Trei bebeluși morți la un spital din Cluj! „Copilul meu avea o şansă la viaţă"

Nu e zi fără o situaţie dramatică din sistemul sanitar românesc. După bacteriile ucigaşe de la Spitalul Judeţean Mureş, iată că nici la Cluj situaţia nu e mai „roz”. Trei plângeri penale pentru ucidere din culpă au fost formulate de familiile ai căror copilaşi nou-născuţi au murit, în septembrie, la câteva zile după naştere, în Spitalul Judeţean de Urgenţă din Cluj.

Trei nou-născuţi prematur  au murit la Spitalul Judeţean  Cluj în luna septembrie. Foto: Adevărul
Trei nou-născuţi prematur au murit la Spitalul Judeţean Cluj în luna septembrie. Foto: Adevărul

Trei nou-născuţi au decedat în luna septembrie, la secţia de Neonatologie 1 a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj (SCJU), scrie adevarul.ro. Părinţii îndureraţi susţin că moartea copilaşilor s-a produs din cauza unor infecţii intraspitaliceşti tratate necorespunzător.

În replică, conducerea Spitalului şi Direcţia de Sănătate Publică Cluj arată că doar într-un singur caz, al micuţei Alexandra, a fost vorba despre infecţie asociată asistenţei medicale, dar nu aceasta a fost cauza morţii bebeluşului.

Vezi și: Tragedie la o secție ATI din România! Cinci pacienţi au fost ucişi de bacterii în spital

Două dintre cazuri au fost prezentate de părinţii copilaşilor morţi într-o conferinţă de presă organizată chiar în faţa clinicii de Neonatologie.

Anca Todaşcă spune că nu avea nici  o infecţie când s-a internat în spital. FOTO: Capturi video
Anca Todaşcă spune că nu avea nici o infecţie când s-a internat în spital. FOTO: Capturi video

„Am luat E.coli din spital”

Anca Todaşcă, mama lui Elias, a susţinut că s-a internat pe 1 septembrie, cu sarcină în 28 de săptămâni.

„Am analize făcute atât aici, cât şi în privat, nu aveam nici o infecţie la internare. Am fost internată 21 de zile, iar în 18 septembrie mi s-a făcut rău, foarte rău. Nu ştiau ce am. Mi-au făcut inclusiv test COVID, aveam febră 38,6”, povesteşte femeia.

Anca spune că din hârtiile primite după externare rezultă cu din 14 septembrie, medicii au ştiut că are infecţie cu E.coli.

„Probabil că dacă vedeau că am infecţie nu-mi provocau naşterea prematură. Am născut în data de 18 septembrie, i-am dat infecţia copilului, iar copilul a mai rezistat şapte zile şi a murit. Sincer, când am întrebat cum e posibil să iau E.coli în spital au ridicat din umeri”, a relatat aceasta.

Citește și: Anchetă după ce un pacient ar fi căzut de la fereastra spitalului

Timp de 21 de zile cât a fost internată, Anca spune că nu a văzut să se facă curăţenie generală cu dezinfectant în salon. În plus, când se schimbau pacientele, pătura de pe pat rămânea aceeaşi. „Se schimba lenjeria, dar pătura era aceeaşi“, a spus femeia.

Anca Todaşcă simte că medicii au greşit, doarece din hârtiile primite se poate vedea că din data de 14 septembrie, în analizele ei de urină a apărut infecţia cu E.coli., dar nu i s-a dat nici un tratament.

„Dacă îmi dădeau tratament, probabil că nu ajungeam aici. Nu mi-au dat nici o explicaţie, au ridicat din umeri”, a spus mama. Ea a acţionat Spitalul în judecată alături de ceilalţi părinţi.

„Cazul Todaşcă Elias nu a fost identificat cu IAAM (infecţie asociată asistenţei medicale). La internare, mama acestuia prezenta infecţia cu tulpina Escherichia coli ESBL, fără a se identifica ulterior la nou-născut”, se arată în răspunsul primit de „Adevărul” de la reprezentanţii Spitalului.

Oana Cical crede că micuţul ei  ar fi avut o şansă la viaţă dacă  i s-ar fi făcut analize de sânge
Oana Cical crede că micuţul ei ar fi avut o şansă la viaţă dacă i s-ar fi făcut analize de sânge

Nu i s-a făcut hemocultură din lipsă de recipiente

Un alt părinte, o altă dramă! Oana Cical a născut prematur la 32 de săptămâni şi 6 zile. Având COVID, a fost izolată 7 zile în salon şi nu i s-a permis să vadă copilul. Testul antigen pentru Covid făcut micuţului după naştere a fost negativ.

„Copilaşul meu avea 2 kg şi mi s-a spus că este stabil, nu există modificări patologice la anlizele de sânge”, spune mama.

