Totul despre pensiile private obligatorii

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Încă nu se ştie exact dacă pensiile private obligatorii vor fi sau nu desfiinţate. Cert e un alt lucru şi anume faptul că foarte mulţi români nu ştiu nici acum ce sunt aceste contribuţii, unde li se duc banii şi câţi s-au strâns. Specialiştii avocatnet.ro ne spun tot ce trebuie să ştim.

Ce este pilonul II de pensii

Sistemul de pensii private obligatorii a fost introdus în România în 2008, când statul a cedat fondurilor de pensii private o parte din contribuţia noastră la asigurările sociale. Astfel că, spre deosebire de partea din contribuţia noastră care merge în vistieria statului, partea cealaltă, adică pensia privată obligatorie, merge într-un cont administrat privat. Însă asta nu înseamnă că aceşti bani  nu se vor mai întoarce la noi la vârsta pensionării. Dimpotrivă. Ei vor fi un venit în plus faţă de pensia din sistemul public.  Contribuţia la pensie datorată de salariat din venitul său brut este de 10,5%. Practic, din această contribuţie, 5,1% vor merge către fondul privat, iar restul de 5,4% vor merge în continuare la stat. De asemenea, beneficiarul se poate muta oricând de la un fond la altul, în funcţie de preferinţe. Legea nr. 411/2004 prevede că persoanele în vârstă de până la 35 de ani care sunt asigurate în sistemul public de pensii trebuie să adere la un fond de pensii. În cazul în care persoana respectivă nu aderă la un fond, ea este repartizată aleatoriu de către Casa Naţională de Pensii Publice. Atât timp cât datorăm, potrivit legii, contribuţie pentru pensie, nu ne putem retrage din sistemul fondurilor de pensii administrate privat. Însă ceea ce putem face este să schimbăm fondul dacă suntem nemulţumiţi de cel care ne administrează cei 5,1% în prezent.

Cum afli la ce fond eşti repartizat 

Pasul 1. Intră pe site-ul www.asfromania.ro. Pe prima pagină, în partea dreaptă, vei observa secţiunea „Relaţii cu publicul”. Aici vei găsi telefonul cititorului – un telverde –, iar mai jos câteva subpuncte. Dă click pe link-ul „Află la ce Fond de Pensii eşti!”

Pasul 2 . Ţi se va deschide o pagină nouă – un formular pe care trebuie să-l completezi. În câmpurile special destinate trebuie să treci numele şi prenumele tău, codul numeric personal, un telefon de contact, adresa de e-mail şi intervalul orar în care doreşti să fii contactat pentru furnizarea informaţiilor solicitate. Dă  apoi click pe butonul „Caută”.

Pasul 3. După ce ai dat clic pe butonul “Caută”, ţi se va deschide o altă pagină care te informează că solicitarea ta a fost recepţionată, iar în termen de 10 zile vei fi contactat de către administratorul fondului de pensii la care eşti participant. În cazul în care nu eşti contactat, trebuie să trimiţi un mail către ASF, la office@asfromania.ro.

Ce se întâmplă cu banii în caz de deces?

Dacă participantul la Pilonul II de pensii private moare înainte să apuce să ceară obţinerea pensiei private, pe numele moştenitorului acestuia va fi deschis un cont la fondul de pensii la care s-a contribuit până atunci, banii fiind transferaţi acolo. Dacă cel care moşteneşte banii din acest fond de pensii este şi el participant la fondul de pensii, chiar dacă nu neapărat la acelaşi, poate să ceară cumularea conturilor la un singur fond privat. Dacă vorbim însă de o persoană care nu este participant la fondul de pensii private, atunci moştenitorul va putea solicita banii sub forma unei plăţi unice. Cel care se pretinde moştenitor trebuie să dovedească această calitate, iar dacă vorbim de mai mulţi moştenitori care au dreptul la banii din contul respectiv, atunci e clar că ei trebuie să facă un partaj înainte de a solicita banii. De asemenea, cei care contribuie la fondurile de pensii private pot solicita banii acumulaţi în cont chiar dacă suma nu e destul de mare pentru a beneficia de pensia privată minimă. Concret, e vorba de situaţia în care beneficiarul se pensionează pentru invaliditate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Factura gaz - frig - caldura calorifere FOTO Shutterstock
chocolate saga1 jpeg
gaini jpg
esplanada rapa galbena jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
Ziua a doua a congresului PPE la Romexpo, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
branza branzeturi istock jpg
simion lasconi podcast micutzu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net