Tradiții care se împlinesc în ziua praznicului Cuvioasei Parascheva și atrag norocul și sănătatea

Ultima actualizare:

    În România, ţara de adopţie a Cuvioasei, un număr impresionant de lăcaşuri ortodoxe poartă hramul Cuvioasei şi ocrotesc icoana sa făcătoare de minuni
În România, ţara de adopţie a Cuvioasei, un număr impresionant de lăcaşuri ortodoxe poartă hramul Cuvioasei şi ocrotesc icoana sa făcătoare de minuni

Praznicul Cuvioasei este zi nelucrătoare, iar gospodinele nu trebuie să spele şi nici nu trebuie să arunce lături în curtea gospodăriei. Cine respectă datina va fi protejat de Cuvioasa de boli de ochi şi de cap.

  • Credincioşii se roagă în lăcaşuri de cult-biserici şi mănăstiri, pentru sănătate, pentru înlăturarea necazurilor şi pentru împlinirile întregii familii.
  • In acelaşi scop, credincioşii prăznuiesc pentru prosperitate şi spor în gospodărie, în anul care urmează.
  • În ziua praznicului, gospodarii care au posibilităţi materiale, pregătesc mese festive, cu bucate tradiţionale, invitând la masă familiile mai sărace care au mulţi copii.
  • De asemenea, în curtea bisericilor se organizează mese îmbelşugate la care participă enoriaşii din comunitatea respectivă.
  • În zonele rurale, se aprind focuri în curţile gospodarilor, pentru a alunga spiritele negative şi puterea vrăjilor.
  • Prin tradiţie, fetele necăsătorite care aduc în casă de la biserică iconiţe cu Sfânta, care se roagă şi postesc, cerându-i ajutorul, au noroc de un soţ bun şi iubitor.
  • De asemenea, este bine ca viitoarele mame să ofere copiilor săraci dulciuri, pentru ca Sfânta să le ajute să aibă o naştere uşoară.
  • În această zi, gospodarii fac pomeniri la biserică şi împart săracilor pacheţele cu alimente: colăcei şi dulciuri preparate în casă. În ziua praznicului se consumă , fructe de toamnă (exceptând poamele cu miezul moale,  în formă de cruce), Gospodinele impart ofrande în  memoria  morţilor din familia respectivă, care nu-şi găsesc liniştea după moarte şi apar supăraţi în visele lor..
  • Credincioşii este bine să aşeze lângă candela aprinsă o iconiţă care o reprezintă pe Cuvioasa Parascheva, pentru ca aceasta să ocrotească întreaga familie.

Prognoze meteo în ziua sărbătorii

  • Cum va fi vremea în ziua praznicului, aşa va fi până la praznicul Sfântului Dimitrie.
  • Dacă nu plouă în toamnă, până în ziua Cuvioasei, iarna vine curând.
  • Ca o prognoză meteo, oierii spun că, dacă oile se culcă în această zi adunate în grămadă, va urma o iarna grea, iar dacă ele stau depărtate una de alta, atunci iarna va fi blândă.
  • Din ziua praznicului şi până în data de 27 octombrie, la praznicul Sfântului Dimitrie cel Nou nu se seamănă secară pentru că semănăturile respective nu aduc spor în casa gospodarului. dăria .
  • Din această zi se pregătesc turmele pentru iernat. În lumea satelor se organizează târguri unde se vând haine ţesute din lâna oilor pe care le are fiecare cioban. Acum se cumpără cojoace, pături şi căciuli de lână noi, pentru ca viaţa cumpărătorilor să fie înnoită şi prosperă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pahar cu apa jpg
muncitori asiatici santier autostrada sibiu pitesti foto Facebook Irinel Scriosteanu jpg
ciorba pasare adobestock jpg
ambulanta Fb jpg
cartofi jpg
2 tiuit urechi jpg jpeg
Prințesa Kate (1) jpg
rugaciune jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net