La 7 zile de la naştere, i s-a spus că bebeluşul are o anemie şi trebuie să i se dea trombocite.

„Copilaşul meu a trăit 24 de zile după care a murit din cauza unui sepsis sever în sânge. I s-au administrat foarte multe antibotice, opt la număr, care toate se dau pentru infecţii bacteriene severe. Ei au pus decesul copilaşului pe seama faptului că eu am fost infectată cu Covid şi a complicaţiilor naşterii premature, nu că a avut infecţie în sânge”, explică Oana Cical.

Ea spune că micuţul Emanuel a fost izolat, la 9 zile de la naştere, în aceeaşi sală de terapie intensivă cu o altă fetiţă – Alexandra -, care a murit din cauza unei infecţii intraspitaliceşti.

„Dacă copilul meu nu a avut bacterie, nici infecţie intraspitalicească, de ce l-a izolat? De ce i s-au dat atât de multe antibiotice pentru infecţii bacteriene grave? Nu voi avea niciodată răspuns. După 24 de zile după ce a murit, m-au întrebat dacă vreau să ţin copilul în braţe. Eu nu mi-am ţinut copilul în braţe decât mort”, spune femeia.

„În 1 septembrie, la 7 zile de la naştere, când bebeluşul începea să crească în greutate şi evoluţia începea să fie pozitivă, aşa cum ni s-a comunicat, a făcut sepsis tardiv şi enterocolită ulceronecrotică.

Timp de 13 zile din acest moment nu i-au făcut nici o hemocultură, nici o analiză a scaunului, nimic. I s-au dat antibiotice după ureche. S-au gândit să-i facă hemocultură când era pe moarte, când i-au cedat rinichii şi ficatul. Până atunci i-au dat antibiotice după ureche”, spune tatăl lui Emanuel, Adrian Cical.

Într-adevăr, în actele medicale remise părinţilor se arată că, la naştere, copilului i s-a făcut un test rapid antigen, dar „hemocultura (analiza de sânge - nr) nu s-a putut recolta din cauza lipsei temporare de hemocultoare (recipiente de hemocultură - nr)”.

Prima hemocultură i s-a făcut pe 13 septembrie, cu cinci zile înainte să moară şi la 13 zile după ce s-a constatat că lucrurile nu mergeau bine. Un recipient pentru hemocultură costă circa 1 leu.

Nici în cazul Alexandrei, fetiţa despre care spitalul recunoaşte că a avut infecţie intraspitalicească, nu i s-au putut lua probe de sânge din cauză că au lipsit recipientele de hemocultură, la fel ca în cazul lui Emanuel Cical. Tatăl crede că fetiţei i s-au dat antibiotice „după ureche” şi aceasta a fost cauza morţii.

Ce spun reprezentanţii Spitalului

image

Într-un răspuns solicitat de „Adevărul”, reprezentanţii Spitalului Judeţean Cluj arată: „Cazul Cical Emanuel, culturile bacteriene au infirmat orice formă de infecţie asociată asistenţei medicale (IAAM). Cauza decesului a fost o prematuritate cu complicaţii aferente la un nou-născut din mamă COVID pozitiv, aflată sub tratament şi pentru alte afecţiuni. Protocoalele medicale de investigare privind etiologia de IAAM, probele bacteriologice recoltate conform acestor protocoale au avut rezultate negative. Parametrii vitali ai născutului prematur au fost grav afectaţi de situaţia medicală a mamei. Copilul nu a avut infecţii asociate actului medical”.

Din răspunsul spitalului nu rezultă de ce i s-au dat totuşi antibiotice nou-născutului, dacă probele de sânge au fost negative.

În cazul Alexandrei, spitalul recunoaşte că a fost infecţie asociată asistenţei medicale, dar nu aceasta a fost cauza decesului.

„Conducerea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Cluj regretă pierderea nou-născuţilor prematuri şi este alături de familiile îndurerate. Respectăm dreptul legal al familiilor de a se adresa instanţei şi vom pune la dispoziţie toate documentele medicale, în cazul în care vor fi solicitate”, se mai arată în răspunsul trimis ziarului.

„După semnalarea cazului izolat de infecţie au fost aplicate toate măsurile prevăzute în protocoalele medicale legate de limitarea răspândirii, controlul şi prevenirea infecţiilor spitaliceşti”, se apără spitalul în răspuns.

După decesul Alexandrei, deci după ce au fost luate aceste măsuri, din păcate, au mai murit Elias şi Emanuel, iar părinţii consideră că spitalul este responsabil pentru aceste morţi.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
tarani romani cuptor jpg
Ploaie Autostrada jpg
ochi albastri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net