Tropăit de prichindei în sălile puterii, după 100 de ani. Cine au fost copiii de la palat până la Aheea și Antim
Cotroceniul, reședința oficială a președintelui României, se pregătește să fie animat, pentru prima dată după mai bine de un secol, de râsete de copii. Odată cu instalarea lui Nicușor Dan în funcția supremă în stat, palatul revine, simbolic, la una dintre funcțiile sale originare: aceea de locuință de familie. Prezența celor doi copii ai președintelui – Aheea, în vârstă de 9 ani, și Antim, de 3 ani – marchează o revenire a laturii umane într-un spațiu asociat de obicei cu distanță și protocol.

Copiii regelui Ferdinand
Începând cu secolul al XVII-lea, Palatul Cotroceni a fost construit ca reședință domnească de Șerban Cantacuzino, dar și-a câștigat statutul de reședință regală abia în epoca modernă.
La 14 martie 1889, prinţul Ferdinand (în lipsa unui moştenitor direct al regelui Carol I) a fost declarat membru de drept al Senatului României, iar la 18 martie 1889 – „moştenitor prezumptiv al Coroanei“, cu titlul de Alteţă Regală Principe al României. Trei ani mai târziu, în decembrie 1892, s-a căsătorit cu principesa Maria de Edinburgh şi Saxa Coburg-Gotha, nepoată a reginei Victoria a Marii Britanii şi a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Carol I a dispus renovarea Cotroceniului, iar clădirea i-a fost oferită tânărului cuplu princiar, care avea să-și crească aici cei șase copii: primul născut, principele Carol (viitorul Carol al II-lea), a venit pe lume la 16 octombrie 1893, urmat de principesa Elisabeta (1894), principesa Marioara – Mignon (1900), principele Nicolae (1903), principesa Ileana (1909) și principele Mircea (1913), care însă a murit de febră tifoidă la doar trei ani, în 1916.
Palatul fără copii
În 1940, Cotroceniul a fost grav afectat de un cutremur de 7,4 grade, care a prăbușit un etaj întreg chiar înainte ca regele Mihai să se mute în el. După 1989, palatul a fost reconvertit în sediu prezidențial, însă pentru mai bine de o sută de ani niciun copil nu a mai locuit acolo.
Toți președinții postdecembriști au fost fie fără copii, fie cu copii deja adulți. Ion Iliescu, primul lider post-comunist, nu are copii. Emil Constantinescu avea doi fii mari în momentul alegerii. La fel, Traian Băsescu, ale cărui fiice erau deja adulte când a devenit șeful statului român, iar Klaus Iohannis nu are copii.
Președintele cu copii mici
Nicușor Dan este o excepție: primul președinte cu copii mici și, totodată, primul necăsătorit în timpul mandatului. Împreună cu partenera sa de peste două decenii, Mirabela Grădinaru, a decis să amâne mutarea la Cotroceni până la finalul anului școlar.

Prezența copiilor săi în spațiul public a fost deja remarcată. Aheea a fost o apariție discretă, dar notabilă, la ceremonia de învestitură, iar momentele de interacțiune dintre ea și tatăl său au adus o notă caldă unui eveniment altminteri solemn.
Președintele a declarat că își dorește ca Aheea și Antim să aibă o viață cât mai normală, chiar și într-un spațiu cu atâta încărcătură istorică. Astfel, Cotroceniul nu mai e doar un loc al puterii, ci redevine, după mai bine de un secol, o casă.