Avertisment pentru turiștii români. O cantitate imensă de apă din Ucraina se îndreaptă spre litoralul românesc

Ultima actualizare:

Viitura uriașă formată pe Nipru după ruperea barajului de la Kahovka va afecta Litoralul Românesc, avertizează specialiștii care monitorizează minut de minut traiectoria viiturii. Apele, care au măturat totul în cale, sunt aduse de curenți direct spre România. „În 10 zile va ajunge pe Litoralul Românesc” a avertizat cercetătorul Florin Timofte, de la Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța.

Vacanța pe litoralul românesc ți o poți achita cu voucherul jpeg

Viitura se îndreaptă cu viteză spre România

Specialiștii estimează că în mai puțin de două săptămâni, apele, pline de reziduuri, care au ajuns deja în Marea Neagră, se vor vărsa în Dunăre, ca apoi curenții să împingă apele spre zona turistică a Litoralului Românesc. Cercetătorii monitorizează situația cu ajutorul unui satelit NASA.

„Gândiți-vă că, dacă în trei zile de la ruperea barajului, aceasta a ajuns deja la o distanță de aproximativ 50- 60 de kilometri, cum urmează o perioada de furtună în următoarele două– trei zile, furtună care va reuși să împingă apa și mai la sud, probabil în 10 zile vă ajunge și pe litoralul românesc. Pentru început viitura va ajunge în zona gurilor Dunării, ulterior, în, funcție de condițiile meteo, furtună sau curenți, apa va fi împinsă către sud, către zona litoralului turistic, Constanța, Mamaia și celelalte stațiuni”, a afirmat cercetătorul-biolog Florin Timofte, de la Institutul Național de Cercetare si Dezvoltare Marina „Grigore Antipa” din Constanța, pentru Adevărul.

Viitura a parcurs 60 de kilometri în 3 zile

Viteza viiturii este mare, avertizează specialiștii care supraveghează non-stop situația creată după explozia barajului, a cărei cauză nu a fost încă elucidată.

„În momentul de față se poate vedea o imagine satelitară din data de 10 iunie: se vede zona de vărsare a Niprului, se vede Golful Odessa, se vede zona afectată. Vorbim de o zonă cu o lungime de peste 50- 60 de kilometri, pe o suprafață considerabilă, de peste 100 de kilometri pătrați, care, în momentul de față este afectată de viitură. Vorbim de cantități foarte mari de apa dulce care vin din baraj, vorbim de sedimente, vorbim de nutrienți, care sunt spălați de apă din toată lunca inundabilă a Niprului, vorbim de mizerie, gunoaie, materie organică, crengi, lemne, gândiți-vă, totul a fost luat în calea viiturii. Aceasta spală în continuare, cât timp vine apa din bazin și totul se deversează în mare” a explicat specialistul.

Apa mării își va schimba culoarea și va fi tulbure

”De asemenea, toată viitura din Ucraina se va combina și cu Dunărea, pentru că în momentul de față am avut ploi suficiente pe continent și debitul Dunării va crește în următoarea perioadă. Împreună cu viitura se vor crea niște condiții neprielnice, nu vom avea acea apă limpede, clară pe care toți turiștii o așteaptă pe litoral, probabil că apa își va schimba culoarea, vor apărea sedimentele, iar apa mării va fi tulbure un pic, practic va scădea calitatea apei”, a mai precizat biologul Florin Timofte.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
iepure paste istock jpg
furnici jpg
biserica romani credinciosi FOTO adevarul
Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală din București 16 aprilie 2023 FOTO Inquam Photos Alexandru Busca  (3) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net