proiect pilot vor fi emise 5.000 de cărţi de identitate electronică”

„Cărțile electronice de identitate vor fi produse centralizat, la București, și vor fi eliberate  în zece  zile de la înregistrarea cererii”.

 ”În acest moment, 15 țări membre UE utilizează acest tip de document”.

„ România intră în rândul țărilor care încep să emită astfel de documente dar termenul stabilit, transpus în legislația românească, este august 2031”.

Ce se întâmplă cu cei care nu-și doresc buletin electronic

Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidenta Persoanelor (DEPABD), a explicat într-o conferință de presă susținută la Cluj-Napoca ce se întâmplă cu cei care nu-și doresc cartea electronică de identitate. Acesta a spus că românii vor putea opta pentru o carte simplă de identitate și după data de 2 august 2031, însă doar ca act de identitate la nivel național. Iată cele mai importante declarații:

"Legislația în vigoare astăzi prevede posibilitatea cetățeanului să opteze pentru această carte electronică de identitate cu suport electronic de stocare ori pentru o carte simplă de identitate fără suport de stocare, pe același format, dar fără niciun fel de inserție. Diferența este deosebită dintre ele. Cartea de identitate fără suport electronic de stocare îți permite doar să te identifici, deci este doar act de identitate. Cartea electronică de identitate - îți permite să te identifici, să călătorești în spațiul UE și în statele care permit călătorii în baza acestui act de identitate, îți permite să te autentifici în acest moment în sistemul Casei naționale de asigurări de Sănătate și într-un viitor foarte apropiat în interfețele administrației publice locale sau centrale oriunde te-ai afla pe acest glob”, a explicat Cătălin Giulescu. 

El a mai precizat că posesorii de buletin simplu, fără suport electronic, vor putea să călătorească în baza pașaportului electronic. „Dreptul la liberă circulație poate fi exercitat în baza pașaportului sau în baza actualului document de călătorie până la expirarea acestuia, dar nu mai târziu de 2 august 2031. Începând din 2 august 2031 doar cu documentele electronice se poate circula, indiferent că vorbim de pașaport electronic sau de cartea electronică de identitate.", a explicat, Cătălin Giulescu, directorul Direcției pentru Evidenta Persoanelor (DEPABD).

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Jessica Simpson Eric Johnson GettyImages 459154050 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
banner burger urs png
image
actualitate.net
image
actualitate.net