Totul despre cum vom plăti de anul viitor impozitul pe venit

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Din nou, cozi uriaşe, nervi şi supărare maximă la ghişee. Guvernanţii vor să modifice, din 2018, Codul fiscal, iar impozitul pe venit nu va mai fi reţinut la sursă pentru angajaţi, profesii independente, deponenţi, jocuri de noroc, ci de fiecare român în parte. Mai mult, guvernanţii vor să schimbe şi modul de impozitare a veniturilor.

Se va schimba modul de impozitare pe venit din 2018, au decis guvernanţii. Noutatea fiscală în 2018 va fi Venitul anual global (Vag) al unei gospodării. Acesta va reprezenta suma veniturilor/câştigurilor nete/brute, după caz, obţinute de fiecare membru al gospodăriei. Impozitul pe venit ar urma să fie aplicat, din 2018, în funcţie de acest venit anual global pe gospodărie. Se vor aplica şi o serie de deduceri, printre care asigurarea pentru casă şi maşină (RCA), abonamentul la sala de fitness şi dans, bilete la cinema, cărţi, medicamente, scrie profit.ro, care a pus mâna în exclusivitate pe proiectul de modificare a Codului Fiscal la care lucrează în prezent Ministerul Finanţelor. Astfel, ca să plătim mai puţin va trebui să strângem toate bonurile fiscale.

Ce este o gospodărie?

O gospodărie poate fi reprezentată de o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, o familie compusă din doi soţi şi copiii lor, dar şi bunicii, o familie compusă din soţi, fraţi, copii şi bunici care locuiesc în aceeaşi casă şi au un patrimoniu comun, un singur adult care trăieşte din venituri proprii, doi parteneri necăsătoriţi.

Cum se impozitează veniturile gospodăriei?

Veniturile în noul model se vor impozita raportat la un prag de 2.000 lei. Astfel, pentru toate veniturile lunare mai mici de 2.000 lei pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente, impozitul va fi 0%. Pentru diferenţa care depăşeşte 2.000 lei/lună, pentru salariaţi, pensionari sau cei cu activităţi independente, impozitul va fi de 10%. 

Cine plăteşte impozitul?

Altă noutate a anului 2018 va fi faptul că angajatorii nu vor mai reţine din salariul angajaţilor, în fiecare lună, decât contribuţiile sociale, nu şi impozitul pe venit, pe care românii vor fi obligaţi să şi-l plătească singuri în cursul anului următor, când vor depune declaraţii de venit global pe gospodărie.

Ce alte venituri se mai impozitează?

Bani deoparte trebuie să pună şi cei care au venituri din dobânzi sau care au câştigat la jocuri de noroc, obligaţia de a reţine impozitul la sursă fiind eliminată şi pentru depozitele bancare şi pentru organizatorii de jocuri de noroc, potrivit draftului de modificare a Codului Fiscal. 

Ce deduceri şi alocări se vor acorda?

Familiile vor fi încurajate să aibă cât mai mulţi copii, aşa că se vor acorda alocări pentru fiecare copil în parte:

-1.600 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri sub 5.000 lei/lună

-1.200 lei/anual pentru fiecare copil din familiile cu venituri între 5.000 lei şi 10.000 lei/lună

Dar aceste alocări se vor acorda doar în cazul în care numărul total al absenţelor copiilor de la şcoală nu depăşeşte 10% din totalul orelor de curs.

Ce nu se impozitează?

Nu vor fi luate în calcul la stabilirea venitului impozabil pe gospodarie sumele sau bunurile, inclusiv titluri de valoare şi aur financiar, primite cu titlu de moştenire ori donaţie; veniturile realizate la prima tranzacţionare a acţiunilor emise de Fondul Proprietatea de către persoanele fizice cărora le-au fost emise aceste acţiuni sau de moştenitorii acestora.

Cum se impozitează vânzarea de locuinţe

În cazul veniturilor din transferul proprietăţilor imobiliare din patrimoniul personal, obligaţia calculării şi reţinerii impozitului este lăsată în continuare în sarcina notarilor. Proiectul de modificare a Codului Fiscal prevede şi modificări în modul de calcul al impozitului. Astfel, tranzacţiile mai mici de 450.000 de lei nu vor fi impozitate, iar cele de valori mai mari vor fi impozitate cu 3% pentru suma ce depăşeşte 450.000 de lei. Este o relaxare substanţială a fiscalităţii pentru această categorie de venituri, până acum fiind taxate cu 3% toate tranzacţiile până la valoarea de 200.000 de lei dacă imobilele vândute au fost dobândite de vânzător în urmă cu mai puţin de 3 ani, şi cu 2% dacă erau deţinute de mai mult de 3 ani.

PRO.

«Avantajul e că anumite cheltuieli vor putea fi scăzute»

simeon stalpnicul png

”Cota unică urmează să scadă de la 16% la 10% începând cu 1 ianuarie 2018, iar cota de impozitare se va aplica venitului global al unei gospodării. Pe lângă cota unică de impozitare de 10%, va exista o facilitate de impozitare cu 0% pentru veniturile sub 2000 de lei. Toate veniturile persoanelor din gospodărie se judecă împreună, principalul avantaj al acestor asocieri va fi faptul că se vor putea aplica anumite deductibilități, adică anumite cheltuieli vor putea fi scăzute de la stat", a explicat ministrul de finanțe, Viorel Ștefan.

CONTRA

«Impozitul pe gospodărie, o prostie în stare pură» 

simeon stalpnicul png

Gelu Ştefan Diaconu, fostul şef al ANAF, califică propunerea drept ”cea mai ineptă idee utopică în materie de administrare fiscală, raportat la condiţiile României, de la Revoluţie încoace”, ”o prostie în stare pură”, şi spune că ”populismul habarnist” practicat de guvernarea actuală este foarte periculos. Acesta aduce o serie de argumente, susţinând, printre altele, că definirea gospodăriei este un demers extrem de complicat, pentru că va fi nevoie de un recensământ al celor care se gospodăresc împreună, întrucât sursa datelor este necentralizată, iar sistemul cadastral de nefolosit.

«Ideea e să ia de la bogaţi şi să dea la săraci»

Florin Raicu (35 de ani): ”Am înţeles că vor să impoziteze venitul pe familie, nu individual. Dar nu ştiu dacă e de bines sau de rău, pentru că de plătit oricum plăteşti. Poate nu este chiar aşa de rău, că scapi de o bătaie de cap şi plăteşti o singură dată…”

Bugeac Elena (57 de ani): ”Pe mine nu mă interesează, pentru că am o pensie de 650 de lei şi chiar să vrea ei să îmi ia din ea, nu prea au ce. Ideea e să ia de la bogaţi şi să dea la săraci. Aşa merge treaba, altfel nu se poate”

Andrei Trăscăvean (16 ani): ”Mie mi s-ar părea o idee bună să impozitezi tot, cât timp banii sunt folosiţi în dezvoltarea şi modernizarea ţării. Dar ştim cu toţii unde ajung banii, aşa că nu pot fi de acord cu impozitele şi taxele lor aberante. Nu avem de ce să plătim ca să le fie lor bine”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
turcia jpg
casa jpg
trafic inchis A1 vant jpg
pietrele vii din Romania  jpg
Starship shutterstock jpg
centrala jpeg
churches lalibela  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net