Uite ce aer toxic respirăm în casă!
Te miri că te îmbolnăveşti des? Aerul din casa ta este de vină. De la monoxidul de carbon eliberat de aragaz, până la aburul din baie şi metanul eliberat de microorganismele din covor, toate acestea fac din locuinţa ta un focar de infecţie, spun cercetătorii englezi.
Sporii de mucegai
Se regăsesc în zonele cu igrasie, îndeosebi pe ferestre şi pe alimentele perisabile. Nivelul ridicat de umiditate din casă creşte riscul de dezvoltare a sporilor de mucegai, care va duce la alergii şi astm. Şi aburii degajaţi de o baie fierbinte sau umidificatorul din cameră sunt elementele care favorizează dezvoltarea mucegaiului.
Polenul
Poate fi adus în locuinţa ta atunci când ferestrele sunt deschise sau te plimbi prin casă cu pantofii pe care i-ai purtat pe afară. Alergenii ajung în căile respiratorii şi provoacă iritaţii ale nasului, ochilor şi bronhiilor. Circa 40 de specii de polen generează alergii respiratorii. Alergiile apar, cel mai adesea, primăvara, când polenul plantelor înflorite este împrăştiat de vânt.
Fire de păr
Particulele mici de păr pot provoca de asemenea alergii. Covoarele din casă sunt pline de murdărie, particule de praf, păr de animale şi fungi care pot afecta plămânii, declanşând alergii şi astm.
Compuşi organici volatili
Se regăsesc în produsele de curăţat pe care le folosim zilnic. Odorizantele de cameră, soluţiile de curăţat covoare, oja şi înălbitorii sunt adevărate focare de compuşi organic volatili care cresc riscul apariţiei cancerului pulmonar. De asemenea, gătitul la aragazul pe gaz degajă dioxid de azot, acrilină, formaldehidă şi monoxid de carbon. Cea mai gravă modalitate de îmbolnăvire este uscatul hainelor în casă, care poate degaja acetaldehide şi benzene, substanţe cancerigene.
Radonul
Este un gaz natural radioactiv, care provine din sol. Radonul se poate infiltra în locuinţă prin fisuri în pardoseli şi în pereţi, prin rosturile de la bucătărie şi baie, şi prin ţevile de drenaj. După fumat, radonul este a doua cauză în declanşarea cancerului căilor respiratorii. Dacă se inhalează în cantităţi crescute, radonul poate provoca daune serioase organismului, cum ar fi tulburări respiratorii sau leucemie.
Monoxidul de carbon
Este un gaz inodor, incolor, foarte prezent în locuinţe, care poate avea efecte grave asupra sănătăţii. Monoxidul de carbon poate pătrunde în locuinţa noastră prin gătit, încălzirea centrală, coşurile de fum necurăţate, arderea tămâiei şi a lumânării, dar şi prin fumatul în spaţii închise.