Trăim cel mai puţin dintre europeni
Statisticile internaţionale ne confirmă încă o dată ceea ce simţim de mult pe pielea noastră: trăim prost, suntem bolnavi şi nu avem grijă de sănătatea noastră. Tocmai de aceea românii au cea mai mică speranţă de viaţă din UE, în medie 73 de ani.
Suntem campionii Europei şi ne situăm pe locul patru în topul mondial la incidenţa bolilor cardio-vasculare, potrivit Asociaţiei Americane a Inimii, scrie ECONTEXT.
Cifrele arată că 62% din decese, în rândul românilor, sunt cauzate de aceste afecţiuni. Şi asta pentru că avem un stil de viaţă dezechilibrat: consumăm multe grăsimi, zaharuri şi făinoase, în loc de fructe şi legume proaspete, sărim adesea peste controlul medical periodic şi nu facem suficientă mişcare.
Toate acestea ne îmbolnăvesc, iar speranţa de viaţă scade semnificativ. Iată de ce, românii trăiesc cel mai puţin dintre europeni. În timp ce viaţa medie a acestora se întinde de la 73,4 ani până la 82,2 ani, românii trăiesc 73,4 ani, potrivit Econtext.
Trebuie spus că femeile din România trăiesc, în medie, 77 de ani şi 3 luni, cu opt ani mai puţin decât ocupantele primei poziţii, adică spanioloaicele şi franţuzoaicele (85 de ani). La rândul lor, bărbaţii români trăiesc cu zece ani mai puţin (69,6 ani) decât ocupanţii locului întâi, spaniolii, a căror speranţă de viaţă este de 79,1 ani.
«Cum să nu moară oamenii când medicamentele sunt tot mai scumpe?!»
Niculina Benţe (70 ani), pensionară: „Avem pensiile foarte mici şi nu avem cu ce să ne mai îngrijim de sănătate. Dacă mai ai câte un copil care să te ajute, o mai duci câţiva ani, dacă nu este din ce în ce mai greu"Marin Panţuru (47 ani), administrator firmă: „Românii au printre cele mai scăzute speranţe de viaţă din Uniunea Europeană, în primul rând din cauza alimentaţiei şi apoi a nivelului de trai scăzut"Iuliana Bârta (28 ani), casier: „Cum să nu moară oamenii în România, când mâncărurile din magazine sunt pline de coloranţi şi conservanţi, medicamentele sunt scumpe şi salariile mici"Georgeta Anghel (72 ani), pensionară: „Consider că viaţa s-a mai îmbunătăţit şi se poate trăi până la o vârstă mai înaintată. Înainte oamenii nu atingeau vârste înaintate şi se murea mult mai devreme"